kedd, október 4, 2022
Home Iphone Digi Swap - digitális filmes gép iPhone-nal - Pixinfo.com

Digi Swap – digitális filmes gép iPhone-nal – Pixinfo.com

A digitális fényképezőgépek korában sokan visszatekintenek és vissza is nyúlnak a filmes gépekhez, hogy olyan élményben legyen részük fotózás során (és az előhívás miatt a fotózás után is), amelyet digitális géppel már nem élhetnek át. Volt néhány olyan próbálkozás is, amely filmes fényképezőgéphez kínált digitális szenzort úgy, hogy hátsó LCD-t nem tartalmazott, így a fotózás élménye hasonló maradt a filmeséhez.

Most egy japán fejlesztő mutatott be hasonló célú eszközt, amelyet Digi Swapnak nevezett el.

A Digi Swap tulajdonképpen nem más, mint egy filmes géphez készült adapter, amely lehetővé teszi, hogy az újabb iPhone okostelefonokkal rögzítsük a filmes fényképezőgép által látottakat.
A méretes alumínium tömbből álló adapter iPhone X, XS, 11, 11 Pro, 12, 12 Pro, 13 és 13 Pro készülékekkel használható és különböző filmes gépekhez kapható.
A fotózáshoz az adaptert a filmes géphez kell rögzíteni, majd az adapterbe kell befogatni a telefont. A képek készítéséhez egy saját applikációt kell használni, amely akkor készít fotót, ha a filmes géppel exponálunk, azaz a szükséges záridőt a filmes gépen kell beállítanunk (valószínűleg az iPhone folyamatos képkészítést végez előre beállított záridővel, de amikor a redőnyzár nyílik, a telefonon futó program azt a képet menti el, ahol a legjobb az expozíció).

Az egyelőre a Kickstarteren a gyártáshoz pénzgyűjtésnél tartó projekt több kérdést is felvet egyébként:

  • mennyivel vagyunk előrébb egy ilyen fényképezőgép+adapter megoldással annál, mintha a telefonhoz készülne eleve egy objektív adapter (nyilván ekkor nem lenne fényképezőgép forma és a “fíling” sem maradna meg)
  • hogyan állítunk élességet, ha alig férünk hozzá a keresőhöz és a telefon kijelzőjén természetes módon nem láthatunk élőképet (mivel az a filmet helyettesíti)
  • milyen minőséget kaphatunk egy speciális szoftverben történő fotózáskor, miért is nem lehet B módban használni a gépet és szimplán csak a telefon kamera applikációját alkalmazni (ami a kézi élességállítást is lehetővé tenné)

Tény, hogy ez egy különleges eszköz és biztosan érdekes lehet használni, ugyanakkor a valódi értelme számomra kérdőjeles. Vagy csak én vagyok túl konzervatív?

A fotózáson kívül egyébként videózásra is használható (hiszen az iPhone tud videót is rögzíteni), ez esetben viszont tényleg érdekes látványt kapunk, igaz, számomra nem teljesen érthető, hogy miért egy mattüvegen látunk át, ha egyszer a film helyére kerül az adapter (hacsak nem egy mattüveg van az adapterben és annak képét veszi az iPhone).

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments