hétfő, február 6, 2023
Home Apple hírek Közösségi támogatást kér az EU ellen az Apple

Közösségi támogatást kér az EU ellen az Apple

A Portugáliában tartott Web Summit rendezvényre az Apple szoftverfőnöke, Craig Federighi is elutazott, és ott is hangoztatta a cupertinói vállalat kifogásait az EU azon tervezetével kapcsolatban, amely lehetővé tenné a fogyasztók számára, hogy az App Store-on kívülről telepítsenek szoftvereket.

Az Apple szerint egy ilyen lépés kiberbűnözők célpontjává tenné az iPhone-okat (kártevőkkel és hijacking-kampányokkal támadnának), éppen ezért a vállalat elküldte a felső vezetőit Európába, hogy közösségi támogatást gyűjtsenek, és meggátolják, hogy a tervezet törvényi erőre emelkedjen.

Brüsszel a DMA keretében kötelezné a mobilgyártókat a harmadik felektől származó szoftverek telepíthetőségének biztosítására. A kritikusok szerint az Apple és a Google a domináns szerepüket felhasználva még jobban bebetonoznák a helyzetüket. Az Apple szerint egyszerűen arról van szó, hogy biztonságban akarják tudni a felhasználókat.

Az úgynevezett sideloading Androidon már igen régóta elérhető lehetőség, az Apple azonban továbbra is azon a véleményen van, hogy ez a lehetőség katasztrofális következményekkel járna iOS-en. Federighi konkrétan úgy fogalmazott Portugáliában: a sideloading a kiberbűnöző legjobb barátja. Hozzátette: egy fertőzött készülék teljes hálózatokat fertőzhet tovább, a kártevők kormányzati és üzleti rendszereket, közrendszereket is megbéníthatnak.

Az EU tervezetét az EU törvényhozóinak és országainak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt az talán 2023-ban törvénnyé válhat.

Az Apple gyakorlatát sok nagy cég versenyellenesnek nevezi, az App Store-ból való vásárlások után ugyanis akár 30 százalékot is oda kell adniuk az Apple számára. A sideloadinggal és a külsős boltokkal ezt értelemszerűen kikerülhetnék.

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments