vasárnap, március 26, 2023
Home Apple hírek Időt kér az Apple, később kezd illegális fotók után kutatni

Időt kér az Apple, később kezd illegális fotók után kutatni

Elég ritka, hogy az Apple olyan erejű tiltakozással találja szembe magát, hogy végül annak hatására jelentősen módosít a tervein, vagy éppen visszavonja azokat.

Amint kapcsolódó anyagainknál látható, a múltban többször foglalkoztunk az Apple tervezett gyermekvédelmi biztonsági újításaival, amelyek lényegében átkutatták volna az Apple felhasználóinak eszközeit, illegális gyermekpornóval kapcsolatos fotók után.

Hirdetés

A törekvés fontosságát senki sem kérdőjelezte meg, az Apple számos védelmi vonalat felállított, és több nemzetközi adatbázisban megjelölt tartalmakat kutatott volna. Ennek ellenére jogi szakértők, akadémikusok és különböző csoportok is folyamatosan és nagy erőkkel tiltakoztak, ugyanis ha a magánszféra korábbi élharcosa, az Apple egyszer elkezd a felhasználók tartalmaiban kutatni, akkor ezt a kiskaput később bármelyik kormány vagy hatóság felhasználhatná olyan formában, hogy más kritériumok alapján figyeli meg az embereket – legalábbis ettől tartott mindenki, az Apple teljes tiltakozása mellett is.

Időt kér az Apple

Az Apple rengeteg dokumentumban és ismételt sajtótájékoztatók keretében igyekezett mindenkit megnyugtatni, végül azonban odáig fajultak a dolgok, hogy egy, a 9to5Mac számára eljuttatott állásfoglalásban az Apple közölte, időt kér, elhalasztja az újítások bevezetését.

Megfogalmazásuk szerint az volt a tervük, hogy az új funkciók révén megvédik a gyerekeket azoktól az emberektől, akik kommunikációs eszközökön keresztül vadásznak rájuk. Ezen felül a gyermekpornó terjedésének is gátat szabtak volna. Az ügyfelektől, kutatóktól, szakértőktől kapott visszajelzések alapján azonban úgy döntöttek, további időt fordítanak a következő hónapokban a vélemények begyűjtésére és a változtatások eszközölésére, mielőtt a kritikus fontosságú gyermekvédelmi funkciókat elérhetővé tennék.

Sok más cég is szkenneli egyébként a felhasználók tartalmait úgynevezett CSAM-anyag után, de az Apple elképzelése és rendszere végül nem csak az iCloudba szinkronizált felhős fotókat kutatta volna át, hanem az Apple eszközökön lévőket is (továbbá az iMessage-en keresztül küldött üzeneteket is átnéznék). A biztonsági intézkedések ellenére a szakértők hátsó kaputól és annak kormányzati kihasználásától tartanak.

Szakértői tippek szerint az Apple az új iPhone-ok közelgő bejelentésével nem akarta kockáztatni, hogy a botrányos ügy árnyékot vessen az új készülékek népszerűségére, ezért inkább visszatér a tervezőasztalhoz. Azt egyelőre senki sem tudja, hogy milyen visszajelzéseket kap az Apple, és ezek alapján milyen változtatásokat hajt majd végre a tervein. Sokan úgy gondolják, ha több szakértőt vont volna be az Apple, akkor nem csak megkímélhette volna magát ettől az egésztől, de egy fontos gyermekvédelmi funkciót is hamarabb bevezethetett volna.

Most Popular

Új U2-lemez, új U2-film – de lehet, hogy már csak a nosztalgia…

Az énekes, Bono tavaly megjelent vastag életrajzi kötete után most egy grandiózus önfeldolgozás-lemezzel és egy nagyszabású filmmel jelentkezett...

Ismét új TV-csatornán kereshetik a magyarok is a világ legmenőbb focibajnokságát

Sokak szerint a legjobb, de kétségkívül a legtöbb pénzt megmozgató labdarúgó bajnokság a Premier League. Az angol pontvadászat már hosszú évek óta kisajátította a...

5 ok, amiért utálni lehet az Apple-t

Mindig lehet egy-egy vállalatot szeretni vagy gyűlölni, lássuk ezúttal, miért nem szeretjük az Apple-t. ]]>  Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! A...

Címlapunkon: Progress Software – Megbízhatóság hálózatintelligenciával

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. március 22-én megjelent lapszámának online változata. ...

Recent Comments