szerda, február 28, 2024
Home Apple hírek Időt kér az Apple, később kezd illegális fotók után kutatni

Időt kér az Apple, később kezd illegális fotók után kutatni

Elég ritka, hogy az Apple olyan erejű tiltakozással találja szembe magát, hogy végül annak hatására jelentősen módosít a tervein, vagy éppen visszavonja azokat.

Amint kapcsolódó anyagainknál látható, a múltban többször foglalkoztunk az Apple tervezett gyermekvédelmi biztonsági újításaival, amelyek lényegében átkutatták volna az Apple felhasználóinak eszközeit, illegális gyermekpornóval kapcsolatos fotók után.

Hirdetés

A törekvés fontosságát senki sem kérdőjelezte meg, az Apple számos védelmi vonalat felállított, és több nemzetközi adatbázisban megjelölt tartalmakat kutatott volna. Ennek ellenére jogi szakértők, akadémikusok és különböző csoportok is folyamatosan és nagy erőkkel tiltakoztak, ugyanis ha a magánszféra korábbi élharcosa, az Apple egyszer elkezd a felhasználók tartalmaiban kutatni, akkor ezt a kiskaput később bármelyik kormány vagy hatóság felhasználhatná olyan formában, hogy más kritériumok alapján figyeli meg az embereket – legalábbis ettől tartott mindenki, az Apple teljes tiltakozása mellett is.

Időt kér az Apple

Az Apple rengeteg dokumentumban és ismételt sajtótájékoztatók keretében igyekezett mindenkit megnyugtatni, végül azonban odáig fajultak a dolgok, hogy egy, a 9to5Mac számára eljuttatott állásfoglalásban az Apple közölte, időt kér, elhalasztja az újítások bevezetését.

Megfogalmazásuk szerint az volt a tervük, hogy az új funkciók révén megvédik a gyerekeket azoktól az emberektől, akik kommunikációs eszközökön keresztül vadásznak rájuk. Ezen felül a gyermekpornó terjedésének is gátat szabtak volna. Az ügyfelektől, kutatóktól, szakértőktől kapott visszajelzések alapján azonban úgy döntöttek, további időt fordítanak a következő hónapokban a vélemények begyűjtésére és a változtatások eszközölésére, mielőtt a kritikus fontosságú gyermekvédelmi funkciókat elérhetővé tennék.

Sok más cég is szkenneli egyébként a felhasználók tartalmait úgynevezett CSAM-anyag után, de az Apple elképzelése és rendszere végül nem csak az iCloudba szinkronizált felhős fotókat kutatta volna át, hanem az Apple eszközökön lévőket is (továbbá az iMessage-en keresztül küldött üzeneteket is átnéznék). A biztonsági intézkedések ellenére a szakértők hátsó kaputól és annak kormányzati kihasználásától tartanak.

Szakértői tippek szerint az Apple az új iPhone-ok közelgő bejelentésével nem akarta kockáztatni, hogy a botrányos ügy árnyékot vessen az új készülékek népszerűségére, ezért inkább visszatér a tervezőasztalhoz. Azt egyelőre senki sem tudja, hogy milyen visszajelzéseket kap az Apple, és ezek alapján milyen változtatásokat hajt majd végre a tervein. Sokan úgy gondolják, ha több szakértőt vont volna be az Apple, akkor nem csak megkímélhette volna magát ettől az egésztől, de egy fontos gyermekvédelmi funkciót is hamarabb bevezethetett volna.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments