kedd, május 28, 2024
Home Apple hírek Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint rászállt a rendőrség Jimmy Lai médiabirodalmára

Megint razzia volt a hongkongi ellenállás fellegvárának számító Apple Daily székházában. A lap főszerkesztőjét és másik négy vezető munkatársát el is vitték a rendőrök arra hivatkozva, hogy több tucatnyi olyan cikk jelent meg az újság nyomtatott és internetes változatában, amelyek sértik a nemzetbiztonsági törvényt.

Ezek az írások nyílt szembenállást hirdetnek a pekingi vezetéssel, a nemzetközi közösséget pedig Kína elleni szankciók bevezetésére buzdítják.

A nyomozók legutóbb múlt év decemberében szállták meg az Apple Dailyt, és akkor a tulajdonost, a hongkongi demokratikus mozgalom egyik pillérének számító Jimmy Lait vitték magukkal. Őt azóta el is ítélték, egy év börtönt kapott illegális szervezkedés, illetve rendezvényen való részvétel miatt április közepén.

A mostani nyomozást vezető rendőrtiszt közölte, hogy befagyasztották a társaság bankszámláit, amelyeken a lapnak, a nyomdának és az internetes verziót készítő cégnek összesen körülbelül 18 millió hongkongi dollárja van. Ez majdnem kétmillió euró.

A kínai törvényhozás tavaly nyáron szavazta meg a nemzetbiztonsági törvény Hongkongra vonatkozó módosítását, mert Kína kommunista vezetése évek óta képtelen gátat vetni az ottani lakossági tiltakozásnak. A módosítások révén a kínai nyomozati és rendvédelmi szervek hatáskörét kiterjesztették a különleges igazgatású területként működő, a brit koronától demokratikus garanciák ellenében visszakapott városállamra is.

Az elmúlt egy évben több mint száz civil jogi aktivistát tartóztattak le Hongkongban azzal, hogy veszélyt jelent a kínai nemzetbiztonságra.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments