Home Apple hírek Egy garázsból indult a világ legértékesebb almája

Egy garázsból indult a világ legértékesebb almája

1976. április 1-jén garázscégként hozta létre Steve Jobs, Steven Wozniak és Ronald Wayne az Apple Computert, amely nem sokkal több mint négy évtizeddel később az első olyan amerikai vállalat lett, amelynek piaci értéke meghaladta az 1000 milliárd dollárt. Kezdetben személyi számítógépeket gyártottak, később azonban olyan újdonságokkal rukkoltak elő, amelyek egész iparágakat forradalmasítottak: ilyen volt az iPod, az iPhone, az iPad, az iWatch vagy az Apple TV.

Ha mindezt előre látta volna Wayne, az egyik alapító atya! Ő ugyanis 11 nap múlva kilépett a cégből, és potom 800 dollárért megvált 10 százalékos részesedésétől. Ha ezt nem teszi, ma már dollármilliárdos lenne.

Történetük első fontos mérföldköve az Apple 1 számítógép piacra dobása volt. Majd az alapítást követő évben elkészült az Apple 2, amelyből még csak 2500 darabot adtak el, ám az árbevétel már meghaladta az egymillió dollárt. 1981-ben 210 ezer darab talált gazdára ezekből a komputerekből, tizenhat év alatt pedig összesen 6 milliót értékesítettek belőlük.

Az Apple Computert 1976. április elsején, bolondok napján alapította a képen látható Steven Wozniak (1950-) és Steve Jobs (1955-2011), valamint Ronald Wayne (1934-)Forrás: Origo

Azután 1980-ban elkészült az Apple 3, de ez nem volt igazán kiforrott konstrukció, így nem is lett sikeres. Ám ez nem vette el Steve Jobsék kedvét a továbblépéstől, a terjeszkedéstől, és ugyanezen év végén már a tőzsdére is bevezették az Apple részvényeit.

Miért Apple?

Sok teória kering arról, miért kapta a szokatlan Apple (alma) nevet a cég. Az egyik közismert vélekedés szerint Newton legendás almája lett volna a névadó. Valójában azonban inkább meghökkentő nevet kerestek, ami vicces és barátságos, de különbözik azoktól az elnevezésektől, mint amilyenek akkoriban megszokottak voltak az ilyen cégeknél. Éppen gyümölcs-diétán voltam és egy almaültetvényről tartottam hazafelé – emlékezett vissza Jobs évtizedekkel később. Ez az egészen hétköznapi sztori adta az ötletet a névválasztáshoz. Ennek persze olyan előnye is van, hogy így az „A” kezdőbetűnek köszönhetően mindig előre kerülnek a céges listákban. Jobs minél előbb szerette volna a cégalapítást befejezni, így mivel egy napon belül nem jutott jobb eszükbe, maradt az Apple név. Később a névválasztás több problémát is okozott, mert a Beatles háttércégét szintén Apple hívták és korábban alapították.

Az Apple történelmének leghíresebb szlogenje, amely a vállalat küldetését is meghatározzaForrás: Origo

1983-ban jelent meg következő számítógépük, az Apple Lisa, amelynek névadója Steve Jobs lánya volt. Ez lett az első olyan kereskedelmi gép, amely (alapértelmezésben) kizárólag egérrel vezérelhető grafikus felhasználói felületet használt. Annak ellenére azonban, hogy az Apple 3-nál jobb konstrukció volt, ez sem lett túlzottan népszerű, főleg a magas ára miatt. Két éven belül le is állították a gyártását.

A következő nagy lépést a cég életében az 1984-es esztendő hozta, amikor piacra került az Apple Macintosh. Kezdetben a gép eladási mutatói elmaradtak a várakozásoktól, de azután a végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően igazi sikergéppé vált.

1984-ben piacra kerül a Macintosh, amely komoly sikert arat, elsősorban a professzionális felhasználók körében. Alapplatformmá válik a filmes, művészeti, sajtó- és kiadói iparágakbanForrás: Origo

1985-ben hatalmi összetűzések miatt Steve Jobs távozni volt kénytelen az Apple-től, majd a másik alapító, Steve Wozniak szintén így tett. Jobs néhány hónap múlva saját céget alapított NeXT néven, amelyet azután 1996-ban felvásárolt az Apple.

1997-ben Jobs visszatért az Apple-hez, majd a következő évben piacra kerül az iMac, amely átütő sikert arat, hiszen több millió darabot adnak el belőle, a cég részvényeinek ára pedig ebben az időszakban a sokszorosára emelkedik.

Az Apple világszerte jól ismert logójaForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Hatalmas sikert hoz a 2001-es esztendő is, amikor megjelenik az első iPod, amely egyben új fejezetet nyitott az Apple életében. Szintúgy a 2003-ban elindított iTunes szolgáltatás, amely új üzleti modellt alapoz meg a piacon, és már az első héten 1 milliónál több zeneszámot értékesít.

2007-ben újabb piacra lépnek be, ugyanis megjelenik az iPhone. Habár az elemzők eleinte szkeptikusak voltak vele szemben, mégis átütő eladási számokat hozott. A készülék forradalmat jelentett az okostelefonok piacán.

Az Apple iOS logója egy iPhone kijelzőjénForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Három évvel később bemutatják az iPadet, amely, bár nem jelent technikai újdonságot, viszont egy új piaci szegmens, az ún. táblagép létrejöttét hozta el.

Steve Jobs 2011 augusztusában bejelentette lemondását az Apple vezérigazgatói posztjáról. Ám 2011. október 5-én bekövetkezett haláláig az igazgatótanács elnöke maradt.

Mindenesetre nem érhette meg a vállalat legnagyobb sikerét: tavaly az Apple lett az első amerikai cég, amelynek tőzsdei piaci kapitalizációja elérte, sőt, meg is haladta a bűvösnek számító álomhatárt, az 1000 milliárd dollárt.

Most Popular

Samsung Galaxy felület kipróbálása iPhone-on, egyszerűen | Techwok

Ha valaki folyamatosan olvas minket, bizonyára belefutott már néhány olyan cikkbe, amelyben régi játékok, és különféle operációs rendszerek (például DOS, Windows 98, BeOS stb.) böngészőben történő kipróbálásáról...

Hangra induló mini hangrögzítő és Voice Memo applikáció az Apple-től

Ebben a cikkben bemutatunk egy méltán kedvelt hangrögzítő vagy mini diktafon eszközt, és az Apple szintén népszerű Voice Memo alkalmazását. Bár...

Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet...

Az iPhone-felhasználók 90 százaléka frissített eddig iOS 14-re

Az Apple hivatalos számokat nem közölt, de a Mixpanel szerint nagyjából a felhasználók 90 százaléka frissített már. Frissítések terén sosem állt rosszul az Apple és...

Recent Comments