szerda, február 28, 2024
Home Macbook Lassabb lehet elődjénél az új csúcs MacBook Pro

Lassabb lehet elődjénél az új csúcs MacBook Pro

Úgy fest, a múlt héten leleplezett MacBook Prók sem menekülnek a kritikák kereszttüzétől. Egy videós teszt tanulsága szerint ugyanis a frissített 15 hüvelykes modell egyszerűen képtelen kezelni a borsos felárért kérhető Intel Core i9 processzor hőtermelését. Az elégtelen hűtés miatt a notebook alumíniumháza huzamos terhelés mellett 40 Celsius fölé forrósodik, ezt követően pedig bekapcsol a hatmagos processzor hővédelme, amely alaposan megvágja az órajelet, illetve ezzel együtt a rendszer teljesítményét. Mindez bizonyos, a központi egység összes végrehajtószálát kihasználó terhelés mellett odáig fajulhat, hogy a csúcsprocesszorral szerelt új MacBook Pro teljesítményét még a tavalyi modell is felülmúlhatja.

A problémára Dave Lee hívta fel a figyelmet, aki vlogján mutatta be a Core i9-8950HK processzorral szerelt 15-ös MacBook Pro működését. Az idehaza bruttó 145 600 forintos felárért kérhető processzor a viszonylag rövid ideig futó szintetikus Geekbench 4 alatt még szinte ripityára veri márkatársait. A benchmark többszálas tesztjében a tavalyi, négymagos i7-7920HQ-val szerelt MBP-t 43, az szintén múlt héten megjelent, i7-8750H-val szállított friss modellt pedig közel 30 százalékkal múlta felül az új, i9-es gép.

Ezt követően Lee egy valós, professzionális munkafolyamatot eresztett rá a notebookra, mondván, a méregdrága gépet és a csúcsprocesszort legtöbben munkához választják. Az újabb teszthez az ismert Adobe Premiere Prót vette elő a vlogger, amellyel egy 5K klipet konvertált 4K felbontásúra. A végeredmény elsőre igencsak meglepő volt, a hatmagos Core i9-cel szerelt MacBook Pro ugyanis bő 4 perccel lassabban végzett a folyamattal mint a négymagos i7-7920HQ-val szerelt elődje.

Téli kuckózáshoz

Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

Téli kuckózáshoz Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

A processzor főbb működési paramétereit monitorozó Intel Power Gadgetnek hála gyorsan kiderült a jelenség oka. A chip ugyanis a több perces terhelés során elérte a hővédelem szempontjából kritikusnak számító 100 Celsiusos határt, amelyre reagálva az energiamenedzsment nagyjából 24 százalékkal, 2,2 GHz-re vágta meg a működési frekvenciát. Utóbbi épp megfelel a friss 15-ös MBP-knél alapkiszerelésnek számító i7-8750H értékének, vagyis folyamatos terhelés mellett a méregdrága processzor gyakorlatilag képtelen hozni az elvárható pluszteljesítményt.

Mindez kétséget kizáróan az Apple sara. A vállalat ugyanis a divatnak megfelelően igyekezett rendkívül vékonyra szabni a negyedik generációs MacBook Pro gépek házát, amely korlátok közé szorítja a hűtőborda (vagy bordák) méretét. Az i7-ek esetében ezt a konfigurálható TDP-vel orvosolja a cég, az Intel ugyanis ezen processzoroknál lehetőséget ad az alapértelmezetten igen magas, 45 wattos érték nagyjából 22 százalékos csökkentésére. A legújabb notebookos csúcsmodell esetében erre a hivatalos specifikációk alapján nincs lehetőség, amely máris elég ahhoz, hogy a szűkösre szabott hűtés képtelen legyen elbánni a magas disszipációval.

A jelenség felveti a kérdést, hogy az Apple milyen körülmények között és mennyire alaposan tesztelte az i9-8950HK-val szerelt konfigurációt, amely jelen formájában képtelen stabilan szállítani a bruttó 145 600 forintos felárért elvárható teljesítménytöbbletet. Ahogy a videóban Lee is megjegyzi, az Apple-nek nem lett volna szabad ilyen formában felkínálni az i9-es processzor opcióját, az ekkora mértékű leszabályzás ugyanis egyszerűen elfogadhatatlan, pláne úgy, hogy a MacBookokra eddig nem volt jellemező a jelenség.

Az Apple egyelőre nem reagált az ügyre. A vállalatnak egyébként viszonylag kevés lehetősége van a javításra, a Core i9-8950HK processzor opciójának visszavonása mellett még az Intel nyújthat mankót az említett konfigurálható TDP felkínálásával, ám ennek bevezetése vélhetően az Apple pénztárcájának terhére történne. Mindez annak fényében különösen fájdalmas lenne, hogy az előző szériák billentyűzetét tömegesen garanciáztatják egy tervezési hiba miatt, amit épp a múlt héten bejelentett modellek hivatottak javítani.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments