szombat, augusztus 13, 2022
Home Apple hírek Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint razzia volt a hongkongi ellenállás fellegvárának számító Apple Daily székházában. A lap főszerkesztőjét és másik négy vezető munkatársát el is vitték a rendőrök arra hivatkozva, hogy több tucatnyi olyan cikk jelent meg az újság nyomtatott és internetes változatában, amelyek sértik a nemzetbiztonsági törvényt.

Ezek az írások nyílt szembenállást hirdetnek a pekingi vezetéssel, a nemzetközi közösséget pedig Kína elleni szankciók bevezetésére buzdítják.

A nyomozók legutóbb múlt év decemberében szállták meg az Apple Dailyt, és akkor a tulajdonost, a hongkongi demokratikus mozgalom egyik pillérének számító Jimmy Lait vitték magukkal. Őt azóta el is ítélték, egy év börtönt kapott illegális szervezkedés, illetve rendezvényen való részvétel miatt április közepén.

A mostani nyomozást vezető rendőrtiszt közölte, hogy befagyasztották a társaság bankszámláit, amelyeken a lapnak, a nyomdának és az internetes verziót készítő cégnek összesen körülbelül 18 millió hongkongi dollárja van. Ez majdnem kétmillió euró.

A kínai törvényhozás tavaly nyáron szavazta meg a nemzetbiztonsági törvény Hongkongra vonatkozó módosítását, mert Kína kommunista vezetése évek óta képtelen gátat vetni az ottani lakossági tiltakozásnak. A módosítások révén a kínai nyomozati és rendvédelmi szervek hatáskörét kiterjesztették a különleges igazgatású területként működő, a brit koronától demokratikus garanciák ellenében visszakapott városállamra is.

Az elmúlt egy évben több mint száz civil jogi aktivistát tartóztattak le Hongkongban azzal, hogy veszélyt jelent a kínai nemzetbiztonságra.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments