vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone iPhone-od van? Töröld a Facebook appot! - Telefonguru hír

iPhone-od van? Töröld a Facebook appot! – Telefonguru hír

Biztonsági kutatók szerint az iPhone felhasználóknak el kell távolítaniuk a Facebookot a telefonjukról.

További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide! További friss mobiltelefonos hírek! Kattintson ide!

Az Apple által 2007-ben készített első reklám, amely az új okostelefon értékesítését segítette, a Facebook felhasználóknak szólt. “Ha annyira szereted a Facebookot, hogy minden alkalommal megnézed, amikor a számítógép előtt állsz, gondolj arra, milyen nagyszerű lenne minden alkalommal ellenőrizni.” Természetesen akkor még nem volt App Store és a mobil Safari böngészőt kellett használni az oldal eléréséhez.

Most, több mint 14 évvel később, az iOS felhasználókat biztonsági kutatók figyelmeztetik, hogy érdemes lenne törölni az appot a telefonjukról. Miért? Mert még akkor is, ha letiltják, hogy harmadik féltől származó alkalmazások nyomon kövessék őket, a Facebook továbbra is gyűjti a helyadatokat a képeikből és IP-címeikből származó metaadatok segítségével. A Facebook elismeri, hogy ilyen módon gyűjt információkat.

iPhone-od van? Töröld a Facebook appot!

Biztonsági kutatók szerint a Facebook az iPhone gyorsulásmérőjét is használja a mozgás nyomon követésére, ami ahhoz vezethet, hogy a Facebook megismeri a viselkedést és tevékenységeket a nap bizonyos szakaszaiban. Ezenkívül összekapcsolhatja a felhasználót a körülötte lévő emberekkel, még akkor is, ha fogalma sincs, kik ezek az emberek. A gyorsulásmérő segíthet meghatározni, hogy egy alkalmazás használata közben fekszik-e, ül vagy sétál.

Ezt semmilyen módon nem lehet kikapcsolni és megakadályozni, hogy a Facebook bányássza az adatokat a gyorsulásmérőjéből.

iPhone-od van? Töröld a Facebook appot!

Talal Haj Bakry és Tommy Mysk kutatók azt mondják, hogy “a Facebook folyamatosan olvassa a gyorsulásmérő adatait, ha nincs engedélyezve a hozzáférés a tartózkodási helyedhez.” Tommy Mysk kutató azt is elárulta, hogy még ha nem is engedélyezi valaki a Facebooknak, hogy hozzáférjen a tartózkodási helyéhez, más információkat is felhasználhat arra, hogy megtudja, hol van.

Mindkét kutató szerint a gyorsulásmérő adatait a Facebook, az Instagram és a WhatsApp gyűjti, bár ez utóbbiakkal letiltható. Mysk: “A Facebookon és az Instagramon nem világos, hogy az alkalmazás miért olvassa a gyorsulásmérő adatait – nem találtam módot a letiltására.” Ez pedig azt jelenti, hogy az egyetlen módja annak megakadályozására, hogy a Facebook és az Instagram összegyűjtse ezeket az információkat, ha törlöd ezeket az alkalmazásokat a telefonodról. Más hasonló alkalmazások, például az iMessage, a Telegram, a Signal, a TikTok és a WeChat nem használnak gyorsulásmérő adatrögzítést.

Mysk hozzátette, hogy “az alkalmazások képesek kitalálni a felhasználó pulzusát, mozgását, és még a pontos elhelyezkedést is. Rosszabb, hogy az összes iOS alkalmazás engedély nélkül ki tudja olvasni ennek az érzékelőnek a méréseit. Más szóval, a felhasználó nem tudja, ha egy alkalmazás figyeli a pulzusát az alkalmazás használata közben.”

[embedded content]

A Facebook még szabadalmi bejelentést is benyújtott arra vonatkozóan, hogy a vezeték nélküli telefon jeleit hogyan használhatja idegenek összekapcsolására.

A kutatók egy buszon utazó két utas példáján magyarázzák el, hogyan tudja a Facebook a gyorsulásmérővel megtalálni a pontos tartózkodási helyét. Hogyan? „Ha a buszon tartózkodik, és egy utas megosztja a pontos tartózkodási helyét a Facebookkal, az app könnyen meg tudja állapítani, hogy Ön ugyanazon a helyen tartózkodik, mint az utas. Mindkét vibrációs minta azonos lesz.”

Az egyetlen módja annak, hogy ezt letiltsuk, a Facebook, Instagram és WhatsApp alkalmazás eltávolítása az iPhone-ról.

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments