szombat, február 24, 2024
Home Iphone Digi Swap - digitális filmes gép iPhone-nal - Pixinfo.com

Digi Swap – digitális filmes gép iPhone-nal – Pixinfo.com

A digitális fényképezőgépek korában sokan visszatekintenek és vissza is nyúlnak a filmes gépekhez, hogy olyan élményben legyen részük fotózás során (és az előhívás miatt a fotózás után is), amelyet digitális géppel már nem élhetnek át. Volt néhány olyan próbálkozás is, amely filmes fényképezőgéphez kínált digitális szenzort úgy, hogy hátsó LCD-t nem tartalmazott, így a fotózás élménye hasonló maradt a filmeséhez.

Most egy japán fejlesztő mutatott be hasonló célú eszközt, amelyet Digi Swapnak nevezett el.

A Digi Swap tulajdonképpen nem más, mint egy filmes géphez készült adapter, amely lehetővé teszi, hogy az újabb iPhone okostelefonokkal rögzítsük a filmes fényképezőgép által látottakat.
A méretes alumínium tömbből álló adapter iPhone X, XS, 11, 11 Pro, 12, 12 Pro, 13 és 13 Pro készülékekkel használható és különböző filmes gépekhez kapható.
A fotózáshoz az adaptert a filmes géphez kell rögzíteni, majd az adapterbe kell befogatni a telefont. A képek készítéséhez egy saját applikációt kell használni, amely akkor készít fotót, ha a filmes géppel exponálunk, azaz a szükséges záridőt a filmes gépen kell beállítanunk (valószínűleg az iPhone folyamatos képkészítést végez előre beállított záridővel, de amikor a redőnyzár nyílik, a telefonon futó program azt a képet menti el, ahol a legjobb az expozíció).

Az egyelőre a Kickstarteren a gyártáshoz pénzgyűjtésnél tartó projekt több kérdést is felvet egyébként:

  • mennyivel vagyunk előrébb egy ilyen fényképezőgép+adapter megoldással annál, mintha a telefonhoz készülne eleve egy objektív adapter (nyilván ekkor nem lenne fényképezőgép forma és a “fíling” sem maradna meg)
  • hogyan állítunk élességet, ha alig férünk hozzá a keresőhöz és a telefon kijelzőjén természetes módon nem láthatunk élőképet (mivel az a filmet helyettesíti)
  • milyen minőséget kaphatunk egy speciális szoftverben történő fotózáskor, miért is nem lehet B módban használni a gépet és szimplán csak a telefon kamera applikációját alkalmazni (ami a kézi élességállítást is lehetővé tenné)

Tény, hogy ez egy különleges eszköz és biztosan érdekes lehet használni, ugyanakkor a valódi értelme számomra kérdőjeles. Vagy csak én vagyok túl konzervatív?

A fotózáson kívül egyébként videózásra is használható (hiszen az iPhone tud videót is rögzíteni), ez esetben viszont tényleg érdekes látványt kapunk, igaz, számomra nem teljesen érthető, hogy miért egy mattüvegen látunk át, ha egyszer a film helyére kerül az adapter (hacsak nem egy mattüveg van az adapterben és annak képét veszi az iPhone).

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments