vasárnap, december 10, 2023
HomeApple hírekUltimátumot adott a Fehér Ház a TikTok tulajdonosainak. Újra

Ultimátumot adott a Fehér Ház a TikTok tulajdonosainak. Újra

Ha nem adja el a kínai ByteDance a világ egyik legnépszerűbb alkalmazását, a rövid videóiról ismert TikTokot, akkor rövidesen betilthatják azt az Egyesült Államokban.

Két és fél éve, 2020 augusztusában arról írtunk a Rakétán, hogy rövid időn belül amerikai vevőt kell találnia a TikToknak. Most úgy tűnik, gyakorlatilag ugyanez a helyzet állt elő. „Az elnök 90 napot adott a ByteDance-nek, hogy a TikTok amerikai részét átadja egy helyi vállalatnak. Önmagában problémás, hogy egy globális, több milliárd felhasználóval rendelkező szolgáltatást hogyan lehet feldarabolni, képzeljük csak el, hogy a Facebookon nem találhatnánk meg a külföldi ismerőseinket, esetleg csak magyar cikkeket oszthatnánk meg a webről. Ha ez nem volna elég, a lehetséges vevők köre egyszerre nagyon szűk és rendkívül tág. Az épp a monopólium-vádakkal küzdő négyesnek, az Amazonnak, az Apple-nek, a Facebooknak és a Google-nek most valószínűleg inkább lapítania és kivárnia kell, mint belekezdeni egy rendkívül kockázatos akvizícióba.” – írtuk a tervezett eladásról, amely végül a Microsoft, a Walmart és az Oracle közt látszott eldőlni,

ám az elképzelés végül, Donald Trump elnökségével együtt, bedőlt.

A nyugati demokráciák azóta is gyanakvóak a TikTokkal kapcsolatban, a vélt vagy valós kínai állami befolyás miatt, elsősorban az adatgyűjtéstől és a propagandától tartanak. Az Európai Bizottság meg is tiltotta a dolgozóinak a tiktokozást, miközben a termékről információkat kiszivárogtató újságírók megfigyelésén kívül más, kézzelfogható problémára egyelőre nem derült fény. Most a The Verge azt írta, hogy Washingtonban újra terítéken van a kikényszerített eladás, ráadásul a jogalap is eggyel kidolgozottabbnak tűnik. RESTRICT („korlátoz”) néven kétpárti támogatást élvező törvénytervezet született nemrég, amely alapján a kereskedelmi miniszter megtilthatná olyan külföldi technológiák és cégek működését az Egyesült Államokban, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A jogszabályt benyújtó politikus, Mark Warner szenátor a TikTok mellett a szintén kínai Huaweit és a ZTE-t emlegette a nyilatkozataiban.

Mindeközben a The New York Times arra emlékeztet, hogy a jogvédők nem értenek egyet a Biden-kormány lépéseivel. Vannak, akik szerint ez csak elvonja a figyelmet az USA technológiai nagyvállalatainak adatgyűjtési gyakorlatáról, míg mások szerint a szólásszabadságot sértené a TikTok elhallgattatása. Vagyis az egy dolog, hogy a fegyveres testületek után kéttucat amerikai állam és több felsőoktatási intézmény tiltotta be az alkalmazást a dolgozók illetve diákok készülékein, de mindezt az összes amerikai állampolgár telefonján megtenni eggyel bonyolultabb és aggályosabb lenne. Igaz, precedens azért van rá: az indiai kormány már három éve már megtette ezt. A TikTok vezérigazgatóját rövidesen egy meghallgatásra várja az amerikai Kongresszus – ha konkrét vádakra nem is, de konkrét lépésekre talán számíthatunk az esemény alatt és után.

(Borítókép: Emma McIntyre/Getty Images for Vanity Fair)

Az Európai Bizottságnál már be is tiltották a TikTokot A dolgozók a saját mobiljaikra sem telepíthetik a kínai alkalmazást.

Source

Most Popular

Recent Comments