Home Macbook A kiengedett kézifék miatt borulnak meg a MacBook Prók

A kiengedett kézifék miatt borulnak meg a MacBook Prók

Beleásta magát az új MacBook Prók teljesítménybeli problémáiba a Notebookcheck. A magazin oknyomozó elemzése szerint az Apple nemes egyszerűséggel nem aktiválta az Intel processzorainak disszipáció limitereit, amely miatt a központi egységek másodpercek alatt túlmelegszenek, a hővédelem miatt pedig jelentősen veszítenek teljesítményükből. A cupertinóiak lépésének okáról egyelőre csak találgatni lehet, nem tudni, hogy szándékosan, vagy valami baki folytán felejtette-e behúzni a kéziféket a tervezőcsapat. Bizonyítván állítását, a Notebookcheck szoftveresen fixálta a CPU-k TDP értékeit, amelyre a 13 hüvelykes MacBook Pro nagyjából 10, a 15-ös pedig 20 százalékos gyorsulással reagált.

A magazin a 13-as, illetve a nagyobb mértékben érintett 15-ös MacBook Prót tehát egyaránt megvizsgálta, mind MacOs, mind pedig Windows alatt. Gyorsan kiderült, hogy nem az operációs rendszer a ludas, ugyanis a két szoftvernél egyaránt, hasonló mértékben jelentkezett a túlmelegedés, illetve a leszabályzás. Ezt követően a Microsoft rendszere alatt az Intel hivatalos XTU (Extreme Tuning Utility) alkalmazásához (MacOS alatt pedig a Volta apphoz) nyúlt a Notebookcheck, amellyel módosítható a processzor maximális disszipációja, pontosabban az azt meghatározó érték (vagy értékek).

mbp_15

Utóbbit, vagyis a kétlépcsős megközelítést a Sandy Bridge óta alkalmazza az Intel. Az egyes számú (CPU Power Limit 1), a processzorok TDP-jével megegyező érték egy hosszútávú (Long Term) korlát, amelyet a központi egység hűtésnek akár hosszú perceken át kezelnie kell(ene). E mellé sorakozik fel a TDP-nél jellemezően 25 százalékkal magasabb CPU Power Limit 2, amit elsősorban a turbózható, impulzusszerű terhelések miatt alkalmaz az Intel. Ezzel legfeljebb pár másodpercre (pl. egy alkalmazás elindulásáig vagy weboldal betöltéséig) túlléphető a TDP, amelynek hála javulhat a rendszer reszponzivitása.

A Notebookcheck állítása szerint az új MacBook Próknál egyik értéket sem állította be az Apple. Ennek eredményeképp a 13-as gépben lévő, gyárilag 28 watt TDP-s Core i5-8259U és i7-8559U disszipációjának gyakorlatilag csak a túlmelegedés elleni védelem szab határt. A szóban forgó magazin cikke alapján így a vékony, kis méretű notebook esetében egészen 40 wattig kúszik fel a processzor fogyasztása. Ezt követően, 100 fokos hőmérsékletnél lép életbe a hővédelem, amely visszaveszi a központi egység órajelét, illetve feszültségét. A feljebb említett XTU-val a TDP-t 31 wattra limitálva a probléma kvázi megszűnt, a processzor összes magját kihasználó Cinebench alatt pedig nagyjából 10 százalékot gyorsult a 13-as MacBook Pro, miközben a hőmérséklet 90-95 Celsius között mozgott.

mbp15_stock_vs_45wforrás: Notebookcheck

A hatmagos Coffee Lake processzorral szerelt 15-ös MBP esetén még látványosabb volt a javulás. Itt az Apple gyári beállításával 50 watt felett ugrált a disszipáció, ám az elégtelen hűtés miatt csak a másodperc törtrészéig. Az Intel processzora ugyanis 100 Celsiusnál itt is leszabályoz, az órajel 800 MHz környékére esik, ami miatt a lapka hirtelen lehűl, majd pedig kezdődhet elölről az egész, amely ördögi kör a fenti grafikonokon látható masszív fluktuációhoz vezet. Ezt látva a Notebookcheck 45 wattra állította a limitet, amit követően a teszt során mért legalacsonyabb órajel 800-ról 2600 Mhz-re nőtt, a maximális hőmérséklet pedig 95 Celsius környékére mérséklődött. Mindennek hála körülbelül 20 százalékkal ugrott meg a Cinebench alatt elért pontszám, amit ráadásul a MacBook Pro a teszt többszöri futtatását követően is stabilan hozott, vagyis a notebook több perc terhelés után sem melegedett túl.

mbp15_cb15_resforrás: Notebookcheck

Az eredmények tükrében vitathatatlan, hogy az Apple csúnyán mellényúlt az új csúcsgépeinek szoftveres kalibrálásánál. Öröm az ürömben, hogy az egyelőre ismeretlen okokra visszavezethető lépés viszonylag könnyen, egy-két érték beállításával orvosolható. A kérdést mostantól az Apple hozzáállása jelenti, vagyis, hogy a vállalat mikor és milyen formában áll elő valamiféle javítással. Utóbbinak vélhetően BIOS/UEFI frissítés formájában kellene megérkeznie, az elmúlt napokban kialakult hírverés hatására pedig ez valószínűleg hamarosan meg is történik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Bár még csak néhány hónapja érhető el az iOS 14, az alkalmas okostelefonok 90 százaléka már azt futtatja. Markáns különbség az iOS-es és...

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Az iPhone 12 5G menti meg az Apple-t? – Telefonguru hír

Az iPhone 12 5G segíthet az Apple-nek, hogy 2021-ben 240 millió iPhone-t adjon el. 2020 negyedik negyedévében az Apple rekordszámú iPhone-t szállított, és úgy...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Recent Comments