csütörtök, május 19, 2022
Home Iphone Egy másik izraeli kémszoftver is kihasználta az iPhone-ok súlyos sérülékenységét

Egy másik izraeli kémszoftver is kihasználta az iPhone-ok súlyos sérülékenységét

Többen szimatoltak az almás készülékek tulajdonosai után, mint korábban gondoltuk.

Az Apple előszeretettel hangoztatja az iPhone-ok biztonsági fölényét az Androiddal szemben, ezért különösen kínos volt a cupertinóiak számára, amikor tavaly kiderült, hogy a kormányokkal üzletelő izraeli NSO Group Pegasus nevű kémszoftvere mindenféle felhasználói beavatkozás nélkül képes lehallgatni az almás telefonokat.

Tim Cookék ugyan hamar befoltozták a sérülékenységet, és még az NSO-t is beperelték a történtek miatt, ám a sztori mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy az okosmobilok feltörhetetlensége nem több puszta illúziónál. Az ügy azonban nem ért véget, most ugyanis kiderült, hogy nem csak az NSO hallgatózott.

Elsőként a Reuters írta meg, hogy egy másik izraeli megfigyelőcég, a tel-avivi QuaDream is előállt egy olyan szoftverrel, ami képes volt kihasználni a CVE-2021-30860 sorszámon nyilvántartott sérülékenységet. Ez pedig azt jelenti, hogy még annál is többen férhettek hozzá az iPhone-felhasználók tevékenységéhez, mint korábban gondoltuk.

A Reuters belsős forrásai szerint az NSO-val rivalizáló QuaDream kémprogramja olyannyira hasonló elven működött, hogy a sebezhetőség befoltozásával az is működésképtelenné vált. A hírügynökség mindkét vállalatot felkereste, amire a QuaDream nem is reagált, az NSO viszont közölte, hogy a szoftver kifejlesztése nem közös erőfeszítés volt.

A helyi nyilvántartás szerint a QuaDreamet 2016-ban alapította az izraeli haderő egy volt tisztje, Ilan Dabelstein, valamint két egykori NSO-alkalmazott, Guy Geva és Nimrod Reznik. A cég fő terméke a REIGN (Uralkodás) nevű kémprogram, amivel teljesen átvehető az irányítás a telefonok felett, és még az olyan csevegőszolgáltatások is monitorozhatók, mint az elvileg titkosított WhatsApp, a Telegram és a Signal.

Akik pedig a “Prémium Kollekció” nevű csomagra fizetnek be, élőben rögzíthetik a megfigyelt személye hívásait, és a kamerákat is szabadon aktiválhatják. A QuaDream 2019-es prospektusa szerint az évi 50 feltörést kínáló csomag 2,2 millió dollárról (681 millió forintról) indult, de a Reuters sales-es forrásai elmondták, hogy a REIGN árai ennél általában borsosabban alakulnak. Ami pedig az ügyfeleket illeti, a kémszoftverre állítólag több olyan ország is lecsapott, akik a Pegasust is előszeretettel használták, köztük Mexikó és Szaúd-Arábia.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments