hétfő, január 17, 2022
Home Apple hírek Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint razzia volt a hongkongi ellenállás fellegvárának számító Apple Daily székházában. A lap főszerkesztőjét és másik négy vezető munkatársát el is vitték a rendőrök arra hivatkozva, hogy több tucatnyi olyan cikk jelent meg az újság nyomtatott és internetes változatában, amelyek sértik a nemzetbiztonsági törvényt.

Ezek az írások nyílt szembenállást hirdetnek a pekingi vezetéssel, a nemzetközi közösséget pedig Kína elleni szankciók bevezetésére buzdítják.

A nyomozók legutóbb múlt év decemberében szállták meg az Apple Dailyt, és akkor a tulajdonost, a hongkongi demokratikus mozgalom egyik pillérének számító Jimmy Lait vitték magukkal. Őt azóta el is ítélték, egy év börtönt kapott illegális szervezkedés, illetve rendezvényen való részvétel miatt április közepén.

A mostani nyomozást vezető rendőrtiszt közölte, hogy befagyasztották a társaság bankszámláit, amelyeken a lapnak, a nyomdának és az internetes verziót készítő cégnek összesen körülbelül 18 millió hongkongi dollárja van. Ez majdnem kétmillió euró.

A kínai törvényhozás tavaly nyáron szavazta meg a nemzetbiztonsági törvény Hongkongra vonatkozó módosítását, mert Kína kommunista vezetése évek óta képtelen gátat vetni az ottani lakossági tiltakozásnak. A módosítások révén a kínai nyomozati és rendvédelmi szervek hatáskörét kiterjesztették a különleges igazgatású területként működő, a brit koronától demokratikus garanciák ellenében visszakapott városállamra is.

Az elmúlt egy évben több mint száz civil jogi aktivistát tartóztattak le Hongkongban azzal, hogy veszélyt jelent a kínai nemzetbiztonságra.

Most Popular

Ismét perlik az Apple-t, ezúttal egy töltési probléma miatt

Talán nem túlzunk azzal a kijelentéssel, hogy a tech iparból a legtöbbször az Apple-lel kapcsolatban kapja fel a sajtó, ha közük van valamilyen bírósági...

Az iPad Air is frissül az új iPhone SE mellett

Mindenki úgy kalkulál, hogy az Apple a tavasszal esedékes bemutatóján a friss iPhone SE-t fogja fókuszba helyezni. Ezzel kapcsolatban azt várja a szakma, hogy...

Átalakul a céges laptopok piaca: egyre több a MacBook az irodákban

A cikk megjelenését az iSTYLE támogatta. Amikor egy vállalat informatikai beruházást hajt végre, több szempontot is mérlegelnie kell, például az alkalmazottak és a...

Borsos áron jöhet az Apple kevert valóságos kütyüje | 24.hu

Egy ideje már lehet róla hallani, hogy az Apple headsetet fejleszt, ami a cég első kevertvalóság-eszköze lesz. A belsős forrásokkal ellátott Mark Gurman, a...

Recent Comments