csütörtök, július 18, 2024
Home Apple hírek Egy másik kémcég is betört az Apple iPhone mobilokba

Egy másik kémcég is betört az Apple iPhone mobilokba

A Reuters jelentése szerint nem az NSO Group az egyetlen olyan cég, amely sikeresen tör(t) be az Apple iPhone készülékeibe, szoftverhibákon keresztül.

Jól értesült személyek most arról beszélnek, hogy egy kisebb és kevésbé ismert izraeli kémcég, a QuaDream is fejleszt kormányzati ügyfeleknek olyan mobilhackelésre alkalmas eszközöket, amelyek sikerrel törik fel az Apple iPhone-okat, távolról. Mindehhez az sem szükséges, hogy az adott készülék tulajdonosa kártékony linkre kattintson.


[+]

Kiberbiztonsági szerint a zero-click technika azt mutatja, hogy a mai eszközök nagyon sérülékenyek a kémeszközökkel szemben, sokkal jobban, mint azt az iparág be merné vallani. A Cordyceps Systems szerint az emberek akarják hinni, hogy biztonságban vannak, a mobilos cégek pedig ezt el is akarják hitetni mindenkivel, hogy így van. A valóságban azonban ez nem igaz.

Az NSO Group és QuaDream egyébként hasonló sérülékenységeket használhatott ki a szakemberek szerint, többek között az Apple azonnali üzenetküldő platformját célozva.

Az Apple két forrás szerint az eredeti hibákat már javította tavaly szeptemberben, akkor az NSO és a QuaDream kémszoftvere is hatástalanná vált.


[+]

Az NSO közölte: nem működtek együtt a QuaDreammel, de a kiberhírszerzési ágazat nagyon gyorsan nő világszerte. Az Apple nem hajlandó nyilatkozni a QuaDream ügyében. Az NSO ellen még novemberben indított pert, az ügy korai szakaszban tart. Novemberben számos célpontot értesítettek arról, hogy megfigyelték őket: többek között politikusokat, újságírókat, emberjogi aktivistákat. Az NSO-t az amerikai kereskedelmi minisztérium novemberben feketelistára tette, emberi jogokkal kapcsolatos aggályok miatt.

A QuaDream ügyfelei bár közel ugyanazok, a cég a háttérbe húzódott, weboldalon nem hirdeti magát, dolgozóinak pedig tilos a közösségi médiában beszélni a cégről.

A kémcégek régóta azt állítják: a technológiájuk segít a kormányzatoknak nemzetbiztonsági fenyegetések elhárításában. Különböző jogvédő csoportok szerint azonban nem ritkán politikai ellenfelek, civilek és választási kampányok kapcsán is bevetik ezeket az eszközöket.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments