vasárnap, július 14, 2024
Home Apple hírek Gyümölcstiltó alma - ITBUSINESS

Gyümölcstiltó alma – ITBUSINESS

Május 18-án vált nyilvánossá, a Wall Street Journal ugyanis ekkor adott hírt róla, hogy az Apple megtiltotta munkatársai számára az OpenAI által fejlesztett ChatGPT és más külső mesterséges intelligencia eszközök használatát. Na, az már valami! Az Apple feltűrt ingujjal fejleszti a saját MI-megoldását, és egyébként attól rettegi össze magát, hogy mi lesz, ha munkatársai a munkájukhoz használnak valami külső okosságot, mint amilyen például a ChatGPT.

 

Mesterséges intelligencia

És arra jut, nyilván a saját fejlesztései során szerzett tapasztalatai alapján, hogy akkor e csatornán olyan üzleti titkok szivároghatnak ki, amelyek összegzése, továbbá elemzése egy közepesen tré MI-eszköznek is unalmas rutinfeladat. Tehát akkor az ilyen csatornákat blokkolni kell – vonja le a végső következtetést.

Vannak államok, ilyen például a napfényes Itália, amely idén április elején, egyébiránt a nyugatinak mondott országok közül elsőként, tiltólistára száműzte a Microsoft hátterű ChatGPT-t, és ezzel csatlakozott országok egy különös csoportjához, amelynek tagjai – Kína, Irán Oroszország, Észak-Korea – ugyancsak eltiltották állampolgáraikat attól, hogy az MI új gyümölcseit élvezhessék.

Az olaszoknál technikailag úgy történt a dolog, hogy az OpenAI elérhetetlenné tette a ChatGPT-t az olasz felhasználók számára (gondolom, azoknak, akik olasz IP-címekről jelentkeznek be). Az OpenAI-t formálisan az olasz adatvédelmi szabályozó szervezet, a Garante szólította fel a diszkonnektálásra. Azt is olvashatni, hogy a Garante ígéretet tett arra, hogy meg fogja vizsgálni, hogy vajon a ChatGPT megfelel-e a GDPR-nak. (És ezt így mégis hogy? – teszem fel a kérdést, de most inkább haladjunk tovább.)

Európa, értsd: az Európai Unió, már dolgozik az MI-vel kapcsolatos szabályozásokon, azonban a szakértők szerint évekre lesz arra szükség, hogy az unió szintű konszenzus az MI-ről szabályozásokban testesüljön meg, tehát gyors segítség innen nem érkezhet.

Miközben tömegek nyúzzák nagy lelkesen és önfeledten a MI-chatbotokat, a rendszeres időközönkénti választásokon való megmérettetésre ítélt politikusok igazából nem boldogok. Olyan sebességű változásokat hozhatnak az MI efféle alkalmazásai a társadalmakban, amelyek kezelésére senki sincs felkészülve. Az, hogy humán munkakörök százmillióit szűntethetik meg hónapok alatt az ilyen technológiára alapuló automatizáló/robotizáló megoldások, nyilvánvaló, ám e rapid módon végbemenő változások mitigálására nincs állam, politikai szervezet, amely jelenleg alkalmas lenne.

Hosszabb távon tekinthető veszélyesnek, hogy a ChatGPT és az ehhez hasonló lehetőségek nyilvánvalóan képessé tehetők arra – ha már most nem algoritmizáltak erre –, hogy személyekre lebontva tárolják és elemezzék a promptjainkat, ami azt jelenti, hogy a személyes adataink védelme után megjelenhet az igény a gondolataink védelmére való törekvés.
Hogy gondolataink egyáltalán vannak-e, vagy amit azoknak gondolunk, azok valóban azok-e, nem megkerülhető kérdés. Egyes borúlátó gondolkodók szerint az emberiség nagy hányada úgy éli le az életét, hogy egyetlen eredeti gondolat sem fogan meg a szürkénél is szürkébb állományában.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments