szerda, május 25, 2022
Home Apple hírek Az Apple legyőzte a chiphiányt, a forint megint megbotlott

Az Apple legyőzte a chiphiányt, a forint megint megbotlott

Az Apple tegnap tőzsdezárás után érkezett, vártnál jobb gyorsjelentése úgy tűnt, megnyugtatja a piacokat. A francia és a spanyol GDP is jobb lett a vártnál, és az amerikai Nasdaq futures határidős index is 0,4 százalékos pluszban van ma. Rossz hír viszont, hogy Joe Biden amerikai elnök februárra valószínűsítette az Ukrajna elleni orosz támadás időpontját.

A jó hírek ellenére Európában egyre csak lefelé csorognak az indexek, a német 1,7, a francia 1,5, a brit 1,2 százalékkal esett eddig. Az olaj fél százalék körüli pluszban van, a réz viszont 1,9 százalékkal esik Londonban.

Itthon a BUX index 1,1 százalékkal van lejjebb, az OTP 1,7, a Mol 1,1, a Richter 0,2 százalékos esése mellett. A Telekom 0,7 százalékkal emelkedni tud, az Opus és a 4iG stagnál.

A forint, amely tegnap még szépen erősödött az MNB egyhetes betéti kamatának emelése hatására, ma némileg gyengül. Az euró 357,80, ami 1,2 forinttal magasabb érték a tegnap estinél.

Megemelték az OTP célárfolyamát

Ma reggelt kiadott szektorelemzésünkben 20 700 forintra emeltük az OTP-részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárfolyamunkat, s megtartottuk a felhalmozásra vonatkozó ajánlásunkat – írta az Erste Befektetési Zrt. Oka, hogy emeltek az eredményvárakozáson.

Az idei és a jövő évi kilátásokat öt százalékkal emeltük meg, annak ellenére, hogy a kormány befagyasztotta a jelzáloghitelek kamatait az első félévre. Az orosz inváziót kis valószínűségű eseménynek tartjuk, így ezt a forgatókönyvet nem tartalmazza a modell.

iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)iPhone 12 Pro (Fotó: Apple.com)

Az Apple legyőzte a chiphiányt

Erősödött a tőzsdezárás utáni kereskedésben az Apple, négy százalékkal 166 dollárra, miután a negyedéves bevétele alaposan meghaladta a Wall Street becsléseit. Ez a Bloomberg megfogalmazásában

győzelmet jelent a járvánnyal és a chiphiány okozta ellátásilánc-válsággal szemben, a kínálati problémáktól való félelmek túlzottak voltak.

Bár Tim Cook vezérigazgató a múlt év végén figyelmeztetett, hogy a chiphiány hatással lehet a cégre, végül mégis jól átvészelte a válságot, és számos új termékből profitált. Így az iPhone 13-ból, az Apple Watch Series 7-ből és a frissített Mac-ekből.

Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)Az Apple-részvény és a Nasdaq 100 technológiai tőzsdeindex öt éve (Tradingview.com)

Tovább pörög a gyorsjelentési szezon

A vállalati jelentések szezonja ma is pörög, Európában az UniCredit, a Volvo és a H&M, az USA-ban a Chevron, a Caterpillar és a Colgate-Palmolive kimutatása esedékes ma. A svéd H&M ruházati áruházlánc eredményei jók lettek, a részvény a rossz tőzsdei környezet ellenére is öt százalékkal ugrik. Az LVMH francia luxuscikk-gyártó is három százalékkal emelkedik a kedvező számai miatt.

Tegnap jelentettek Amerikában olyan nagyágyúk, mint a Mastercard, a Visa, az U.S. Steel, a McDonald’s. A Visa a vártnál jobb eredményekről számolt be, a papír öt százalékkal emelkedett. A Mastercard szolidan hozta a papírformát. A McDonald’s viszont csalódást okozott az elemzőknek.

Vészjósló vélemény egy Fed-bennfentestől

A piacnak le kell szoknia a “Fed putról” – mondta Richard Fischer, volt Fed-kormányzó a CNBC műsorában. Azaz a szakember szerint itt az ideje, hogy véget érjen az a gyakorlat, hogy a nagyobb tőzsdei eséseket a jegybank kommunikációval, vagy konkrét beavatkozással fordítja meg, mivel a piaci szereplők túlságosan hozzászoktak, és ez jelentős torzulásokhoz vezet – idézte az Equilor Befektetési Zrt.

Érdemes hozzátenni, hogy a jelenlegi inflációs környezetben jóval nehezebb dolga is lenne a jegybanknak. Ugyanakkor amennyiben egy esetleges komolyabb részvénypiaci esés nagymértékben visszahatna a reálgazdaságra, nem zárható ki, hogy letérnek az előre tervezett pályáról kommentált a brókercég.

A kriptók miatt szenved a Robinhood

Csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével a Robinhood. Az online brókercég részvényenkénti vesztesége 49 centre rúgott a negyedévben, a 363 millió dolláros bevétel pedig elmaradt a várakozásoktól – írta a KBC Equitas.

Robin Hood (Pixabay)Robin Hood (Pixabay)

Főleg a kriptodeviza-befektetésekből származó bevétel maradt el jócskán a konszenzustól, 48 millió dollár lett 55 millió helyett. A menedzsment prognózisa is csalódást keltő. A zárás után több mint tíz százalékot is esett az árfolyam.

Jó hír a Pfizernek, meg a Covid-betegeknek

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszerét a Covid kezelésére. A szert azok a felnőtt betegek kaphatják, akik nem kell oxigént kapjanak, de valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak. Részletesebben lásd:

Egy jó és egy rossz hír a kriptókról

A kriptodevizáknál az enyhe csökkenés jellemző, ma a bitcoin például stagnál, míg az ether másfél százalékkal süllyed.

  • Jó hír, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, országának vannak bizonyos előnyei a bitcoin-bányászatnál, mint az olcsó energia és a jó szakemberek. Ezért nem a betiltást, hanem a szabályozásukat támogatja. Nemrég az orosz jegybank még a tiltást szorgalmazta.
  • Nem jó hír viszont, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC újabb “prompt” (azonnali, közvetlen vásárláson alapuló) bitcoin-ETF indításának engedélyezését tagadta meg a Fidelity-nek. (A tavaly indult ETF-ek csak a szabályozott határidős piacon keresztül fektethetnek bitcoinba.)
  • Semleges hír, hogy a Tesla bitcoin-állománya a gyorsjelentése alapján nem változott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma (“Honlaptartalom”) a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments