csütörtök, május 19, 2022
Home Apple hírek Csillagászati összegeket keres az Apple-vezér, de most bajba kerülhet

Csillagászati összegeket keres az Apple-vezér, de most bajba kerülhet

Egy jelentős erővel bíró részvényesi tanácsadó testület arra szólította fel az Apple részvényeseit, hogy a szavazatukkal támadják meg Tim Cook közel 100 millió dolláros tavalyi juttatási csomagját.

A részvényesek szavazással támadhatják meg Tim Cook, az Apple vezetőjének gigantikus juttatási csomagját, miután a háttérben egy jelentős erővel bíró tanácsadó szervezet vétóra szólította fel a tulajdonosokat – írja a The Guardian.

Az Institution Shareholder Services (ISS) nevű szervezet levélben hangsúlyozta az Apple részvényeseinek, hogy komoly aggodalmak merülnek fel Tim Cook javadalmazásának méretével, ráadásul a 2021-es extra juttatások fele nem is volt teljesítményhez kötve – tették hozzá.

A 61 éves cégvezető személyes nettó vagyona egyébként 2,3 milliárd dollár, és csak tavaly a bére 3 millió dollár volt. E mellé kapott még egy 82,3 millió dollárnyi részvénycsomagot, 12 millió dolláros jutalmat a pénzügyi célok elérésért, valamint további 1,4 millió dollárt utazásokra, biztosítási prémiumként és más egyéb jogcímek alatt.

Összességében tehát Cook juttatási csomagja 2021-re 98,7 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábban megállapított 14,8 millió dollárral. Ezzel a vezérigazgató 1447-szer többet keresett, mint egy átlagos Apple dolgozó.

Az Apple közben a koronavírus-járvány időszakának egyik nagy nyertese volt, és a vállalat piaci értéke idén januárban (noha csak rövid időre) elérte a 3000 milliárd dolláros szintet is, miután 2018-ban az iPhone gyártója lett az első 1000 milliárd dollár értékű vállalat.

Mindazonáltal jól látszik, hogy az amerikai részvényesek általában is kezdenek elégedetlenek lenni a vezérigazgatóknak megítélt csillagászati juttatásokkal. Tavaly például az S&P 500 részvényindexen jegyzett vállalatok körében rekord számban fordult elő, hogy az előterjesztett juttatások nem kapták meg a részvényesek 50 százalékos támogatását.

Az Apple részvényesei a jövő hónapban ülnek majd össze, vagyis akkor derül ki, hogy a tulajdonosok mit lépnek Cook juttatásai kapcsán. A szavazás azonban nem kötelező érvényű, az igazgatótanácsnak joga van figyelmen kívül hagyni annak eredményét.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments