csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek Az Apple szerint a sideloading nem biztonságos, a szenátorokat ez nem hatja...

Az Apple szerint a sideloading nem biztonságos, a szenátorokat ez nem hatja meg

Az elmúlt években az Apple számtalan alkalommal hangoztatta, hogy nagyon rossz ötletnek tartja a sideloading lehetőségét.

A cupertinói vállalat álláspontja a témában nem változott. Nemrég az Apple levelet küldött az USA szenátusának: ebben arra sürgetik a törvényhozókat, hogy utasítsanak vissza egy olyan trösztellenes törvényt, amely lehetővé tenné a felhasználók számára a sideloadingot. Az Apple szerint ez nem biztonságos, sőt, egyenesen káros a felhasználókra nézve, ráadásul könnyebbé tenné a nagy közösségi médiás cégeknek, hogy megkerüljék az Apple App Store fogyasztókat védő gyakorlatait. Mindez egyébként az iPhone és iPad készülékeket érinti, hiszen a Macekre most is lehet letölteni és telepíteni alkalmazásokat külsős weboldalakról.

A tervezet egyébként az Apple 15-30 százalékos „adóját” is célozza. Az Apple szerint a támadók a kényszerintézkedés hatására megkerülhetik majd az Apple biztonsági és védelmi megoldásait, így elterjedhetnek a kártevők, az átverések és az adatlopások.

Nem hatotta meg a szenátorokat az Apple levele

A Szenátus Igazságügyi Bizottságát végül nem hatotta meg az Apple levele, és megszavazták a tervezetet, mert a kritika szerint a nagy cégek alkalmazásboltjai túl nagy piaci erőfölénnyel bírnak. Az intézkedések keretében megtiltanák a nagy alkalmazásboltoknak, hogy saját fizetési rendszer használatát követeljék. A 30 százalékos jutalék kapcsán monopolista erőfölényt és fogyasztókat sújtó áremeléseket említett Blumenthal szenátor.

Blackburn szenátor tovább ment, szerinte a Szilícium-völgy ügyvezetői arrogánsak, és nem hajlandóak leülni a Kongresszussal. Hozzátette: nem mondja azt, hogy a big tech rossz, nem is akarja, hogy az emberek ezt gondolják. Az viszont tiszta sor szerinte, hogy védőkorlátokra lett szükség mostanra.

A Google egyébként már csökkentette a fizetési rendszerén keresztül kért jutalék mértékét, pedig ez az árbevételét is mérsékli. A Google szintén közölte: jelezték aggodalmaikat a Kongresszusnak, ez a törvény tönkretesz számos fogyasztókat védő előnyt, amit a jelenlegi rendszerek biztosítanak, továbbá torzítja a versenyt a gamingplatformokkal való kivételezés útján. A Google szerint az erős versenyt mutató piactéren végül a Kongresszus mondja majd meg mesterségesen, kik a győztesek és kik a vesztesek.

A Kongresszus célkeresztjében van továbbá a Meta és az Amazon is, hatalmas piaci fölényükkel való visszaéléseik vádjával.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments