Home Macbook Visszatért a Macbook Air

Visszatért a Macbook Air

Az Apple három év kihagyás után alaposan felújította a Macbook Air laptopot, pedig sokan azt hitték, hogy a 2015-ben bemutatott, hasonló méretű Macbook teljesen kiszorítja ezt a modellt.

Ezzel viszont még több vevőtől elesett volna a kaliforniai cég, hiszen az Air volt az egyetlen 1000 dollárnál olcsóbb laptopja, amely a viszonylag alacsony ára és a kényelmes hordozhatósága miatt egy ideig az oktatásban is népszerű volt. Egészen addig, amíg a gép felszereltsége nem vált nagyon elavulttá.

Bár Tim Cook Apple-vezér igyekezett pozitívumként tálalni, hogy a Mac gépeknek 100 millió aktív felhasználója van, ez még a saját mércéjük szerint is kevés, fél év alatt eladnak ennyi iPhone-t. Még Windowsból is 1,5 milliárd van használatban az ős rivális Microsoft szerint.

A keddi sajtóbemutatón leleplezett Macbook Air viszont azt mutatja, hogy az Apple meghallgatta a rajongókat. Nagyjából.

Sokkal jobb lett a kijelző felbontása, amiről az Apple a bemutatón csak annyit mondott, hogy Retina. A marketingbullshit a hasonló méretű Macbook Pro alapján 2560×1600 pixelt jelenthet. A fizikai méret maradt 13,3 colos, de alig van körül káva, így a gép még kisebb is lett az eddiginél.

Portok terén is nagy a változás, és emiatt is kísértetien hasonlít az Air az olcsóbb Macbook Pro laptopra. Az Air hátulról előrefelé elkeskenyedő oldalán csupán két usb-c fért el, és – mindenki megkönnyebbülésére – még egy normál jackdugót is be tudunk dugni.

Súlyra 1,247 kilogrammot nyom az új Air, egy kicsit könnyebb lett.

Rendkívül hasznos, hogy a laptop kapott egy T2 biztonsági csipet, és ez nem valami nagyvállalati izé, hanem ez kell többek közt a billentyűzet jobb fölső sarkában elhelyezett ujjlenyomat-olvasóhoz. Végre egyetlen érintéssel be lehet lépni a rendszerbe, akárcsak egy rakás más Windows rendszerű laptopon.

A csilivili színes TouchBar, az keskeny kijelzősáv a billentyűzet fölött kimaradt, mégiscsak kell valami, ami különbséget tesz az Air és a Pro között.

Aki korábban Airt használt, annak furcsa lesz a billentyűzet, ez ugyanis már pillangó mechanikát kapott, annak is a harmadik generációját, amelyben kijavították a Macbook Pro gépeken korábban sokak által megtapasztalt hibákat. Az érintőpárna, ami eddig is jó nagy volt, most 20 százalékkal nagyobb, és már nyomásérzékeny, mint a többi Macbookon. A billentyűzet mellett még egy sztereó hangszóró is elfért.

Mindegyik Airt az Intel nyolcadik generációs kétmagos processzorával szerelik fel, RAM-ból 8 vagy 16 GB választható, a korábbinál jóval gyorsabb ssd pedig akár 1,5 TB méretű is lehet. Bár az Airt csak integrált grafikus csippel szerelik fel, állítólag ez is elég lesz ahhoz, hogy meghajtsunk vele egy külső 5K monitort. Aki pedig ennél is többre vágyik, az usb-c–Thunderbolt portra külső eGPU gyorsítót csatlakoztathat.

Eddig minden rendben is lenne. A képességekkel együtt viszont az ár is fejlődött, és nem biztos, hogy a várt irányba: a 8 GB-os és 128 GB tárhelyű alapváltozat 1200 dollárba kerül (474 990 Ft), a 256 GB tárhelyű pedig 1400 dollárba (554 990 Ft). De ha az új Airt 16 GB-osra és 1,5 TB tárhelyűre bővítjük, akkor azért már 2600 dollárt (1 027 790 Ft) kérnek a boltokban november 7. után.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az Apple 2017 óta nem tett ujjlenyomat-olvasót az iPhone-okba, de ez idén megváltozhat. Ráadásul úgy, ahogy azt a rajongók is évek óta szeretnék. ...

Alaposan átszabhatja a MacBookokat az Apple, látványos változásokról pletykálnak

Szögletesebbek lehetnek az idei évben érkező MacBook Prók, de nem ez lesz az egyetlen szembeötlő változás az eszközökön. Már hallani pletykákat, hogy mivel...

Beperelték az Apple-t

A Coalition for Safer Internet nevű nonprofit szervezet beperelte az Apple-t az észak-kaliforniai bíróságon, hogy távolítsa el a Telegram nevű közösségi média-alkalmazást az Apple Store-ból. Mindezt azzal...

Csinosabbá válhatnak az Apple számítógépei

Többek közt búcsúzhat a Touch Bar a laptopokról, megújulhat végre az iMac. A rendre jól értesültnek bizonyuló Ming-chi Kuo piacelemző szerint nem csak a saját...

Recent Comments