szerda, június 19, 2024
Home Macbook Visszatért a Macbook Air

Visszatért a Macbook Air

Az Apple három év kihagyás után alaposan felújította a Macbook Air laptopot, pedig sokan azt hitték, hogy a 2015-ben bemutatott, hasonló méretű Macbook teljesen kiszorítja ezt a modellt.

Ezzel viszont még több vevőtől elesett volna a kaliforniai cég, hiszen az Air volt az egyetlen 1000 dollárnál olcsóbb laptopja, amely a viszonylag alacsony ára és a kényelmes hordozhatósága miatt egy ideig az oktatásban is népszerű volt. Egészen addig, amíg a gép felszereltsége nem vált nagyon elavulttá.

Bár Tim Cook Apple-vezér igyekezett pozitívumként tálalni, hogy a Mac gépeknek 100 millió aktív felhasználója van, ez még a saját mércéjük szerint is kevés, fél év alatt eladnak ennyi iPhone-t. Még Windowsból is 1,5 milliárd van használatban az ős rivális Microsoft szerint.

A keddi sajtóbemutatón leleplezett Macbook Air viszont azt mutatja, hogy az Apple meghallgatta a rajongókat. Nagyjából.

Sokkal jobb lett a kijelző felbontása, amiről az Apple a bemutatón csak annyit mondott, hogy Retina. A marketingbullshit a hasonló méretű Macbook Pro alapján 2560×1600 pixelt jelenthet. A fizikai méret maradt 13,3 colos, de alig van körül káva, így a gép még kisebb is lett az eddiginél.

Portok terén is nagy a változás, és emiatt is kísértetien hasonlít az Air az olcsóbb Macbook Pro laptopra. Az Air hátulról előrefelé elkeskenyedő oldalán csupán két usb-c fért el, és – mindenki megkönnyebbülésére – még egy normál jackdugót is be tudunk dugni.

Súlyra 1,247 kilogrammot nyom az új Air, egy kicsit könnyebb lett.

Rendkívül hasznos, hogy a laptop kapott egy T2 biztonsági csipet, és ez nem valami nagyvállalati izé, hanem ez kell többek közt a billentyűzet jobb fölső sarkában elhelyezett ujjlenyomat-olvasóhoz. Végre egyetlen érintéssel be lehet lépni a rendszerbe, akárcsak egy rakás más Windows rendszerű laptopon.

A csilivili színes TouchBar, az keskeny kijelzősáv a billentyűzet fölött kimaradt, mégiscsak kell valami, ami különbséget tesz az Air és a Pro között.

Aki korábban Airt használt, annak furcsa lesz a billentyűzet, ez ugyanis már pillangó mechanikát kapott, annak is a harmadik generációját, amelyben kijavították a Macbook Pro gépeken korábban sokak által megtapasztalt hibákat. Az érintőpárna, ami eddig is jó nagy volt, most 20 százalékkal nagyobb, és már nyomásérzékeny, mint a többi Macbookon. A billentyűzet mellett még egy sztereó hangszóró is elfért.

Mindegyik Airt az Intel nyolcadik generációs kétmagos processzorával szerelik fel, RAM-ból 8 vagy 16 GB választható, a korábbinál jóval gyorsabb ssd pedig akár 1,5 TB méretű is lehet. Bár az Airt csak integrált grafikus csippel szerelik fel, állítólag ez is elég lesz ahhoz, hogy meghajtsunk vele egy külső 5K monitort. Aki pedig ennél is többre vágyik, az usb-c–Thunderbolt portra külső eGPU gyorsítót csatlakoztathat.

Eddig minden rendben is lenne. A képességekkel együtt viszont az ár is fejlődött, és nem biztos, hogy a várt irányba: a 8 GB-os és 128 GB tárhelyű alapváltozat 1200 dollárba kerül (474 990 Ft), a 256 GB tárhelyű pedig 1400 dollárba (554 990 Ft). De ha az új Airt 16 GB-osra és 1,5 TB tárhelyűre bővítjük, akkor azért már 2600 dollárt (1 027 790 Ft) kérnek a boltokban november 7. után.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments