Home Apple hírek Milliárdokat bukhat az Apple, ha lecseréli a Google keresőjét a gépein

Milliárdokat bukhat az Apple, ha lecseréli a Google keresőjét a gépein

Hosszú évek óta már a Google az alapértelmezett kereső az Apple készülékein, azonban ezt nem mindenki nézi jó szemmel. Könnyen lehet, hogy a Google hamarosan kénytelen lesz megküzdeni a hatóságokkal, az Apple pedig külön utakra kényszerül.

Alapvetően tudni kell, hogy a Google rengeteg pénzt, évente mintegy 8-12 milliárd dollárt fizet az Apple-nek azért, hogy az iPhone-okon és iPadeken a Google keresője legyen az elsődleges keresőszolgáltatás. Ez még az Apple mércéjével mérve is sok pénz, volt olyan év, amikor a szolgáltatásokból származó összes bevétel 20%-át tette ki.

Így tehát alapvetően egyik félnek sem feltétlenül állna érdekében felborítani ezt a rendszert, azonban könnyen lehet, hogy hamarosan rákényszerülnek, ugyanis a Google ellen egyre több trösztellenes vizsgálat indul, és eléggé bekerül az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának célkeresztjébe. 

Tulajdonképpen arról van szó, hogy a hatóságok szerint a Google visszaél a piaci előnyével, és ellehetetleníti a versenytársakat.

Könnyen lehet tehát, hogy a következő időszakban odáig fajulhat a helyzet, hogy az Apple kénytelen lesz megszakítani a kapcsolatot a Google-lel, legalábbis ami a keresőmotor licencelését illeti, és fel kell majd kínálnia a választás lehetőségét a felhasználóknak ahelyett, hogy alapértelmezetten a Google keresőjét használná.

Forrás: Origo

A lehetséges váltásra utaló jelek egyébként már felszínre bukkantak: az iOS 14-től kezdve például a főnyképernyőről indított kereséseknél közvetlen linkeket kapunk internetes oldalakra, ez pedig egészen biztosan nem a Google keresőjén keresztül működik. Az Apple ráadásul mindig is szerette maga fejleszteni nem csak a hardvereket, de a rá épülő fontosabb szoftvereket is, korábban pedig például a Google Térkép helyére is elkészítette a saját Apple Térképét – ha így nézzük, előbb-utóbb a kereső leváltása sem lenne hatalmas meglepetés.

További gyanús jelként értelmezhető, hogy az Apple két évvel ezelőtt leszerződtetett egy bizonyos John Giannandrea nevű úriembert, aki egészen véletlenül korábban a keresőért felelős vezetőként dolgozott a Google-nél. Habár Giannandrea hivatalos a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokban segédkezik az iPhone gyártójánál, egyáltalán nem zárható ki, hogy a háttérben már egy ideje csapatot épít a saját kereső megvalósítására, az Apple ugyanis folyamatosan keres alkalmazottakat erre a területre.

Szakértők rámutatnak arra is, hogy az utóbbi időben alaposan megemelkedett az Applebot nevű keresőrobot aktivitása, aminek a feladata, hogy az internetet járva online adatbázist építsen fel a különböző tartalmakból, ez pedig minden valamirevaló keresőmotor alapját képezi. 

Forrás: Origo

Persze, egy igazán jól működő keresőt felépíteni hosszú évekbe és rengeteg pénzbe kerül, de egyrészt gyanítható, hogy az Apple egy ideje már dolgozik a projekten, másrészt pedig csak ezt az évet 55 milliárd dolláros profittal fogja zárni a vállalat, úgyhogy ez sem lehet akadály. Szakértők rámutattak továbbá, hogy ugyan tényleg nem egyszerű feladat egy saját kereső létrehozása, de már nem is olyan nehéz mint régebben, hiszen nagyon komoly felhős számítási infrastruktúra érhető el (az Apple-nél is), és számos nyílt forráskódú eszköz is adott a fejlesztéshez.

Amiből azonban a Google kereső igazi ereje származik, az végső soron az adat.

A vállalat hosszú-hosszú évek óta gyűjti és tárolja a felhasználók adatait, szokásait, ismeri az érdeklődési köreit, és úgy általánosan, rengeteg tud rólunk, így nagyon hatékonyan tudja szortírozni a keresési eredményeket. Ezzel szemben az Apple rendszeresen hivatkozik arra, hogy nem profilozza a felhasználóit, a személyes adatainkra pedig rendkívül vigyáz – annyira, hogy a legtöbb el sem hagyja az adott készüléket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments