szerda, július 28, 2021
Home Apple hírek Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint razzia volt a hongkongi ellenállás fellegvárának számító Apple Daily székházában. A lap főszerkesztőjét és másik négy vezető munkatársát el is vitték a rendőrök arra hivatkozva, hogy több tucatnyi olyan cikk jelent meg az újság nyomtatott és internetes változatában, amelyek sértik a nemzetbiztonsági törvényt.

Ezek az írások nyílt szembenállást hirdetnek a pekingi vezetéssel, a nemzetközi közösséget pedig Kína elleni szankciók bevezetésére buzdítják.

A nyomozók legutóbb múlt év decemberében szállták meg az Apple Dailyt, és akkor a tulajdonost, a hongkongi demokratikus mozgalom egyik pillérének számító Jimmy Lait vitték magukkal. Őt azóta el is ítélték, egy év börtönt kapott illegális szervezkedés, illetve rendezvényen való részvétel miatt április közepén.

A mostani nyomozást vezető rendőrtiszt közölte, hogy befagyasztották a társaság bankszámláit, amelyeken a lapnak, a nyomdának és az internetes verziót készítő cégnek összesen körülbelül 18 millió hongkongi dollárja van. Ez majdnem kétmillió euró.

A kínai törvényhozás tavaly nyáron szavazta meg a nemzetbiztonsági törvény Hongkongra vonatkozó módosítását, mert Kína kommunista vezetése évek óta képtelen gátat vetni az ottani lakossági tiltakozásnak. A módosítások révén a kínai nyomozati és rendvédelmi szervek hatáskörét kiterjesztették a különleges igazgatású területként működő, a brit koronától demokratikus garanciák ellenében visszakapott városállamra is.

Az elmúlt egy évben több mint száz civil jogi aktivistát tartóztattak le Hongkongban azzal, hogy veszélyt jelent a kínai nemzetbiztonságra.

Most Popular

Mindegy, hogy iPhone vagy óra, minden meglódult az Apple-nél

A legérdekesebb szám 21,74 milliárd dollár az Apple magyar idő szerint kedd éjjel kiadott, idei második negyedévre vonatkozó jelentésében. Ez nem a bevétel...

Sügérre ment, de iPhone-ot fogott egy amerikai horgász, majd Facebookon kikereste a tulajt

Jason Robinson véletlenül bukkant a tóba ejtett telefonra, amely egy képet is rejtett. Ez alapján azonosította be a tulajdonost, aki így visszakapta a...

Évek óta várt funkciót kaphat az új iPhone – mutatjuk | nuus.hu

Minden jel arra mutat, hogy az Apple idén ősszel érkező iPhone-jai Always –On Displayt is kapnak. Több szivárogtató is állítja már ezt. A cég...

Magyar fotós nyerte az idei iPhone Photography Awards-ot – Pixinfo.com

Idén is meghirdették a Nemzetközi iPhone Fotográfiai Díjat, amelyre – nevéből láthatóan – csak iPhone okostelefonnal készült képekkel lehetett nevezni. A zsűri döntése alapján...

Recent Comments