csütörtök, július 18, 2024
Home Apple Watch Huawei Watch GT Runner - hosszútávfutó

Huawei Watch GT Runner – hosszútávfutó

Bevezető, külső, csomagolás

Tavaly november óta tudni, hogy a kiegészítők gyártására és értékesítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektető Huawei futásra specializált órával tervezi kiegészíteni a hordható kütyüinek kínálatát. A Watch GT Runner hazánkba március 16-án érkezett meg a Watch 3 család szoftverét és részben a Watch GT 3 hardverét örökölve, mindkét oldalon futásra specializált fejlesztésekkel. Ha valaki amatőr sportolóként azért venne okosórát a Huawei kínálatából, hogy azt főként a mozgásának követésére használja, a GT Runner szerintem a leginkább csábító a felhozatalból, feltéve, hogy megfelel a mérete.

Hirdetés

Az új, fitneszre szakosodott eszköz ugyanis kizárólag 46 milliméteres tokozással elérhető, nincs 42 milliméteres opció. Ez sokaknak kizáró ok lehet, amikor először megláttam a méretét, megijedtem, hogy mégis hogy fogom ezt a vékony csuklómon hordani?! Nos, meglehetősen kényelmesen, az óra ugyanis rendkívül könnyű, 38,5 gramm a ház és ennek kevesebb mint fele a két 22 milliméteres szabvány szilikon szíj is. A 46,4 x 46,4 x 11 milliméteres ház ugyan szélesebb mint a csuklóm (lásd a címlapi képen), így ha lehetne, gondolkodás nélkül választanék inkább 42 milliméteres változatot, de egyedül alvás közben éreztem úgy, hogy túlságosan széles az eszköz.


[+]

Anyaghasználat szempontjából hozza a Huawei óráira jellemző prémium szintet a Runner, az óratok kerámiából, a korona titánból van, a szilikon és műanyag alkatrészek pedig erősnek és strapabírónak tűnnek. Az 1,43 hüvelykes AMOLED kijelzőt (466 x 466 pixel, 326 ppi) Gorilla Glass 3 védi, nekem bő egy hónap alatt nem sikerült rajta karcot ejtenem. A megjelenítőt ismerhetjük már, ez dolgozik a 46 milliméteres Watch GT 3-ban is, a betekintési szögek jók, az automatikus fényerővel erős napfényben is jól látható a megjelenített tartalom. A Harmony OS 2 szerintem jó elrendezéssel és méretben jeleníti meg az edzések éppen aktuális adatait, így egy, az órára vetetett gyors pillantás után könnyedén tudjuk, éppen hol tartunk. Hiányoltam ugyanakkor a beállítási lehetőségei közül, hogy a mindig éber kijelzőnek lehessen állítani az aktív idejét, például azt, hogy reggel 7-től este 21-ig legyen csak aktív, éjszakára pedig kapcsolja ki magát.

A gomb és a kattintható, tekerhető korona, közöttük a hangszóró és a mikrofon nyílása.
A gomb és a kattintható, tekerhető korona, közöttük a hangszóró és a mikrofon nyílása. [+]

Az érintések érzékelése hibátlanul működött nálam a kijelzőn, de az óra irányítását inkább intéztem a tekerhető koronával és a gombbal. Előbbivel nyomásra léphetünk be a menübe vagy térhetünk vissza a számlapra, tekerésével pedig fel-le navigálhatunk a menüpontokban. Edzések során egyszeri nyomásra szünet és indítás, nyomva tartásra pedig leállítás parancsot adhatunk a tevékenységfigyelő szoftvernek. Az óra jobb alsó részén található gomb ezzel szemben az edzésekhez van rendelve, bárhol legyünk is a rendszerben, egyszeri nyomással máris az elérhető edzések között találjuk magunkat, újabb nyomással az edzésben, harmadikkal pedig már el is indítottuk a tevékenységkövetést. Ha csak az előző menüpontra ugranánk vissza, azt nem gombbal tehetjük meg, hanem ujjunkat kell balról jobbra elhúzni a kijelzőn.

A GPS antennák a műanyag órafülekben vannak, amik azért lyukasak, hogy a bőr jobban szellőző alatta, ne izzadjunk meg könnyedén. Ez egyébként működik, ha kényelmesen felraktuk csuklónkra az órát, nem fogunk alatta izzadni.
A GPS antennák a műanyag órafülekben vannak, amik azért lyukasak, hogy a bőr jobban szellőző alatta, ne izzadjunk meg könnyedén. Ez egyébként működik, ha kényelmesen felraktuk csuklónkra az órát, nem fogunk alatta izzadni. (forrás: Mobilaréna) [+]

Bármit csináljunk is, ha azt kültéren tesszük, a Runner kétsávos GNSS alapján fogja meghatározni, hol vagyunk (GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, QZSS). Az antennák kivezetése a fémeket nélkülöző órafülben van, így a Huawei szerint pontosabb eredményt kapunk. Az óra akkor is saját GPS-vételére hagyatkozik, ha a Bluetooth-szal összekapcsolt telefonunk nálunk van, tapasztalataim alapján gyorsan talál jelet és pontosan mér. Összehasonlítva egy Apple Watch S1, egy iPhone 13 Mini és egy Galaxy S22+ által mért eredménnyel, nem tapasztaltam eltérést az adatokban.

Ötös szenzorcsokor kerámia bevonattal.
Ötös szenzorcsokor kerámia bevonattal. [+]

Hasonlóan pontosak a szenzorok is. Van gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, optikai pulzusmérő, barométer, környezeti fény érzékelő és a szoftver szerint bőrhőmérséklet érzékelő is, ezek közül utóbbinak a használatát egyszerűen nem sikerült kipróbálnom. Pont az óra tesztelésére szánt idő alatt, amíg a többiek MWC-re mentek, én összeszedtem a koronavírust, szóval az erőteljes futás helyett csak óvatosabb edzésekkel használtam a Runnert, és először gondoltam, nem értem el kellően aktív eredményt a mérésekhez. Aztán a Huawei weboldalát az ügy kapcsán átböngészve megtaláltam a megoldást: bár a Huawei Egészség szoftverben szerepel a bőrhőmérséklet mérés, mint opció, nincs hozzá célszenzor a GT Runnerben, az érzékelő nem került át a GT 3-ból.

A beállított számlap itt nem gyári, iPhone-on keresztül is lehet letölteni egyedi megoldásokat az ajánlottak közül, de a bővebb kínálatot adó alkalmazás- és számlap-bolt nem működik.
A beállított számlap itt nem gyári, iPhone-on keresztül is lehet letölteni egyedi megoldásokat az ajánlottak közül, de a bővebb kínálatot adó alkalmazás- és számlap-bolt nem működik. [+]

Magyarországon csak fekete színben elérhető a termék, más régiókba készül belőle szürke-zöld változat is. NFC-t csak Kínában tudnak használni, fizetni az órával nálunk nem lehet, Wi-Fi pedig nincs benne, ha adatot másolnánk, akkor a Bluetooth 5.2-vel kell megoldanunk. A töltő mágnesesen tapad a kerámiára, de ha nincs kéznél a gyári fej, bármilyen QI töltőpad megteszi, két óra alatt 100%-ra szívja magát a 455 milliamperórás akkumulátor. A meglehetősen nagy és elegáns doboz tartalma az óra, a töltőfej USB-A végű kábellel, leírások, valamint egy 122 x 22 milliméteres és egy 107 x 22 milliméteres szíj. Vékony csuklóval nekem az utóbbi vált be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments