kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek Az Apple szerint a sideloading nem biztonságos, a szenátorokat ez nem hatja...

Az Apple szerint a sideloading nem biztonságos, a szenátorokat ez nem hatja meg

Az elmúlt években az Apple számtalan alkalommal hangoztatta, hogy nagyon rossz ötletnek tartja a sideloading lehetőségét.

A cupertinói vállalat álláspontja a témában nem változott. Nemrég az Apple levelet küldött az USA szenátusának: ebben arra sürgetik a törvényhozókat, hogy utasítsanak vissza egy olyan trösztellenes törvényt, amely lehetővé tenné a felhasználók számára a sideloadingot. Az Apple szerint ez nem biztonságos, sőt, egyenesen káros a felhasználókra nézve, ráadásul könnyebbé tenné a nagy közösségi médiás cégeknek, hogy megkerüljék az Apple App Store fogyasztókat védő gyakorlatait. Mindez egyébként az iPhone és iPad készülékeket érinti, hiszen a Macekre most is lehet letölteni és telepíteni alkalmazásokat külsős weboldalakról.

A tervezet egyébként az Apple 15-30 százalékos „adóját” is célozza. Az Apple szerint a támadók a kényszerintézkedés hatására megkerülhetik majd az Apple biztonsági és védelmi megoldásait, így elterjedhetnek a kártevők, az átverések és az adatlopások.

Nem hatotta meg a szenátorokat az Apple levele

A Szenátus Igazságügyi Bizottságát végül nem hatotta meg az Apple levele, és megszavazták a tervezetet, mert a kritika szerint a nagy cégek alkalmazásboltjai túl nagy piaci erőfölénnyel bírnak. Az intézkedések keretében megtiltanák a nagy alkalmazásboltoknak, hogy saját fizetési rendszer használatát követeljék. A 30 százalékos jutalék kapcsán monopolista erőfölényt és fogyasztókat sújtó áremeléseket említett Blumenthal szenátor.

Blackburn szenátor tovább ment, szerinte a Szilícium-völgy ügyvezetői arrogánsak, és nem hajlandóak leülni a Kongresszussal. Hozzátette: nem mondja azt, hogy a big tech rossz, nem is akarja, hogy az emberek ezt gondolják. Az viszont tiszta sor szerinte, hogy védőkorlátokra lett szükség mostanra.

A Google egyébként már csökkentette a fizetési rendszerén keresztül kért jutalék mértékét, pedig ez az árbevételét is mérsékli. A Google szintén közölte: jelezték aggodalmaikat a Kongresszusnak, ez a törvény tönkretesz számos fogyasztókat védő előnyt, amit a jelenlegi rendszerek biztosítanak, továbbá torzítja a versenyt a gamingplatformokkal való kivételezés útján. A Google szerint az erős versenyt mutató piactéren végül a Kongresszus mondja majd meg mesterségesen, kik a győztesek és kik a vesztesek.

A Kongresszus célkeresztjében van továbbá a Meta és az Amazon is, hatalmas piaci fölényükkel való visszaéléseik vádjával.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments