szerda, április 24, 2024
Home Apple hírek EU: de ki fizeti ki az infrastruktúrát?

EU: de ki fizeti ki az infrastruktúrát?

Nem csak a távközlési vállalatokra hárulna a vezetékes és mobil infrastruktúra fejlesztésének terhe a jövőben Európában. Az Európai Bizottság széleskörű konzultációt indított annak felmérésére, hogy ki állná a szükséges gigászi infrastruktúra-beruházások költségét?

 

A február 23-án indított és egészen május 19-ig nyitott konzultáción bárki elmondhatja véleményét az igen költségesnek ígérkező infrastrukturális beruházások finanszírozásának kérdéséről, legyen szó informatikai vállalatoktól vagy az EU egyszerű állampolgárairóls.  

A számla felosztásáról az uniós jogszabályjavaslatokat készítő, így az ügyben kulcsfontosságú szerepet betöltő Európai Bizottság pontos elképzelésekkel ezidáig nem szolgált. Meg nem erősített hírek szerint a szervezet hajlik arra az elsősorban a telekommunikációs cégek által sugalmazott megoldás felé, hogy a szolgáltatásaikkal mérhetően a legnagyobb adatforgalmat generáló tech cégek fizessék ki a mobil és a vezetékes infrastruktúra fejlesztési költségeinek zömét. Ez a szigorúan nem hivatalos lista szerint az Alphabetnek (Google), az Amazonnak, az Apple-nek, a Metának (Facebook, Instagram) a Microsoftnak és a Netflixnek fájhatna igazán.  

A kérdés azonban az: hogyan lehet jogszabályban pontosan és a bíróság előtt is védhető módon meghatározni a „nagy adatforgalom generálása” minősítést? Hol húzódik az az adatmennyiség-határ, mely dönt a kötelezőnek ígérkező pénzügyi hozzájárulásról? Hogyan lehet megakadályozni, hogy az említett, a világ gazdasága szempontjából kulcsfontosságú szolgáltatásokat is nyújtó cégek egyszerűen továbbterheljék az ügyfeleikre, így az EU állampolgáraira a fejlesztési költségeket? Azt a Bizottság is elismeri, hogy “összetett kérdésről van szó, amely a tények és számadatok átfogó elemzését igényli, mielőtt döntés születne a további intézkedések szükségességéről”. 

EU konzuláció 

További részletek talán már hétfőn kiderülnek, amikor Thierry Breton, az EU belső piacaiért felelős biztos előadást tart a barcelonai Mobile World Congressen, a távközlési ipar legnagyobb éves rendezvényén. A helyszínválasztás megint csak azt a feltételezést erősíti, hogy a Bizottság kész magáévá tenni a telco-cégek érvrendszerét a kérdésben. 

A számla felosztásáról az uniós jogszabályjavaslatokat készítő, így az ügyben kulcsfontosságú szerepet betöltő Európai Bizottság pontos elképzelésekkel ezidáig nem szolgált. Meg nem erősített hírek szerint a szervezet hajlik arra az elsősorban a telekommunikációs cégek által sugalmazott megoldás felé, hogy a szolgáltatásaikkal mérhetően a legnagyobb adatforgalmat generáló tech cégek fizessék ki a mobil és a vezetékes infrastruktúra fejlesztési költségeinek zömét. Ez a szigorúan nem hivatalos lista szerint az Alphabet-nek (Google), az Amazonnak, az Apple-nek, a Meta-nak (Facebook, Instagram) a Microsoftnak és a Netflixnek fájhatna igazán.

A kérdés azonban az: hogyan lehet jogszabályban pontosan és a bíróság előtt is védhető módon meghatározni a „nagy adatforgalom generálása” minősítést? Hol húzódik az az adatmennyiség-határ, mely dönt a kötelezőnek ígérkező pénzügyi hozzájárulásról? Hogyan lehet megakadályozni, hogy az említett, a világ gazdasága szempontjából kulcsfontosságú szolgáltatásokat is nyújtó cégek egyszerűen továbbterheljék az ügyfeleikre, így az EU állampolgáraira is a fejlesztési költségeket?

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments