péntek, június 21, 2024
Home Apple hírek Az Apple már nem diktálja, hanem követi a trendet | 24.hu

Az Apple már nem diktálja, hanem követi a trendet | 24.hu

Az iPhone X az Apple jubileumi csúcsmobilja, a készülék tízéves évfordulójára készült okostelefon. Nem kérdés, hogy rendkívüli a tudása, a kinézete pedig a teljes előlapot fedő kijelzővel elképesztő. Ugyanakkor hiányoznak belőle a valódi újdonságok, és akkor a magyarországi árakról még említést sem tettünk.

Tíz év telt el és kullog az Apple az androidos gyártók után – ezzel a címmel indítottam a kedd esti almás bemutató után, amikor kiderült, milyen újdonságokkal rukkoltak elő az új iPhone bemutatóján.

Első körben hadd szögezzem le, hogy az iPhone tíz éve tényleg hatalmas lépést tett előre a mobilpiacon. Egy olyan mérföldkő volt az érintőkijelzős telefon, ami ha nem lett volna, meglehet, még mindig gombokkal írnánk be, hogy “44-33-555-555-666”, azaz hello.

Ahogy Tim Cook is kiemelte visszaemlékezése során: elképesztő, hogy mekkora hatással van a mindennapjainkra az iPhone. És ezt soha nem vitatnám el tőlük.

Ám míg tíz éve az iPhone abszolút trendszetter volt, mára trendkövető lett: 2007/2008-ban az Apple diktálta, hogy mik lesznek a legnagyobb fejlesztések, a többiek pedig rohamtempóban próbálták lemásolni, és/vagy 1-2 aprósággal kiegészítve igyekeztek újat mutatni.

Az iPhone-ok mindig nagyon jól vannak optimalizálva, az androidos készülékekről ez nagyjából az elmúlt 4-5 évben mondható csak el.

Sokan felvetették, hogy ugyan az első félévben, vagy az elmúlt évek során láttunk már olyan androidos fejlesztéseket, amelyek most az Apple csúcsmobiljába kerültek, de mindig az iPhone-okban szeretjük csak meg azokat. Én ezzel vitatkoznék.

 • A vékony kávás, szinte teljes előlapot fedő kijelzőt a Sharp, majd a Xiaomi alkalmazta elsőként, én igazán a Samsung S8-nál szerettem meg.
 • A vízállóság is nagyon hiányzott eddig az iPhone-okból, a Sony Xperia és a Samsung S szériás telefonjai régen megkapták ezt a feature-t, amit olyannyira megszerettek az emberek, hogy amikor a dél-koreai gyártó kivette a csúcsmobiljáról, következő évben a nagy felháborodás miatt kénytelen volt visszahozni.
 • Ezzel együtt az Apple-telefon előlapjáról eltűnt a Home gomb, bevezették a gesztusokkal való vezérlést. A bemutatón a suhintás nem jött össze elsőre, kissé akadt a szoftver, reméljük mire boltokba kerül az iPhone X, ezen javítanak még a fejlesztők, és nem lesz belőle újabb #iPhonegate.
 • Az OLED-kijelzőt már sokan nagyon várták az Apple telefonjaiba, hiszen eddig megmaradtak az LCD-paneleknél. Ugyanakkor érthető, hogy nem akartak konkurenciától (LG) “kölcsönkérni” technológiát. (Itt tenném hozzá, hogy az androidosok se váltottak régóta OLED-es kijelzőre.)
 • A Huawei volt az, amelyik az idén ősszel az IFA kütyüvásáron mesterséges intelligenciával felszerelt processzorchippel jelentkezett (Kirin 970 NPU). Köszöntünk a piacon A11 Bionic neural engine chip!
 • Face ID: az arcfelismerés mint biometrikus azonosító a Microsoft egyik utolsó jó mobilos húzása volt a Lumia 950 és 950 XL telefonokban. A Windows Hello pedig tovább él a laptopokban. Ahogy a tavalyi botrányba fulladt Samsung Note 7 is már arcfelismeréssel operált.
 • A dualkamerát 2011-ben mutatta be először telefonon az LG (Optimus 3D) és a HTC (Evo 3D), akkor már megindult a 3D-s filmek hatására egy őrület, de túl korai volt a próbálkozás. A tömegekkel az iPhone 7 Plus tudta tavaly megkedveltetni a kétkamerás rendszert, s végre hasznossá is vált a virtuális és kiterjesztett valóság éledezésével.
 • S ha már VR és AR, a Google Tango projekt keretében a Lenovo Phab 2 Pro, majd az Asus Zenfone AR kezdte el megpiszkálni ezt a területet, majd a Sony 3D-s arcszkennelést tett idén az új XZ1 szériájába, amellyel olyannyira egyedi emojikat készíhetünk, hogy az akár a saját szkennelt arcunk is lehet. Így nem csak maszkok és matricák, de az Apple Animoji mintájára mozgó figurák készíthetőek cseteléshez.
 • Az előlapi portrét és a bokeh effektet a Huawei P10 és a kínai cég Leica kamerás megoldása hozta be.
 • A 4K videózás és a duálkamerás optikai stabilizátor (Dual OIS) szuperség, jól látszik, hogy ebben csak a Samsung ütötte meg a szintet, és csak az egy hónapja bemutatott Note 8 okostelefonnal.
 • A slow-motion rögzítéssel a Sony rukkolt elő tavasszal, míg az iPhone X nagyobb felbontásban (1080p) tud másodpercenként 240 képkockát rögzíteni, addig a Sony XZ és XZ Premium 720p-ben másodperceként 960 (!!!) képkockát rögzít, ezzel lemosta az Apple, de a Samsung telefonjait is.
 • S ami minden egyes okostelefon legnagyobb rákfenéje, az iPhone esetében pedig lássuk be igazi #batterygate alakult ki a téli hidegben 40 százalékon automatikusan kikapcsolódó készülékek miatt, az üzemidőről a bemutatón talán csak egyetlen szó esett – s ezen bukhat el a mobilnetes okosórájuk is. Mindössze annyit tudni, hogy megüti az iPhone 7 szintjét az üzemidő, s hogy az iPhone X aksija két órával tovább bírja a tavalyi modelleknél.
 • Gyorstöltés: 2013-ban a Qualcomm bemutatta a Quick Charge 1.0-t, amely a hagyományos töltéshez képest 40 százalékkal gyorsabb töltést ígért. Azóta eltelt négy év, a különböző gyártók is saját fejlesztésekkel rukkoltak elő. Az iPhone-nál nagy előrelépés, hogy az Apple ígérete szerint 30 perc alatt feltölthetjük nulláról 50 százalékra a telefont, az androidos piacon ez már alapszintű elvárás.
 • Vezeték nélküli telefontöltést is évek óta tud több androidos márka, talán 5-6 éve az LG volt az egyik úttörő e téren. Emlékszem egy IKEA lámpa- és éjjeliszekrény-tesztre, amelynél csak az iPhone-hoz kellett külön tokot feltennem, hogy ki tudjam próbálni, milyen így tölteni alvás közben a telefont. (Itt jegyezném meg, hogy ez még mindig nem olyan kiforrott, a dokkolót továbbra is kábellel dugjuk áramforrásra, ahogy kontakthiba is sokszor előfordulhat, van még hova fejlődni.)
 • A mobilhálózat tekintetében meglepő volt látni, hogy az iPhone 7 még csak a 450 megabites sebességet bírta el, ugyan a szolgáltatók idén kezdtek el előrukkolni a gigabites hálózattal, érdemes lesz megnézni, mit is takar az LTE Advanced. Nagy előrelépést úgyis csak az 5G becslések szeriniti 2020-as beveztése hozhat majd.

Alapvetően az Apple termékeiről elmondható, hogy attól, hogy új nevet adnak valaminek, még nem lesz vadiúj fejlesztés. Ezzel persze semmi gond nincs: amíg tudják tartani a trendeket, addig nincs nagy baj. A teljes kijelzős előlap elképesztően szép, gyönyörű az egész telefon, remélhetőleg az optimalizáltságból sem adtak le.

A cupertinóiak odáig nem jutottak el még, mint mondjuk a Sony. A cég csak a japánok türelmének köszönhetően nem zárta be mobilos részlegét, hideg fejjel mennek előre, kitartóan próbálkoznak, nem adják fel, hogy az egykori Nr#2 gyártó akár 3-5 év múlva újra visszaküzdje magát a toplistára.

AZ ÁRAK FELPAPRIKÁZZÁK AZ EMBEREKET

Ugyanakkor lássuk be, az amerikai emberbarátabb árazással ellentétben kicsiny hazánkban arcpirítóan drága lesz mindegyik ősszel megjelenő iPhone, a legalsó kategóriát a 64 gigabájtos tárhellyel rendelkező iPhone 8 üti meg a maga 265 ezer forintos árcímkéjével, a legfelső szint pedig a 256 gigás iPhone X, amiért 437 ezer forintot kell fizetni.

Na ezért vált ki hatalmas indulatokat minden egyes Apple-bemutató. Míg régen a szokásos Android kontra iOS csata ment, utóbbi javára a remek optimalizáltsággal, a jó és megbízható működéssel, gördülékenységgel, addig mára inkább egy ár/érték összecsapás zajlik.

Az ázsiai, s főleg kínai gyártók uralják a mobilpiaci toplistát, az Apple részesedése csökkenésnek indult, a Samsung átvette a trónt, kérdés, egy Huawei képes lesz-e még mélyebbre lökni őket, s akkor sorban áll az Xiaomi, OPPO, vivo, TLC (Alcatel, Blackberry) is a versenyben.

Tim Cook Apple-vezér az iPhone X bemutatóján a Steve Jobs Theaterben Fotó: Christoph Dernbach/DPA

Számomra az idei keynote reakciók közül (a hatalmas vitán felül) az jelentette a visszaigazolást, amikor iPhone-osok sorolták fel, hogy ezek az “újdonságok” melyik androidos gyártónál jelentek meg. Elhangzott az a mondat is:

Örülök ennek az Apple-bemutatónak, mert megnyugodtam, hogy idén nincs semmi, ami miatt minden racionális érv ellenére új iPhone-t akarnék venni.

S valóban, ha a magyarországi ártól eltekintünk, vagy a mobilszolgáltatónál csomagban-hűségidővel neveznénk egy új iPhone-ra, akkor sincs meg az a “wow, mennyire szeretnék egy ilyet” érzés.

Pedig a tízéves évfordulót nagy várakozás előzte meg, de utána olyan érzése volt az embernek, mint amikor a HMD Global kihozta az új Nokia 3310-et: a nosztalgia és a megszokás a legerősebb érzés a telefonnal kapcsolatban.

(Kiemelt fotó: Christoph Dernbach/dpa)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments