szerda, április 24, 2024
Home Apple hírek Egy szupertitkos Apple Watch-projekt forradalmasíthatja a diabétesz kezelését

Egy szupertitkos Apple Watch-projekt forradalmasíthatja a diabétesz kezelését

A Bloomberg szerint közel a probléma megoldása, amin már Steve Jobs is dolgozott: szúrás nélkül lehetne folyamatosan monitorozni a vércukor-szintet.

Jelentős előrelépést ért el az Apple a szúrás nélküli vércukorszint-mérésben. A betegek vércukorszintjét folyamatosan monitorozó technológia belátható időn belül piacra kerülhet, írja a Bloomberg. A hírügynökség értesülései szerint szerint a távlati cél az, hogy a megoldást beépítsék az Apple okosóráiba.

Ha ez sikerülne, az szinte megkerülhetetlenné tenné az Apple-t az egészségügyi iparban. Mint az összeállításban olvasható, minden tizedik amerikai cukorbetegségben szenved. Többségüknek rendszeresen kell mérnie a vércukorszintjét. Bár vannak a mérésnek szúrással nem járó alternatív módjai is (pl. bőrre helyezhető tapaszok), azok alkalmazása nehézkes.

Titkosnál is titkosabb projekt

Az Apple a szilícium-fotonika nevű csiptechnológiát és az optikai abszorpciós spektroszkópia nevű mérési eljárást ötvözi. A mérőeszköz meghatározott hullámhosszú fényt bocsát ki a bőr alatti területre. Mivel a vércukor elnyeli ezt a fényt, így meghatározható a hajszálerekből oda szivárgó anyagban a glükóz koncentrációja. A mérési adatokból egy algoritmus számítja ki a beteg vércukorszintjét.

Bár korábban is szivárogtak róla hírek, a vércukorszint-mérővel kapcsolatos fejlesztéseit a vállalat érdekes módon jobban rejtegeti, mint önvezető technológiáját vagy a mixed reality headsetjét. A kutatásokat 2010-ben még Steve Jobs indította el a vállalat egy titkos startupjánál, az Avolonte Health-nél, aminek kifelé semmi köze sem volt az Apple-hez. Később a projektet átvitték az Exploratory Design Groupban (ez kb. olyan, mint az Alphabet kísérleti fejlesztésekkel foglalkozó X nevű részlege), ahol állítólag több száz mérnök dolgozik rajta.

A technológiát az Apple embereken is tesztelte, és a mérések pontosságát folyamatosan összehasonlította a vénás és a (bőrbe szúrva nyert) kapilláris vérből végzett standard tesztekével. Az eredmények meggyőzőek, és a fejlesztők már az asztalnyi technika miniatürizálásán dolgoznak. A Bloomberg értesülései szerint a prototípus egy iPhone-méretű eszköz lesz, amit az ember a bicepszére csatolhat. Mérései annyira pontosak, hogy a veszélyeztetettek kiszűrésére, tehát a megelőzésben is használható lesz.

A fejlesztések előrehaladottságát jelzi az is, hogy Apple jogászai a hivatalos szervekkel egyeztetnek az eszköz forgalomba hozatalának a feltételeiről.

Eddig még senkinek sem sikerült

Amilyen egyszerűnek tűnik a probléma, olyan nehéz a megvalósítása. Mint a Bloomberg írja, számos startup, sőt a Google is nekirugaszkodott – és kudarcot vallott. A Google 2014-ben jelentette be intelligens kontaktlencséjét, amely könnyből mérte volna a vércukorszintet, majd 2018-ban leállította a fejlesztést. Az Apple azonban nem adta fel: több százmillió dollárt költött a legmagasabb szinten irányított projektre: állítólag Tim Cook vezérigazgató, Jeff Williams operatív vezérigazgató és Eugene Kim, az Apple Watch hardverért felelős vezetője is részt vesz a munkában.

A kiemelt figyelmet indokolja, hogy ma már az Apple Watch köré épített, viselhető eszközökkel foglalkozó üzletág adja az Apple bevételeinek mintegy 11 százalékát. A másik ok, hogy az okosóra segíti a vállalat térfoglalását az egészségügyben. A 2015-ben bemutatott első generációs Apple Watch még csak a szívritmust figyelte. 2018-ban jött az EKG, a testhőmérséklet és a vér oxigénszintjének a mérése, valamint az idősellátásban használható, automatikus riasztásra is alkalmas esésérzékelő. A vércukorszint-méréssel pedig egy újabb piaci szegmensben válna megkerülhetetlen szereplővé az Apple.

És van egy slusszpoén is. Ha felröppen a hír, hogy Tim Cookék belépnek valamilyen piacra, az mindig élénk mozgást vált ki a tőzsdén. (Talán még emlékeznek néhányan, mi történt, amikor a vállalat BNPL – Buy Now, Pay Later – szolgáltatást indított.) Amikor megjelent a Bloomberg híre az Apple vércukorszintmérőjéről, az alternatív diabéteszeszközöket is gyártó vállalatok részvényei átmenetileg több mint 3 százalékot estek.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments