péntek, szeptember 29, 2023
Home Apple hírek Csillagászati összegeket keres az Apple-vezér, de most bajba kerülhet

Csillagászati összegeket keres az Apple-vezér, de most bajba kerülhet

Egy jelentős erővel bíró részvényesi tanácsadó testület arra szólította fel az Apple részvényeseit, hogy a szavazatukkal támadják meg Tim Cook közel 100 millió dolláros tavalyi juttatási csomagját.

A részvényesek szavazással támadhatják meg Tim Cook, az Apple vezetőjének gigantikus juttatási csomagját, miután a háttérben egy jelentős erővel bíró tanácsadó szervezet vétóra szólította fel a tulajdonosokat – írja a The Guardian.

Az Institution Shareholder Services (ISS) nevű szervezet levélben hangsúlyozta az Apple részvényeseinek, hogy komoly aggodalmak merülnek fel Tim Cook javadalmazásának méretével, ráadásul a 2021-es extra juttatások fele nem is volt teljesítményhez kötve – tették hozzá.

A 61 éves cégvezető személyes nettó vagyona egyébként 2,3 milliárd dollár, és csak tavaly a bére 3 millió dollár volt. E mellé kapott még egy 82,3 millió dollárnyi részvénycsomagot, 12 millió dolláros jutalmat a pénzügyi célok elérésért, valamint további 1,4 millió dollárt utazásokra, biztosítási prémiumként és más egyéb jogcímek alatt.

Összességében tehát Cook juttatási csomagja 2021-re 98,7 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábban megállapított 14,8 millió dollárral. Ezzel a vezérigazgató 1447-szer többet keresett, mint egy átlagos Apple dolgozó.

Az Apple közben a koronavírus-járvány időszakának egyik nagy nyertese volt, és a vállalat piaci értéke idén januárban (noha csak rövid időre) elérte a 3000 milliárd dolláros szintet is, miután 2018-ban az iPhone gyártója lett az első 1000 milliárd dollár értékű vállalat.

Mindazonáltal jól látszik, hogy az amerikai részvényesek általában is kezdenek elégedetlenek lenni a vezérigazgatóknak megítélt csillagászati juttatásokkal. Tavaly például az S&P 500 részvényindexen jegyzett vállalatok körében rekord számban fordult elő, hogy az előterjesztett juttatások nem kapták meg a részvényesek 50 százalékos támogatását.

Az Apple részvényesei a jövő hónapban ülnek majd össze, vagyis akkor derül ki, hogy a tulajdonosok mit lépnek Cook juttatásai kapcsán. A szavazás azonban nem kötelező érvényű, az igazgatótanácsnak joga van figyelmen kívül hagyni annak eredményét.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments