szerda, február 28, 2024
Home Apple hírek Az Apple legyőzte a chiphiányt, a forint megint megbotlott

Az Apple legyőzte a chiphiányt, a forint megint megbotlott

Az Apple tegnap tőzsdezárás után érkezett, vártnál jobb gyorsjelentése úgy tűnt, megnyugtatja a piacokat. A francia és a spanyol GDP is jobb lett a vártnál, és az amerikai Nasdaq futures határidős index is 0,4 százalékos pluszban van ma. Rossz hír viszont, hogy Joe Biden amerikai elnök februárra valószínűsítette az Ukrajna elleni orosz támadás időpontját.

A jó hírek ellenére Európában egyre csak lefelé csorognak az indexek, a német 1,7, a francia 1,5, a brit 1,2 százalékkal esett eddig. Az olaj fél százalék körüli pluszban van, a réz viszont 1,9 százalékkal esik Londonban.

Itthon a BUX index 1,1 százalékkal van lejjebb, az OTP 1,7, a Mol 1,1, a Richter 0,2 százalékos esése mellett. A Telekom 0,7 százalékkal emelkedni tud, az Opus és a 4iG stagnál.

A forint, amely tegnap még szépen erősödött az MNB egyhetes betéti kamatának emelése hatására, ma némileg gyengül. Az euró 357,80, ami 1,2 forinttal magasabb érték a tegnap estinél.

Megemelték az OTP célárfolyamát

Ma reggelt kiadott szektorelemzésünkben 20 700 forintra emeltük az OTP-részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat, s megtartottuk a felhalmozásra vonatkozó ajánlásunkat – írta az Erste Befektetési Zrt. Oka, hogy emeltek az eredményvárakozáson.

Az idei és a jövő évi kilátásokat öt százalékkal emeltük meg, annak ellenére, hogy a kormány befagyasztotta a jelzáloghitelek kamatait az első félévre. Az orosz inváziót kis valószínűségű eseménynek tartjuk, így ezt a forgatókönyvet nem tartalmazza a modell.

iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)

Az Apple legyőzte a chiphiányt

Erősödött a tőzsdezárás utáni kereskedésben az Apple, négy százalékkal 166 dollárra, miután a negyedéves bevétele alaposan meghaladta a Wall Street becsléseit. Ez a Bloomberg megfogalmazásában

győzelmet jelent a járvánnyal és a chiphiány okozta ellátásilánc-válsággal szemben, a kínálati problémáktól való félelmek túlzottak voltak.

Bár Tim Cook vezérigazgató a múlt év végén figyelmeztetett, hogy a chiphiány hatással lehet a cégre, végül mégis jól átvészelte a válságot, és számos új termékből profitált. Így az iPhone 13-ból, az Apple Watch Series 7-ből és a frissített Mac-ekből.

Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)

Tovább pörög a gyorsjelentési szezon

A vállalati jelentések szezonja ma is pörög, Európában az UniCredit, a Volvo és a H&M, az USA-ban a Chevron, a Caterpillar és a Colgate-Palmolive kimutatása esedékes ma. A svéd H&M ruházati áruházlánc eredményei jók lettek, a részvény a rossz tőzsdei környezet ellenére is öt százalékkal ugrik. Az LVMH francia luxuscikk-gyártó is három százalékkal emelkedik a kedvező számai miatt.

Tegnap jelentettek Amerikában olyan nagyágyúk, mint a Mastercard, a Visa, az U.S. Steel, a McDonald’s. A Visa a vártnál jobb eredményekről számolt be, a papír öt százalékkal emelkedett. A Mastercard szolidan hozta a papírformát. A McDonald’s viszont csalódást okozott az elemzőknek.

Vészjósló vélemény egy Fed-bennfentestől

A piacnak le kell szoknia a “Fed putról” – mondta Richard Fischer, volt Fed-kormányzó a CNBC műsorában. Azaz a szakember szerint itt az ideje, hogy véget érjen az a gyakorlat, hogy a nagyobb tőzsdei eséseket a jegybank kommunikációval, vagy konkrét beavatkozással fordítja meg, mivel a piaci szereplők túlságosan hozzászoktak, és ez jelentős torzulásokhoz vezet – idézte az Equilor Befektetési Zrt.

Érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi inflációs környezetben jóval nehezebb dolga is lenne a jegybanknak. Ugyanakkor amennyiben egy esetleges komolyabb részvénypiaci esés nagymértékben visszahatna a reálgazdaságra, nem zárható ki, hogy letérnek az előre tervezett pályáról kommentált a brókercég.

A kriptók miatt szenved a Robinhood

Csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével a Robinhood. Az online brókercég részvényenkénti vesztesége 49 centre rúgott a negyedévben, a 363 millió dolláros bevétel pedig elmaradt a várakozásoktól – írta a KBC Equitas.

Robin Hood (Pixabay)Robin Hood (Pixabay)

Főleg a kriptodeviza-befektetésekből származó bevétel maradt el jócskán a konszenzustól, 48 millió dollár lett 55 millió helyett. A menedzsment prognózisa is csalódást keltő. A zárás után több mint tíz százalékot is esett az árfolyam.

Jó hír a Pfizernek, meg a Covid-betegeknek

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszerét a Covid kezelésére. A szert azok a felnőtt betegek kaphatják, akik nem kell oxigént kapjanak, de valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak. Részletesebben lásd:

Egy jó és egy rossz hír a kriptókról

A kriptodevizáknál az enyhe csökkenés jellemző, ma a bitcoin például stagnál, míg az ether másfél százalékkal süllyed.

  • Jó hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, országának vannak bizonyos előnyei a bitcoin-bányászatnál, mint az olcsó energia és a jó szakemberek. Ezért nem a betiltást, hanem a szabályozásukat támogatja. Nemrég az orosz jegybank még a tiltást szorgalmazta.
  • Nem jó hír viszont, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC újabb “prompt” (azonnali, közvetlen vásárláson alapuló) bitcoin-ETF indításának engedélyezését tagadta meg a Fidelity-nek. (A tavaly indult ETF-ek csak a szabályozott határidős piacon keresztül fektethetnek bitcoinba.)
  • Semleges hír, hogy a Tesla bitcoin-állománya a gyorsjelentése alapján nem változott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma („Honlaptartalom”) a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments