szerda, április 24, 2024
Home Macbook Ezek a legjobb tabletek 2023-ban a funkciók szerint

Ezek a legjobb tabletek 2023-ban a funkciók szerint

Nem minden táblagép éri meg az árát, és nem mindenkinek van szüksége a legjobb technológiára ahhoz, hogy megkapja, amit szeretne – írja brit technológiai weboldal, a Trusted Reviews szakértő csapata a nemrégiben kiadott tabletajánlója bevezetésében. Szerintük a táblagépekkel kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartozik a gyenge építési minőség, az optimalizálatlan szoftver – ami különösen egyes Android táblagépeknél jelent problémát – és az akkumulátor élettartama, amely nem tart tovább, mint néhány epizód valamelyik streamelt filmsorozatból.

A megfelelő gép kiválasztása még nagyobb kihívást jelent, ha figyelembe vesszük, hogy egyre csak jönnek az új tabletek a piacra. Míg az Android táblagépek piaca néhány évre tetszhalott állapotba került, az elmúlt 18 hónapban újraéledt, és 2023 különösen izgalmas időszaknak ígérkezik ebben az ökoszisztémában. A Google megerősítette, hogy valamikor 2023-ban újra belép a táblagépek piacára a nagyképernyős Android 12L szoftverrel ellátott Pixel Tablettel, az új OnePlus Pad pedig a pletykák szerint áprilisban lesz előrendelhető.

Aki azonban már most szeretne új táblagéphez jutni, alább áttekintheti a piacon jelenleg elérhető legjobb eszközöket a Trusted Reviews értékelése szerint, amely útjelzőnek mindenképpen hasznos a vásárlás előtt.

iPad Air 5

iPad Air 5

iPad Air 5: a legjobb a legtöbb embernek

A készüléket áttekintve nehezen találni komoly problémát. A fémborítása kellemes tapintású, és nem hajlik be, amikor megnyomják, és nem is sérül könnyen. A benne lévő hardver is kiváló. A tesztek során úgy találták, hogy az iPad Air 5 2022 több mint elég erős a mindennapi használathoz. Az Apple M1-es chipjével – ugyanazzal a szilíciummal, amely a MacBook Air M1-ben és az Apple iPad Pro utolsó generációs termékcsaládjában is megtalálható – a táblagép minden folyamatot végigrobogott, ami csak az útjába került. Minden megnyitott játék gond nélkül futott, és a készülék egyszer sem melegedett fel.

Az Apple iPadOS szoftvere is lényegesen fejlettebb, mint az Androidé. A tesztelés során soha nem küzdöttek azzal, hogy találjanak egy alkalmazást a futtatni kívánt folyamathoz. Ez kifejezetten rugalmassá teszi, és az Apple Pencil és a Magic Keyboard opcióval párosítva háttértárként való használatra is alkalmas. Az egyetlen probléma, hogy mint minden Apple-periféria, a billentyűzet és a toll is drága kiegészítő.

A 11 hüvelykes képernyő kiválóan alkalmas videótartalmak megtekintésére, megfelelően világos és pontos színeket kínál a magával ragadó élményhez. Kiválóak a hangszórók is, amelyek meglepően erős és részletes hangzást nyújtanak, így az ágyban való tévézés is remek vele, ráadásul 10 óra intezív használatot is bír. Gond viszont, hogy a képernyő csak egy egyszerű LCD panel, 60 Hz-es képfrissítési frekvenciával, aminél már sokkal jobb is van a piacon. Összességében azonban ez egy remek készülék.

Xiaomi Pad 5

Xiaomi Pad 5

Xiaomi Pad 5: a legjobb androidos alternatíva

Magyarországon az Apple népszerűségét messzire meghaladják az androidos vagy windowsos alternatívák, amiben az árnak is komoly szerepe van. Ebben a világban a Xiaomi Pad 5 az egyik élversenyző, amely technikai szinten semmivel sincs elmaradva iPad Airtől. Kiváló építési minőségű, strapabíró készülék.

A képernyő – az Airhez hasonlóan – LCD, de gyorsabb, 120 Hz-es frissítési frekvenciájú. Emiatt sokkal jobb a játékhoz. A képernyőnek Dolby Vision HDR-támogatása is van, ami papíron az Airrel fölé helyezi. Valós használatban a Xiaomi és az iPad Air között nincs nagy különbség otthoni szórakoztató állomásként. A színek kifejezetten élénkek és a hangszórók is elég jól teljesítenek, nagy nagy hangerőnél sem torzítanak. Ez fontos, mert a torzítás gyakori probléma sok középkategóriás Android táblagépnél. A Xiaomi Pad 5 akkumulátorának üzemideje kiváló, körülbelül 10 órányi videolejátszást bír.

A Trusted Reviews azt írja, hogy mint szinte minden általuk tesztelt Android táblagép esetében, sok alkalmazás nincs optimalizálva az ilyen méretű képernyőkön való futtatásra. Ennek eredményeképpen a legtöbbet – beleértve a Facebookot és az Instagramot is – kissé megnyúltnak találták.

Ráadásul a Xiaomi szoftveres támogatása nem olyan szilárd, mint az iPadé. A Xiaomi nem tesz határozott ígéretet arra, hogy hány frissítést garantál a Pad 5 számára. Ez azt jelenti, hogy ha elmaradnak az Android legújabb verziójának frissítései, az radikálisan lerövidítheti a Pad 5 élettartamát. Az Apple iPadjei ezzel szemben mindaddig frissülnek az iPadOS új verzióira, amíg a hardverük képes azt futtatni.

Asus ROG Flow Z13

Asus ROG Flow Z13

Asus ROG Flow Z13: legjobb a játékhoz

Az Asus ROG Flow Z13 az egyik első és egyetlen olyan táblagép, amelyet úgy terveztek, hogy teljes értékű PC-s játékélményt nyújtson, amely nem függ egy olyan felhőszolgáltatástól, mint a GeForce Now.

A dobozból kivéve azonban a táblagépről nem ordít, hogy játékra született, mentes minden RGB-világítástól. Ezt a windowsos táblagépet egyértelműen úgy tervezték, hogy elsősorban laptopként, és csak másodsorban táblagépként használják. A rugóállvány és a csatlakoztatható billentyűzet, valamint a nagy méretek miatt sokkal kényelmetlenebb tartani és használni a készüléket fekvő tájolásban, mint a legtöbb Android vagy Apple iPad riválisát. Ha azonban valaki egy olyan mobil PC-s játéktáblát keres, amely az alapvető irodai feladatok elvégzéséhez laptopként is használható, ez egy kiváló választás.

Az Asus ROG Flow Z13 és a tengernyi más windowsos táblagép – köztük a jelenlegi Microsoft Surface Pro 8 – között az a nagy különbség, hogy dGPU opcióval érkezik. A tesztelt gépet egy Intel Core i9-12900H CPU és egy Nvidia RTX 3050 Ti GPU hajtotta. Kapható egy olcsóbb változat is, amely egy kisebb teljesítményű Intel Core i5-12500H és Intel Iris Xe grafikus processzorral dolgozik. A 3050 Ti GPU ritkaságnak számít, és egyértelműen jelzi a táblagép játékközpontúságát, valamint a megnövelt méret elsődleges okát.

A tesztelés során a kombóval a ROG Flow Z13 meglepően magas képkockasebességgel játszott minden, még nagy igénybevételt jelentő játékokat is. A dedikált grafikus kártya a teszt közbeni mérések szerint háromszor jobb teljesítményt eredményezett játék közben. Az eszköz egyetlen hátránya a magas induló költség, valamint az, hogy a 3050 Ti grafikus kártya elhelyezéséhez némi áldozatot kellett hozni. A hozzáadott grafikus teljesítmény az akkumulátor élettartamát is erősen befolyásolta, öt óránál nem bírja tovább az irodai szoftverek és 2 óránál a játék futtatása mellett.

iPad Pro M2

iPad Pro M2

iPad Pro M2: a kreatívok táblagépe

Az iPad Pro M2 a legjobb táblagép azok számára, akik tiszta csúcsteljesítményt keresnek. Ha valaki kreatív vagy, művészi célra keres gépet, vagy a laptopot tabletre szeretné cserélni, akkor ez a legjobb választás.

Ahogy a Pro márkajelzés is sugallja, ez az Apple csúcskategóriás táblagépe. Két méretben is kapható: A nagyobbik modellnek a legjobb képernyője van, amivel csak táblagépet kiadtak. A 12,9 hüvelykes Mini-LED képernyő pedig a legjobb mobilpanel a tesztek szerint a HDR-tartalmakhoz. Nagy a fényereje és színpontos. A Mini-LED-re való áttérésnek köszönhetően a feketék is fokozottan mélyebbek tűntek, mint a 11 hüvelykes LCD iPad Pro M2 11 colos kijelzőjén.

A Promotion technológia mindkét méretben elérhető, azaz a frissítési frekvencia 120 képet is lehet másodpercenként. Ezáltal minden sokkal simábbnak tűnik, a rajzolástól és a vázlatkészítéstől kezdve a játékig és a Twitter görgetésig. A készüléket működtető M2 chip több mint elég erős ahhoz, hogy minden alkalmazást könnyedén futtasson, beleértve a videószerkesztést is. Ezt a chipteljesítményt azonban kevés alkalmazás képes kihasználni.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra: a legjobb streaminghez

Ha egy nagyképernyős táblagép kellene, de nem a méregdrága iPad Pro 12,9 hüvelykes változata, akkor a Samsung Galaxy Tab S8 Ultra nagyjából az egyetlen másik lehetőség jelenleg.

A táblagépet a kisebb Galaxy Tab S8 és Tab S8 Plus mellett mutatták be, amelyeket a Samsung az iPad Pro közvetlen riválisának szán. Már első ránézésre látszik, hogy a Samsung mindent beleadott a készülékbe. A 14 hüvelykes mérettel az Ultra a legnagyobb táblagép ezen a listán. Mivel nincs hozzá állvány teljesen be kell fektetni egy tokba, hogy teljes mértékben kihasználhatóvá váljanak a táblagép nyújtotta előnyök. Ez finoman szólva sem egy egykezes készülék, de talán nem is annak szánták.

De ha nagy képernyőt kellene az élményszerű videostreameléshez vagy a GeForce Now felhős játékmenetekhez, akkor nincs párja. A 14,6 hüvelykes panel remek videónézéshez és játékhoz, az AMOLED technológia pedig tökéletes feketéket mutat. Ez a szilárd fényerővel párosulva a tesztelők szerint a legjobb HDR-teljesítmény volt, amit eddig Android táblagépen láttak.

A gépnek 120 Hz-es csúcsfrissítési frekvenciája is van, ami játékhoz is remekül használható. A felhőn keresztül streamelt játékokhoz csatlakoztatott Razer Raiju vezérlővel a nagy képernyő csodás reaktív játékmenetet kínált 1440p felbontásban, így kiváló választás a játékosok számára, akik olyan táblagépet keresnek, amelyen a tévétől távol játszhatnak. És azt az akku 3,5 óráig bírja. Az egyetlen hátránya, hogy megbízható 5G vagy Wi-Fi kapcsolatra lesz szükség hozzá.

Bár a Tab S8 Ultra képernyője kiválóan alkalmas a szórakozásra, a színmérő tesztek szerint nem fed le annyit az Adobe és a DCI-P3 színskálából, ami a professzionális használathoz kellene. Azaz a kreatívok és művészek igényeinek ebből a szempontból nem felel meg.

Microsoft Surface Pro 8

Microsoft Surface Pro 8

Microsoft Surface Pro 8: a legjobb munkához

Ha munkához egy tabletből átállított laptopot szeretne használni valaki, akkor a Surface Pro 8 a legmegfelelőbb. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a táblagép teljes értékű Windows 11-et használ. Ez teszi a legsokoldalúbb helyettesítőjévé egy munkára alkalmas laptopnak.

A táblagép megfelelő laptopprocesszorokat használ, és a Windowson elérhető összes alkalmazáshoz és programhoz hozzáfér. Így ez az egyetlen olyan eszköz a listán, amelyet egyaránt kényelmesen lehet 100 százalékban funkcionális laptopként használni munkára, táblagépként pedig szórakozásra.

A Type Coverrel párosítva a billentyűzet is az egyik legjobb, ami egy tablet mellé elérhető. Az új billentyűzetnek van egy szénszálas rétege, ami sokkal stabilabbá teszi a gépelést, és megszünteti a korábbi Type Covereknél tapasztalt hajlékonyságot. A billentyűzet kapcsolói is kellemesebb és tapinthatóbb kioldási pontot kaptak, mint az Apple Magic Keyboardjai, így hosszabb ideig kényelmesebb rajta dolgozni.

További előny, hogy a billentyűzethez egy dokkoló is tartozik a Slim Pen számára. Ez a felső hosszú oldalán helyezkedik el, és egy okos mágneses mechanizmus tartozik hozzá, amely feltölti és elrejti a tollat, amikor a táblagép-rész fel van csatolva. A rendszer sokkal elegánsabb, mint a Galaxy Tab S8 Ultra és az iPad Pro mágneses dokkoló rendszerei.

Hardveres szempontból a Surface Pro 8 kiválóan teljesít. A 13 hüvelykes táblagép LCD-panelt használ, ami azt jelenti, hogy nem olyan szép, mint a Galaxy Tab S8 Ultra és az iPad Pro 12,9 hüvelykes képernyője. Mindazonáltal a kijelző minősége több mint elég az alkalmi, menet közbeni nézegetéshez.

Az akkumulátor élettartama nagymértékben változik attól függően, hogy irodai feladatokhoz, intenzívebb, például 3D modellezéshez használják-e. Utóbbinál az akkumulátort csak 3-4 óra körül bírja. Ez jóval kevesebb, mint az iPad Pro 12,9 hüvelykes készülék esetében. Ráadásul a színhelyesség sem tökéletes, azaz a kreatívok számára nem ez a gép az ideális megoldás.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments