vasárnap, április 11, 2021
Home Macbook Lassabb lehet elődjénél az új csúcs MacBook Pro

Lassabb lehet elődjénél az új csúcs MacBook Pro

Úgy fest, a múlt héten leleplezett MacBook Prók sem menekülnek a kritikák kereszttüzétől. Egy videós teszt tanulsága szerint ugyanis a frissített 15 hüvelykes modell egyszerűen képtelen kezelni a borsos felárért kérhető Intel Core i9 processzor hőtermelését. Az elégtelen hűtés miatt a notebook alumíniumháza huzamos terhelés mellett 40 Celsius fölé forrósodik, ezt követően pedig bekapcsol a hatmagos processzor hővédelme, amely alaposan megvágja az órajelet, illetve ezzel együtt a rendszer teljesítményét. Mindez bizonyos, a központi egység összes végrehajtószálát kihasználó terhelés mellett odáig fajulhat, hogy a csúcsprocesszorral szerelt új MacBook Pro teljesítményét még a tavalyi modell is felülmúlhatja.

A problémára Dave Lee hívta fel a figyelmet, aki vlogján mutatta be a Core i9-8950HK processzorral szerelt 15-ös MacBook Pro működését. Az idehaza bruttó 145 600 forintos felárért kérhető processzor a viszonylag rövid ideig futó szintetikus Geekbench 4 alatt még szinte ripityára veri márkatársait. A benchmark többszálas tesztjében a tavalyi, négymagos i7-7920HQ-val szerelt MBP-t 43, az szintén múlt héten megjelent, i7-8750H-val szállított friss modellt pedig közel 30 százalékkal múlta felül az új, i9-es gép.

Ezt követően Lee egy valós, professzionális munkafolyamatot eresztett rá a notebookra, mondván, a méregdrága gépet és a csúcsprocesszort legtöbben munkához választják. Az újabb teszthez az ismert Adobe Premiere Prót vette elő a vlogger, amellyel egy 5K klipet konvertált 4K felbontásúra. A végeredmény elsőre igencsak meglepő volt, a hatmagos Core i9-cel szerelt MacBook Pro ugyanis bő 4 perccel lassabban végzett a folyamattal mint a négymagos i7-7920HQ-val szerelt elődje.

Téli kuckózáshoz

Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

Téli kuckózáshoz Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

A processzor főbb működési paramétereit monitorozó Intel Power Gadgetnek hála gyorsan kiderült a jelenség oka. A chip ugyanis a több perces terhelés során elérte a hővédelem szempontjából kritikusnak számító 100 Celsiusos határt, amelyre reagálva az energiamenedzsment nagyjából 24 százalékkal, 2,2 GHz-re vágta meg a működési frekvenciát. Utóbbi épp megfelel a friss 15-ös MBP-knél alapkiszerelésnek számító i7-8750H értékének, vagyis folyamatos terhelés mellett a méregdrága processzor gyakorlatilag képtelen hozni az elvárható pluszteljesítményt.

Mindez kétséget kizáróan az Apple sara. A vállalat ugyanis a divatnak megfelelően igyekezett rendkívül vékonyra szabni a negyedik generációs MacBook Pro gépek házát, amely korlátok közé szorítja a hűtőborda (vagy bordák) méretét. Az i7-ek esetében ezt a konfigurálható TDP-vel orvosolja a cég, az Intel ugyanis ezen processzoroknál lehetőséget ad az alapértelmezetten igen magas, 45 wattos érték nagyjából 22 százalékos csökkentésére. A legújabb notebookos csúcsmodell esetében erre a hivatalos specifikációk alapján nincs lehetőség, amely máris elég ahhoz, hogy a szűkösre szabott hűtés képtelen legyen elbánni a magas disszipációval.

A jelenség felveti a kérdést, hogy az Apple milyen körülmények között és mennyire alaposan tesztelte az i9-8950HK-val szerelt konfigurációt, amely jelen formájában képtelen stabilan szállítani a bruttó 145 600 forintos felárért elvárható teljesítménytöbbletet. Ahogy a videóban Lee is megjegyzi, az Apple-nek nem lett volna szabad ilyen formában felkínálni az i9-es processzor opcióját, az ekkora mértékű leszabályzás ugyanis egyszerűen elfogadhatatlan, pláne úgy, hogy a MacBookokra eddig nem volt jellemező a jelenség.

Az Apple egyelőre nem reagált az ügyre. A vállalatnak egyébként viszonylag kevés lehetősége van a javításra, a Core i9-8950HK processzor opciójának visszavonása mellett még az Intel nyújthat mankót az említett konfigurálható TDP felkínálásával, ám ennek bevezetése vélhetően az Apple pénztárcájának terhére történne. Mindez annak fényében különösen fájdalmas lenne, hogy az előző szériák billentyűzetét tömegesen garanciáztatják egy tervezési hiba miatt, amit épp a múlt héten bejelentett modellek hivatottak javítani.

Most Popular

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Egy 4 éves fiú halála miatt nyomozott a brazil rendőrség, feltörték a gyanúsítottak iPhone-jait

Az izraeli Cellebrite nevű cég átszámítva mintegy 4,8 millió forintért árulja azt az eszközét, amivel a rendvédelmi szervek feltörhetik a gyanúsított iPhone-ját. Az...

Kipróbálható a One UI az Apple készülékein

Hirdetés Valószínűleg a Samsung is értesült róla, hogy az Apple felmérése szerint a fiatalok töretlen lelkesedést mutatnak az Egyesült Államokban...

Recent Comments