kedd, október 4, 2022
Home Apple hírek Egy másik kémcég is betört az Apple iPhone mobilokba

Egy másik kémcég is betört az Apple iPhone mobilokba

A Reuters jelentése szerint nem az NSO Group az egyetlen olyan cég, amely sikeresen tör(t) be az Apple iPhone készülékeibe, szoftverhibákon keresztül.

Jól értesült személyek most arról beszélnek, hogy egy kisebb és kevésbé ismert izraeli kémcég, a QuaDream is fejleszt kormányzati ügyfeleknek olyan mobilhackelésre alkalmas eszközöket, amelyek sikerrel törik fel az Apple iPhone-okat, távolról. Mindehhez az sem szükséges, hogy az adott készülék tulajdonosa kártékony linkre kattintson.


[+]

Kiberbiztonsági szerint a zero-click technika azt mutatja, hogy a mai eszközök nagyon sérülékenyek a kémeszközökkel szemben, sokkal jobban, mint azt az iparág be merné vallani. A Cordyceps Systems szerint az emberek akarják hinni, hogy biztonságban vannak, a mobilos cégek pedig ezt el is akarják hitetni mindenkivel, hogy így van. A valóságban azonban ez nem igaz.

Az NSO Group és QuaDream egyébként hasonló sérülékenységeket használhatott ki a szakemberek szerint, többek között az Apple azonnali üzenetküldő platformját célozva.

Az Apple két forrás szerint az eredeti hibákat már javította tavaly szeptemberben, akkor az NSO és a QuaDream kémszoftvere is hatástalanná vált.


[+]

Az NSO közölte: nem működtek együtt a QuaDreammel, de a kiberhírszerzési ágazat nagyon gyorsan nő világszerte. Az Apple nem hajlandó nyilatkozni a QuaDream ügyében. Az NSO ellen még novemberben indított pert, az ügy korai szakaszban tart. Novemberben számos célpontot értesítettek arról, hogy megfigyelték őket: többek között politikusokat, újságírókat, emberjogi aktivistákat. Az NSO-t az amerikai kereskedelmi minisztérium novemberben feketelistára tette, emberi jogokkal kapcsolatos aggályok miatt.

A QuaDream ügyfelei bár közel ugyanazok, a cég a háttérbe húzódott, weboldalon nem hirdeti magát, dolgozóinak pedig tilos a közösségi médiában beszélni a cégről.

A kémcégek régóta azt állítják: a technológiájuk segít a kormányzatoknak nemzetbiztonsági fenyegetések elhárításában. Különböző jogvédő csoportok szerint azonban nem ritkán politikai ellenfelek, civilek és választási kampányok kapcsán is bevetik ezeket az eszközöket.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments