vasárnap, június 16, 2024
Home Apple hírek Az Apple vezérigazgatója komoly fizetéscsökkentést kért

Az Apple vezérigazgatója komoly fizetéscsökkentést kért

Tim Cook maga javasolta a javadalmazás kiigazítását a kapott visszajelzések fényében.

Tim Cook mintegy 40 százalékkal kevesebb fizetést kap, mint tavaly, derül ki az Apple által kiadott éves részvényesi tájékoztatóból, ám ami meglepő, hogy a mérséklést maga a vezérigazgató is javasolta. A jelek szerint a technológiai óriáscég 2022-es éves tanácsadói közgyűlésén a vezetők javadalmazási javaslataival kapcsolatban leadott „Say on Pay” szavazatok mindössze 64 százaléka támogatta a 2021-es bércsomagok megtartását. Bár ez még mindig a voksok többségét jelenti, az előző évben szavazó részvényesek 94,9 százaléka támogatta a vezetők javadalmazási javaslatait, ami a „támogatók” jelentős csökkenését jelenti az előző évhez képest.

Az idei bércsomagok véglegesítéséhez az Apple kompenzációs bizottságának persze nem kellett kétszer mondani, hogy korrigálja lefelé a javadalmazásokat, amiben nagy könnyebbséget jelentett az is, hogy Tim Cook a kapott visszajelzések fényében „önként” is javasolta a fizetése mérséklését.

Ennek eredményeként 2023-ra Cook célfizetése 49 millió dollár, ami 35 millió dollárral kevesebb a 2022-es vezérigazgatói jövedelméhez képest. Az alapfizetése továbbra is 3 millió dollár, az éves prémiuma pedig változatlanul 6 millió dollár, de a részvényjuttatásainak értéke a 2022-es 75 millió dollárról idén 40 millió dollárra csökkent. Ez ráadásul szerkezetében is változott: idén 75 százalékban teljesítmény- és 25 százalékban időalapú, nem pedig 50-50 százalékban, mint a 2022-es.

Az igazság az, hogy Cook, aki néhány éve megfogadta, hogy jótékony célra ajánlja fel a vagyonát, idén valószínűleg több mint 49 millió dollárt fog keresni a részvényjuttatások és a bónuszok eredményeként. Ehhez képest a Bloomberg szerint 2022-ben 99,4 millió dollárt keresett, ami 15,4 millió dollárral több, mint a tervezett fizetése az évre. A 2021-es évben a teljes fizetési csomagja 98,7 millió dollár volt.

A kritikusok, például az Institutional Shareholder Services tanácsadó cég korábban arra szólította fel a részvényeseket, hogy ne szavazzák meg Cook fizetési csomagját, arra hivatkozva, hogy aggályos, hogy túl nagy a részvényjuttatása, és igen engedékeny. „A csomag feléből egyszerűen hiányoznak a teljesítménykritériumok” – mondta korábban a cég.

A Cook javadalmazásában bekövetkezett változás tükrözi a vezetői fizetésekkel kapcsolatos változó hozzáállást, és a vezérigazgató talán példát mutat kollégáinak. Végül is szokatlan, hogy egy ilyen szintű vezető a saját fizetésének csökkentését javasolja.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments