csütörtök, június 20, 2024
Home Apple hírek Az Android 14 automatikusan fényesebbé és...

Az Android 14 automatikusan fényesebbé és…

Az Android 14 előzetese feltűnően hiányzott a múlt heti Google I/O fejlesztői konferenciáról. Amit viszont a Google bejelentett, az az Ultra HDR nevű funkció volt.

Az Android 14-et futtató Android készülékeken a kompatibilis alkalmazások szélesebb szín- és fényerősségtartományban jeleníthetik meg a fényképeket. És mivel az Ultra HDR futtatásához szükséges támogató technológia már megtalálható a zászlóshajó Android telefonokon, amennyiben augusztusban frissíti készülékét a legújabb Android buildre, ez az új funkció már a telefonján lesz.

A Forbes szerint az Ultra HDR-t a Google Fotók alkalmazás is támogatni fogja. A harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztőinek maguknak kell majd eldönteniük, hogy támogatják-e a technológiát, de mivel az Adobe megkönnyíti ezt számukra, a legtöbb nagynevű alkalmazás valószínűleg tartalmazni fogja az Ultra HDR támogatást. A technológia úgy működik, hogy a szabványos jpeg képhez egy plusz információs réteget, úgynevezett Gain Map-et adnak hozzá.

Az Android 14 automatikusan fényesebbé és valósághűbbé teszi a fotókat

A bal oldali normál dinamikatartományú kép összehasonlítása egy Ultra HDR képpel

Az Adobe szerint, amelynek szabadalma megmagyarázza, hogyan lehet Gain Maps-et létrehozni és hogyan lehet azokat egy szabványos jpeg-fájlban tárolni, „a nagy dinamikatartományú (HDR) kijelzőkhöz optimalizált képek világosabb fénypontokkal és részletesebb árnyékokkal rendelkeznek, ami fokozott realizmusérzetet és nagyobb hatást eredményez”. Az Adobe hozzáteszi, hogy van egy probléma, mivel ezek a képek különböző eszközökön másképp nézhetnek ki.

Az Adobe elmagyarázza, hogy ez miért történik. „Ennek több oka is van, többek között a HDR-kijelzők eltérő képességei, valamint a különböző szoftverekben és platformokon alkalmazott eltérő tónustérképezési módszerek. Következésképpen a HDR-tartalmak szerzői nem tudják sem ellenőrizni, sem megjósolni, hogy képeik hogyan fognak megjelenni más alkalmazásokban”.

A Gain Map megoldást jelent erre a problémára, mivel „egyetlen képen belül egyesíti a standard dinamikatartomány (SDR) és a HDR megjelenítést, és a megjelenítéskor dinamikusan interpolál a kettő között”.

Az Android 14 automatikusan fényesebbé és valósághűbbé teszi a fotókat

Az Ultra HDR technológia visszafelé kompatibilis, ami azt jelenti, hogy azok az alkalmazások, amelyek nem támogatják a technológiát, képesek lesznek SDR-ben megjeleníteni a képet. A különbséget a cikkbe beágyazott Google-képen láthatja. 

A bal oldalon egy SDR-ben készült fotó, míg a jobb oldalon a világosabb, élénkebb Ultra HDR kép látható. A Google az Android Developers Blogban közli az alkalmazásfejlesztőkkel, hogy „Ezeknek a képeknek a HDR-ben történő megjelenítését a felhasználói felületen a keretrendszer automatikusan elvégzi, amikor az alkalmazásod a HDR felhasználói felület használatát választja a tevékenységablakhoz…”.

Bár a Google Ultra HDR bejelentése csak a jpeg képekre vonatkozik, semmi sem akadályozza meg az Apple-t abban, hogy ugyanezt a technológiát az iPhone HEIC formátumára is implementálja. Az Ultra HDR hamarosan megjelenik az Android 14 bétatesztelői számára.

Míg az Android 14 Beta program eddig hibásan működött, az Android 14 Beta 2 legutóbbi kiadása hatalmas előrelépés volt, de a jövő hónapban várhatóan a béta program belép a platform stabilitásába.

 

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments