Home Apple hírek Csillapíthatatlan az Apple étvágya

Csillapíthatatlan az Apple étvágya

Az Apple nagyjából 100 céget vásárolt fel az elmúlt hat évben – árulta el Tim Cook, a cég vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy az amerikai technológiai óriás átlagosan 3-4 hetente megvesz egy vállalatot.

Hatalmas az Apple felvásárlási étvágya, és ezt maga Tim Cook, a cég vezérigazgatója árulta el nemrég, az éves részvényesi konferencián. Cook közlése szerint az iPhone gyártója az elmúlt hat évben nagyjából 100 céget vett meg, vagyis átlagosan 3-4 hetente felvásárolnak egy társaságot – írja a BBC.
Cook közölte, a felvásárlások elsősorban azt szolgálják, hogy az Apple megszerezze a szükséges technológiát és a tehetséges munkaerőt.

Az elmúlt évtized legnagyobb üzlete az volt, amikor 3 milliárd dollárért megvették a Dr Dre rapper által alapított Beats Electronics nevű fejhallgatókat gyártó céget. Szintén a nagyobb és jelentősebb felvásárlások közé tartozott a Shazam zenefelismerő szoftver megszerzése 2018-ban, 400 millió dollárért.

Az Apple azonban főként kisebb cégeket kebelez be, hogy beépítse azok innovatív fejlesztéseit a saját termékeibe. Jó példa volt erre az izraeli PrimeSense megszerzése. A 3D-érzékelésben utazó cég technológiáját az Apple sikeresen építette ugyanis be a FaceID rendszerébe.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/Bernd Thissen

Mindeközben az amerikai óriás több, kevésbé látványos üzletet is nyélbe ütött. Számos mesterséges intelligenciában, virtuális valóságban vagy önvezető technológiában utazó vállalatot vett meg az elmúlt években. Közben 2016-ban 1 milliárd dollárt részesedést vásárolt a kínai Didi Chuxing fuvarmegosztó szolgáltatásban, noha ez nem számított irányító részesedésnek.

Noha elsőre úgy tűnhet, az Apple szinte mindent megvesz, ami kicsit is izgalmasnak tűnik, a valós helyzet ennél árnyaltabb. A Tesla alapítója, Elon Musk például maga számolt be arról, hogy 2013-ban megkereste Tim Cookot azzal, hogy az Apple vegye meg a cég elektromos autó üzletágát, amikor a Tesla bajban volt. Musk beszámolója szerint Cookkal még a tárgyalásig sem jutottak el.

Ráadásul bár a több mint 2000 milliárd dollárt érő Apple-nek bőven van tőkéje cégeket venni, az üzletek nagyságát tekintve a vállalat elég visszafogott. Azt tekintve, hogy a Microsoft 26 milliárd dollárért vette meg a LinkedInt, az Amazonhoz 13,7 milliárd dollárért került a Whole Foods, a Facebook pedig 19 milliárd dollárért szerezte meg a WhatsAppot, akkor az Apple üzletei látványosan kicsik.

Olyannyira, hogy ha az Apple tíz legnagyobb felvásárlásának értékét összesítjük, még az együttes érték is messze elmarad bármely fenti üzlet árától.

Most Popular

Az Apple azt tervezi, csak a szemüvegén keresztül lehetne látni az iPhone kijelzőjét

Az Apple egy újonnan felfedezett szabadalmi terve szerint a cég csodaszemüvege egy speciális biztonsági funkciót is kapna. Ha valaki nyilvános helyen használja az...

Egy lakás árát fizették ki az első USB-C-s iPhone-ért

Jövedelmezőnek bizonyult a barkácsolás. Gazdára talált a világ első USB-C-s iPhone-ja, amit nem a saját fejlesztésű Lightning-csatlakozóját erőltető Apple-nek, hanem egy svájci mesterszakos egyetemistának,...

Rekordárat fizettek a világ első, USB-C-s iPhone-jáért

Ken Pillonel több hónapnyi munkával rakta össze a világ első, működő USB-C-s iPhone-ját, és a jelek szerint kifizetődő volt a munka. Bő egy...

Lesz ám néhány kérdőjel a Netflix iPhone-os játékai körül

Csak idő kérdése, hogy az androidos játékok után az iOS-esek is megjelenjenek a Netflix kínálatában. Az App Store szabályzata azonban jó pár kérdést...

Recent Comments