szerda, március 22, 2023
Home Apple hírek Ítélet született az Epic Games és az Apple perében, mindenki nyert és...

Ítélet született az Epic Games és az Apple perében, mindenki nyert és mindenki veszített

Salamoni döntést hozott az ügyben eljáró bírónő.

Picivel több mint egy éve, 2020 augusztusában a Fortnite és az Unreal Engine bevételein egyre nagyobbra hízó, valamint a Tencent anyagi hátterét is élvező Epic Games úgy döntött, megrángatja az oroszlán bajszát, és megpróbálja erőből megváltoztatni azt a gyakorlatot, mely szerint a platformok tulajdonosai nemcsak a boltjaikban értékesített alkalmazásokat vámolják meg, hanem az azokon belül vásárlások után is levonnak 30 százalékot.

A történteket úgy is lehet értelmezni, hogy az Epic Games a szabadságharcos, míg az Apple (és kisebb mértékben a Google) a gaz elnyomó, de olyan olvasata is lehet a dolognak, hogy a Tim Sweeney vezette cég szándékosan provokálta ki az almás válallat előre kiszámítható válaszlépéseit (a Fortnite kitiltását és az Unreal Engine száműzésére tett kísérletet), amikor az AppStore szabályzatát megszegve kezdte árulni a Fortnite játékbeli fizetőeszközét. Tette mindezt azzal a céllal, hogy utána pert indíthasson.

Szerencsére nem a mi dolgunk volt igazságot tenni az ügyben, hanem Yvonne Gonzales Rogers bírónőé, aki egyes kérdésekben az Epic Gamesnek kedvező ítéletet hozott, másokban pedig az Apple ügyvédeinek érvelését fogadta el. A legfontosabb – és ez elég keserű pirula lehet a cupertinóiak számára -, hogy 2021. december 9-i hatállyal többé nem tilthatják meg hogy a fejlesztők alternatív fizetési felületekre navigálják ügyfeleiket, például az alkalmazásukban erre a célra elhelyezett gombokkal.

Ugyanakkor az Epicnek nem sikerült bebizonyítania, hogy az Apple megszegte volna az állami vagy szövetségi trösztellenes törvényeket, mi több, 3,6 millió dollár kártérítést kell fizetnie az Apple-nek azért, amiért 2020 augusztusa és októbere között – mielőtt repült volna a Fortnite az AppStore-ból – a szabályokat megkerülve szedte be a játékosoktól a pénzt az alkalmazáson keresztül. Ez konkrétan az említett módon keresett 12 167 719 dollár 30 százaléka (plusz egy kis extra).

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!

Bár mindkét félnek módjában áll fellebbezni, egyelőre úgy tűnik, hogy sem az Apple, sem az Epic nem tervez hasonlót. Az előbbi közleményben üdvözölte, hogy a bíróság kimondta, nem sértettek törvényt, és elismerte, hogy a sikeresnek lenni nem illegális. Tim Sweeney ezzel szemben a Twitteren úgy fogalmazott, hogy a mostani ítélet nem tekinthető győzelemnek, a Fortnite pedig akkor térhet vissza az AppStore-ba, amikor megteremtődnek a tisztességes verseny feltételei.

Ha többet szeretnél tudni az üzleti világról, vagy az IT területén akarsz dolgozni, akkor kövesd a legfontosabb híreket!

Most Popular

Az Apple sokat kritizált lépését veheti át a Samsung

Korábban sok kritika érte a cupertinói vállalatot, amiért kivette a töltőt a dobozból, ám úgy tűnik, hamarosan a Samsung is hasonló útra léphet. ...

KárpátHír • Hírek Kárpátaljáról, Ukrajnából Önnek!

A Kremlben elrendelték, hogy senki sem használhatja az Apple mobiljait az épületben. A Reuters információi szerint az oroszok a nyugati kémektől tartanak. Source

Különleges hadművelet indul az iPhone ellen

Az orosz kormányzat nem szeretne egyetlen Apple okostelefont sem látni a minisztériumi tisztségviselők kezében. A Kommerszant tegnapi beszámolója szerint orosz kormányzati körökben kötelezően el...

Recent Comments