kedd, november 29, 2022
Home Apple hírek Már az iPhone-okat is elérte a chiphiány

Már az iPhone-okat is elérte a chiphiány

A második negyedév főbb számai:

  • Az Apple bevétele 81,4 milliárd dollárra rúgott a 2021 április-júniusi időszakban, ami 36 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest és mintegy 8 milliárd dollárral felülteljesítette az elemzői várakozásokat.
  • A második negyedév jellemzően a leggyengébb dinamikájú negyedév szezonálisan az Apple-nél, ugyanakkor a vállalat még mindig profitál az otthoni oktatásból és a home office-ból, ami megnövelte a keresletet a számítástechnikai eszközök iránt. A tavalyi második negyedév a járvány miatt rekordértékesítéseket hozott az Apple-nek.
  • Még mindig az iPhone a fő termék, a nettó árbevétel közel felét adta a második negyedévben. Az egy évvel ezelőtti szintről közel 50 százalékkal ugrott meg a bevétel, az elemzők által várt 34 milliárd dollár helyett 39,6 milliárd dollár bevétele volt az időszakban az Apple-nek okostelefonokból. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook elmondta, hogy nem csak a régi iPhone-ok lecserélésének köszönhetően növekszenek az értékesítések, de annak is, hogy Androidosok megveszik az első iPhone-jaikat.
  • A szolgáltatások, amely bevétel alapján a második legnagyobb üzletág az Apple-nél, 33 százalékos bevételnövekedést könyvelt el és szintén meghaladta az elemzői konszenzust. Ide tartoznak például a streaming szolgáltatások, a zene, a cloud szolgáltatások, a fizetések, valamint a hirdetések is, amelyek mind rekordot döntöttek az április-júniusi időszakban.
  • Az iPad-eladások bevételei 12 százalékkal, a Macintosh számítógépek bevételei pedig 16 százalékkal ugrottak meg az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • Az egyes régiók közül kiemelkedő volt a növekedés Kínában, ahol 58 százalékkal ugrott meg az Apple bevétele, ami annak tudható be, hogy a bázisidőszak gyenge volt a Kínában foganatosított lezárások miatt egy évvel ezelőtt. Az Egyesült Államokban, az Apple legnagyobb piacán 33 százalékkal emelkedett a bevétel.
  • A profit szintjén is kellemes meglepetést okozott a vállalat, a bruttó fedezeti szint az elemzői által várt 41,9 százalék helyett jóval magasabb, 43,3 százalék lett, az egy részvényre jutó eredmény pedig a várt 1,01 dollár helyett 1,3 dollárra emelkedett.
  • Halad a részvényesi készpénz-visszajuttatási program is az Apple-nél, a második negyedévben összesen 29 milliárd dollárt fordított rá a vállalat. Részvényenként 22 centes osztalékot fizetett ki, ami évesítve 0,6 százalékos osztalékhozamot jelent.

A folyó negyedévre ezúttal sem fogalmazott meg számszerű prognózisokat az Apple menedzsmentje, már a hatodik negyedéve sorozatban, annak idején a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság miatt hagyott fel vele a vállalat.

De az Apple vezérigazgatója, Luca Maestri a negyedéves eredményeket részletező tájékoztatón elmondta, hogy kétszámjegyű növekedést vár év/év alapon a folyó negyedévre.

Hozzátette, hogy alacsonyabb lehet a dinamika, mint a tavalyi harmadik negyedévben, részben a devizaárfolyam-változások, részben a szolgáltatások üzletág lassulása miatt, de az iPhone és az iPad esetén beszállítói problémák is lehetnek.

Tim Cook elmondta, hogy a chiphiány a fő gond, ami az okostelefonok és a táblagépek értékesítéseire is hathat az időszakban. Már a lezárt negyedévre is negatívan hatott a chiphiány, összességében pedig 3-4 milliárd dollár eshet ki a cégnél az alkatrész szűkössége következtében. A cégvezér hozzátette, hogy részben tudják kezelni a helyzetet.

A kilátásokkal kapcsolatban nem jó hír az sem, hogy a Tim Cook a szállítási költségek megugrására panaszkodott, valamint félő, hogy ahogy visszatérnek az emberek a munkába és az élet a normális kerékvágásba, az emberek kevesebb időt töltenek majd az online, ami a szolgáltatások üzletág lassulását eredményezheti. Az Apple-nek jelenleg 700 millió előfizetője van, ami 150 millióval magasabb, mint egy évvel korábban.  

A vártnál jobb negyedév ellenére 2 százalékot esett az Apple részvényeinek árfolyama a zárás utáni kereskedésben, a kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak (főleg a chiphiány) elbizonytalanították a befektetőket.

Idén 10 százalékkal értékelődtek fel az Apple részvényei, amivel alulteljesítő a papír az amerikai tőzsdén, az S&P 500 index közben 17 százalékkal ugrott meg.

Az Apple árfolyamának alakulása

Címlapkép: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

Most Popular

Elon Musk szerint az Apple letilthatja a Twittert az App Store-ból

A Twitter és a Tesla milliárdos vezérigazgatója azt is mondta, hogy az Apple nyomást gyakorol a Twitterre a tartalommoderációs követelmények miatt. Az Apple által...

Az összes iPhone-t lefoglalta a hatóság a boltokban

A hatóság megelégelte, hogy az Apple-t a büntetés sem tántorítja el. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a Brazíliában nem nézik jó szemmel,...

Vásároljon Apple iPhone 14-et, és 300 USD értékű Walmart-ajándékkártyát kap ezzel a Cyber ​​​​hétfői ajánlattal

Az egyik legjobb Apple iPhone Black Friday ajánlat átkerült a Cyber ​​​​hétfőre. Vásároljon AT&T vagy Verizon Apple iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro vagy...

Így lehet iPhone 13-ja garanciával 300 ezer forint alatt

A forint hónapok óta gyengélkedik, a műszaki cikkek ára az egekben, az Apple hiába csökkentette az iPhone 13 árát, a gazdasági helyzet miatt...

Recent Comments