Home Macbook Az új vagy a régi MacBook Prót érdemes megvenni?

Az új vagy a régi MacBook Prót érdemes megvenni?

Kétségtelen, hogy többet tud az új változat, de a régieknek most kezd esni az ára. És eldőlt a mini Jack aljzat sorsa is.

Régóta vártak rá a rajongók, de végre megérkezett: az Apple bemutatta legújabb MacBook Pro modelljeit. Sokáig mostohán kezelte ezt a termékvonalat az almás vállalat, az elmúlt néhány évben semmi komoly újítás nem érte a laptopokat, csak ráncfelvarrást kaptak időről-időre.

Az új gépek megjelenésével azonban elkezd esni a régebbiek ára; a használtpiacon is érdemes lehet körülnéznie annak, akinek nem annyira fontosak azok az újdonságok, amiket tegnap demózott a Steve Jobs alapította vállalat. Melyek közül kétségtelenül a funkciógombokat kiváltó, Touch Bar névre keresztelt, a billentyűk felett található érintésérzékeny sáv lett a leglátványosabb.

Külső

Igaz, nem mindegyik MacBook Pro kapta meg ezt a funkciót: a 12 inchesből teljes mértékben hiányzik, a 13 inches változat drágábbik kiadásában már benne van, de az olcsóbb modellben szintén nem kapott helyet, a 15 inches LCD-vel szerelt példányok mindegyike bír ezzel a képességgel. A Touch Bar egyébként ujjlenyomat-azonosítóként is szolgál, extra biztonsági réteget adva a laptopok védelméhez.

[embedded content]

Mindegyik modell könnyebb és vékonyabb lett az elődjéhez képest; a legnagyobb MacBook Pro térfogata például 20 százalékkal zsugorodott, a kijelzőméret változatlansága mellett. Apropó, kijelző: minden változatba Retina display került, 2304 x 1440 és 2880 x 1800 pixeles felbontások közötti opciót kínálva a leendő vevőknek.

A megújult laptopok már nem csak ezüst, hanem „űrszürke” színben is elérhetők, és megnyugodhatnak azok is, akik a mini Jack aljzat jövőjéért aggódtak: az Apple erről az eszközéről (még) nem távolította el a csatlakozót.

Belső és árak

Belülről a legnagyobb előrelépést az új, Skylake Intel lapkák alkalmazása jelenti. A korábbi Haswell chipekhez képest ez valamivel nagyobb teljesítményt és alacsonyabb energiafogyasztást jelent. Ebből mindenki profitál, aki tápcsatlakozás nélkül használja Mac-jét, persze a használatiidő-többlet mértéke még nem ismert.

A feketeleves az árak környékén keresendő, bár aki MacBook Pro-ban gondolkodik, már felkészítette magát arra, hogy igencsak mélyen kell a pénztárcába nyúlnia a vásárláskor. A legolcsóbb, legkevesebbet tudó modell is 1500 dollárt (átszámítva valamivel több mint 400 ezer forintot) kóstál, és ehhez se nagy kijelző, se Touch Bar nem jár. Csak érdekességképpen: az eggyel korábbi generáció esetében még 1300 dollár volt a belépő MacBook Pro árcédulája.

Akinek viszont fontos a funkciógombokat kiváltó, érintés- és kontextusérzékeny csík – és, mivel az Apple ezt szánta fő vevőcsalogatónak, ezért szinte minden érdeklődőnek fontos -, annak legalább 1800 dollárt (átszámítva több mint félmillió forintot) kell leszurkolnia az egyik Apple Store-ban. Egy kimaxolt MacBook Pro ára pedig 2 400 dollárnál (átszámítva nagyjából 700 ezer forintnál) tetőzik.

Annak tehát, akinek nem lényeges a valamivel kisebb tömeg és méret, az új érintésérzékeny csík a billentyűk felett, viszont szeretne egy MacBook Prót; most érdemes a korábbi generáció kínálatát böngészni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Az új vagy a régi MacBook Prót érdemes megvenni?

Kétségtelen, hogy többet tud az új változat, de a régieknek most kezd esni az ára. És eldőlt a mini Jack aljzat sorsa is. Régóta...

113 milliót fizet az Apple a lassított iPhone-ok miatt | 24.hu

Még 2017 végén robbant a hír, hogy az Apple szoftveresen visszafogja azon telefonok teljesítményét, amelyeknek elöregedett, hideg, vagy lemerülés közeli állapotba került az akkumulátora, ezzel elkerülve,...

Egyelőre nem lesz újabb olcsó iPhone

Csalódottak lehetnek azok, akik vártak, mert úgy gondolták, újabb „jóárasított’ iPhone, az iPhone SE érkezhet a jövő év első felében. A neves Apple-elemző...

Az amerikai elnökválasztás ihlette a drága iPhone-t | Vezess

Hetekig lázban tartotta az egész világot az amerikai elnökválasztás, melyen a regnáló elnök Donald Trump kikapott Joe Biden korábbi alelnöktől. Az esemény a...

Recent Comments