csütörtök, július 18, 2024
Home Apple hírek Közösségi támogatást kér az EU ellen az Apple

Közösségi támogatást kér az EU ellen az Apple

A Portugáliában tartott Web Summit rendezvényre az Apple szoftverfőnöke, Craig Federighi is elutazott, és ott is hangoztatta a cupertinói vállalat kifogásait az EU azon tervezetével kapcsolatban, amely lehetővé tenné a fogyasztók számára, hogy az App Store-on kívülről telepítsenek szoftvereket.

Az Apple szerint egy ilyen lépés kiberbűnözők célpontjává tenné az iPhone-okat (kártevőkkel és hijacking-kampányokkal támadnának), éppen ezért a vállalat elküldte a felső vezetőit Európába, hogy közösségi támogatást gyűjtsenek, és meggátolják, hogy a tervezet törvényi erőre emelkedjen.

Brüsszel a DMA keretében kötelezné a mobilgyártókat a harmadik felektől származó szoftverek telepíthetőségének biztosítására. A kritikusok szerint az Apple és a Google a domináns szerepüket felhasználva még jobban bebetonoznák a helyzetüket. Az Apple szerint egyszerűen arról van szó, hogy biztonságban akarják tudni a felhasználókat.

Az úgynevezett sideloading Androidon már igen régóta elérhető lehetőség, az Apple azonban továbbra is azon a véleményen van, hogy ez a lehetőség katasztrofális következményekkel járna iOS-en. Federighi konkrétan úgy fogalmazott Portugáliában: a sideloading a kiberbűnöző legjobb barátja. Hozzátette: egy fertőzött készülék teljes hálózatokat fertőzhet tovább, a kártevők kormányzati és üzleti rendszereket, közrendszereket is megbéníthatnak.

Az EU tervezetét az EU törvényhozóinak és országainak is jóvá kell hagyniuk, mielőtt az talán 2023-ban törvénnyé válhat.

Az Apple gyakorlatát sok nagy cég versenyellenesnek nevezi, az App Store-ból való vásárlások után ugyanis akár 30 százalékot is oda kell adniuk az Apple számára. A sideloadinggal és a külsős boltokkal ezt értelemszerűen kikerülhetnék.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments