szerda, december 6, 2023
HomeApple hírekArra kérték a minisztériumokat, hogy szabaduljanak meg az iPhone-októl

Arra kérték a minisztériumokat, hogy szabaduljanak meg az iPhone-októl

A Kommerszant beszámolója szerint orosz kormányzat március végéig ad haladékot a munkatársainak, hogy felejtsék el az almás mobilokat. Az intézkedés egy szélesebb körű kampány részének tekinthető, amelynek célja a kényes információk házon belül tartása. Ez úgy szeretnék elérni, hogy végleg szakítanak az amerikai technológiával.

A Kommerszant forrásai szerint az iPhone-ok letiltása biztonsági megfontolásokból fakad: véleményük szerint ezek a kütyük – a többi okostelefonhoz képest – könnyebben feltörhetők a nyugati hackerek számára.

Ennek az intézkedésnek az előszele egyébként már jóval az ukrajnai konfliktus kirobbanása előtt megmutatkozott, akkor a Microsoft-programokat hagyták el, és saját táblagépek fejlesztésébe kezdtek.

Az elnöki adminisztráció tagjainak és több minisztérium munkatársainak is április 1-jéig kell megszabadulniuk a készülékektől. Azok további sorsával kapcsolatban állítólag elhangzott, hogy „dobják a kukába, vagy adják oda a gyerekeknek”.

Az iPhone-ok helyett Android-alapú, leginkább kínai vagy orosz operációs rendszeren futó telefonokat ajánlanak a tisztviselők figyelmébe. Utóbbira példa az Aurora OS, amelyet a Rostelecom tulajdonában lévő Open Mobile Platform fejlesztett az orosz kormányzat számára.

A jelentések szerint elképzelhető, hogy a tiltást a közeljövőben kiszélesítik különböző régiók és egyéb politikai, kormányzati csoportok tagjaira is. Az is valószínűsíthető, hogy az állam saját költségen állja az érintettek készülékcseréjét.

A témával kapcsolatban a Kreml szóvivője meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott. Dmitrij Peszkov leginkább azt hangsúlyozta, hogy „az okostelefonokat nem szabad hivatalos ügyekben használni”. Ebben egyébként a legfelsőbb vezető az élen jár. Vlagyimir Putyin elnök a hírek szerint egyáltalán nem használ okostelefont, ugyanakkor az internetre azért alkalmanként ránéz.

Bár az Apple számos nyugati tech-céggel karöltve – az Ukrajna ellen indított háborút követően – kivonult Oroszországból, ettől függetlenül a helyi kereskedők a meglévő készleteket továbbra is árulták, sőt a szürke importnak köszönhetően a legújabb generációs telefonok is beszerezhetőek Oroszországban.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről! www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

Source

Most Popular

Recent Comments