Home Macbook Rendelhetőek az Apple M1 processzorral szerelt Macek

Rendelhetőek az Apple M1 processzorral szerelt Macek

Az Apple idén nyáron jelentette be, hogy saját tervezésű SoC által hajtott Mac számítógépeket dob piacra, ezek érkezését pedig még idénre ígérte. A gyártó betartotta ezt, ugyanis a mai napon bemutatták az Apple M1 rendszerchipet, amely természetesen állításuk szerint azonnal kategóriája legjobbja lett. Na azért csuklóból nem törünk pálcát a gyártó feje felett, a mobil processzoraikkal már régóta bizonyítják, hogy nem kontárok ülnek a tervezőasztalaiknál, és az általuk prezentált eredmények alapján az M1 is igen jól sikerült darabnak tűnik.

Az 5 nanométeren készülő, 16 milliárd tranzisztort felvonultató SoC magába foglal egy nyolcmagos CPU-t és integrált GPU-t és egy saját fejlesztésű Neural Engine egységet, amelyek a macOS Big Sur operációs rendszerrel együttműködve a konkurenseknél többszörösen nagyobb teljesítményre képesek, mindezt igen hatékony energiafelhasználás mellett. A SoC részletesebb bemutatását egy későbbi cikkre tartogatjuk, hiszen az Apple híres arról, hogy nem oszt meg túl sok részletet, inkább csak az eredményekkel büszkélkedik, de szerencsére az alaposabb tesztekre nem kell sokat várnunk, ugyanis az M1-re épülő Macek már előrendelhetőek és a jövő hét folyamán a szállítás is megkezdődik.

1
[+]

A gyártó a bemutatók sorát az új MacBook Airrel kezdte, amely az elmondottak alapján kilencszer gyorsabb, mint az előző generáció, illetve az elmúlt egy évben eladott notebookok 98%-át képes lepipálni, mindezt passzív hűtéssel, a már ismert házban, 18 óra videólejátszást biztosító akkumulátorral.

1
[+]

A 999 dollárról (429 990 Ft) induló MacBook Air után előrántották a Mac Mini új generációját, amely a diák szerint háromszor gyorsabb, mint az előző nyolcmagos Mini, míg grafikai számítási kapacitásban ez a szorzó már hatszoros, ráadásul a kezdőáron is csökkenteni tudtak, 799 helyett 699 dollárért (itthon 309 990 Ft) vihetjük haza a legkisebb asztali Apple gépet.

1

A menetrend végére hagyták a 13 hüvelykes MacBook Pro M1-es változatát, amelynél szintén repkedtek a jó eredmények: az újdonság CPU teljesítményben 2,8-szorosan, az integrált GPU-t tekintve pedig 5-szörösen múlja felül elődjét, míg a böngészés időtartama egy feltöltésre vetítve 17, a videólejátszás pedig 20 órára nőtt. Az új MacBook Pro alapára 1299 dollár (549 990 Ft), vagyis ez a notebook is az opciós lista alján helyezkedik el.

1

Az Apple menet közben beszélt nekünk a macOS Big Sur és az új SoC előnyeiről, a bemutató során pedig – az egyébként tényleg hasznos instant ébredés funkció mellett – nem győzték hangsúlyozni, hogy mennyivel gyorsabb a rendszer a saját tervezésű hardvernek köszönhetően, továbbá a mennyire egyszerű például az Intel processzorra, vagy iPadre és iPhone-ra tervezett alkalmazások konvertálása az Apple megoldására.

Az előrendelések tehát már megkezdődtek, a gyártó hazai oldalán már szabadon lehet konfigurálgatni, a rendeléseket várhatóan a következő héten kezdődnek meg.

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments