Home Macbook Az új vagy a régi MacBook Prót érdemes megvenni?

Az új vagy a régi MacBook Prót érdemes megvenni?

Kétségtelen, hogy többet tud az új változat, de a régieknek most kezd esni az ára. És eldőlt a mini Jack aljzat sorsa is.

Régóta vártak rá a rajongók, de végre megérkezett: az Apple bemutatta legújabb MacBook Pro modelljeit. Sokáig mostohán kezelte ezt a termékvonalat az almás vállalat, az elmúlt néhány évben semmi komoly újítás nem érte a laptopokat, csak ráncfelvarrást kaptak időről-időre.

Az új gépek megjelenésével azonban elkezd esni a régebbiek ára; a használtpiacon is érdemes lehet körülnéznie annak, akinek nem annyira fontosak azok az újdonságok, amiket tegnap demózott a Steve Jobs alapította vállalat. Melyek közül kétségtelenül a funkciógombokat kiváltó, Touch Bar névre keresztelt, a billentyűk felett található érintésérzékeny sáv lett a leglátványosabb.

Külső

Igaz, nem mindegyik MacBook Pro kapta meg ezt a funkciót: a 12 inchesből teljes mértékben hiányzik, a 13 inches változat drágábbik kiadásában már benne van, de az olcsóbb modellben szintén nem kapott helyet, a 15 inches LCD-vel szerelt példányok mindegyike bír ezzel a képességgel. A Touch Bar egyébként ujjlenyomat-azonosítóként is szolgál, extra biztonsági réteget adva a laptopok védelméhez.

[embedded content]

Mindegyik modell könnyebb és vékonyabb lett az elődjéhez képest; a legnagyobb MacBook Pro térfogata például 20 százalékkal zsugorodott, a kijelzőméret változatlansága mellett. Apropó, kijelző: minden változatba Retina display került, 2304 x 1440 és 2880 x 1800 pixeles felbontások közötti opciót kínálva a leendő vevőknek.

A megújult laptopok már nem csak ezüst, hanem „űrszürke” színben is elérhetők, és megnyugodhatnak azok is, akik a mini Jack aljzat jövőjéért aggódtak: az Apple erről az eszközéről (még) nem távolította el a csatlakozót.

Belső és árak

Belülről a legnagyobb előrelépést az új, Skylake Intel lapkák alkalmazása jelenti. A korábbi Haswell chipekhez képest ez valamivel nagyobb teljesítményt és alacsonyabb energiafogyasztást jelent. Ebből mindenki profitál, aki tápcsatlakozás nélkül használja Mac-jét, persze a használatiidő-többlet mértéke még nem ismert.

A feketeleves az árak környékén keresendő, bár aki MacBook Pro-ban gondolkodik, már felkészítette magát arra, hogy igencsak mélyen kell a pénztárcába nyúlnia a vásárláskor. A legolcsóbb, legkevesebbet tudó modell is 1500 dollárt (átszámítva valamivel több mint 400 ezer forintot) kóstál, és ehhez se nagy kijelző, se Touch Bar nem jár. Csak érdekességképpen: az eggyel korábbi generáció esetében még 1300 dollár volt a belépő MacBook Pro árcédulája.

Akinek viszont fontos a funkciógombokat kiváltó, érintés- és kontextusérzékeny csík – és, mivel az Apple ezt szánta fő vevőcsalogatónak, ezért szinte minden érdeklődőnek fontos -, annak legalább 1800 dollárt (átszámítva több mint félmillió forintot) kell leszurkolnia az egyik Apple Store-ban. Egy kimaxolt MacBook Pro ára pedig 2 400 dollárnál (átszámítva nagyjából 700 ezer forintnál) tetőzik.

Annak tehát, akinek nem lényeges a valamivel kisebb tömeg és méret, az új érintésérzékeny csík a billentyűk felett, viszont szeretne egy MacBook Prót; most érdemes a korábbi generáció kínálatát böngészni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Megerősítették: ezek az iPhone-ok mehetnek a kukába, nincs több frissítés – Pénzcentrum

2021. szeptember 24. 16:49 Megérkezett a legújabb iPhone-frissítés, a felhasználók már hozzáférnek az iOS 15-höz. Kiderült többek között az is, hogy...

Hazudott az Apple – állítja a fortnite-os Epic Games első embere

Bár az Epic Games és az Apple közötti per bírói döntése azt sugallhatta, hogy visszatérhet a népszerű Fortnite játék az App Store-ba (bíztak...

Azon dolgozik az Apple, hogy az iPhone-unk felismerje, ha depressziósak vagyunk

Az Apple szerint az iPhone képes lehet felismerni a szorongást, a depressziót és a kognitív hanyatlást. Az iPhone figyelné...

Sokkolóan amatőr az Apple hibajavítása

Abszurd okból továbbra is támadható távolról a macOS. Kellemetlen biztonsági hibára derült nemrég fény az Apple számítógépes operációs rendszerében, támadók .inetloc kiterjesztésű állományok megnyittatásával kódfuttatást...

Recent Comments