szombat, április 20, 2024
Home Apple hírek Gombnyomás nélkül megfertőzhette bármelyik Apple-készüléket a Pegasus

Gombnyomás nélkül megfertőzhette bármelyik Apple-készüléket a Pegasus

Hétfőn közzétették egy újabb vizsgálat eredményét, amely szerint a Pegasus nevű kémszoftver bármely Apple-készüléket képes volt megfertőzni akár egy gombnyomás nélkül is. Az eredmények fényében az Apple egy „vészhelyzeti frissítést” tett elérhetővé, amellyel azt akarják megakadályozni, hogy az izraeli NSO szoftverével le lehessen hallgatni a készülékeket.

A cég azt követően kezdett el dolgozni a frissítésen, hogy a Torontói Egyetem egyik kiberbiztonsággal foglalkozó szervezete, a Citizen Lab tudósai megerősítették, hogy a Pegasussal – egy biztonsági rést kihasználva – könnyen fel lehet törni az az Apple-készülékeket.

A kémszoftver mindenre képes, amit a felhasználók az iPhone-nal csinálni tudnak, sőt, még annál többre is 

– mondta ezzel kapcsolatban John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója. A vizsgálatról az Citizen Lab oldalán is beszámoltak. A kutatás bebizonyította azt, hogy világszerte körülbelül 1,65 milliárd apple-terméket legalább március óta le lehetett hallgatni a Pegasussal.

Ráadásul mindezt – a szakértők szerint – anélkül meg tudták tenni, hogy a felhasználók akár csak egy gombot is lenyomtak volna és megnyitottak volna bármit is a telefonjukról.

Arra egyébként már a korábbi években is utaltak jelek, hogy az NSO szoftvere a felhasználó kattintása nélkül is behatolhat a készülékbe, de csak a mostani vizsgálattal sikerült bizonyítékot szerezni erre. 

Az Apple azt kérte a felhasználóktól, hogy mielőbb frissítsék a termékeket azért, hogy nagyobb biztonságot élvezzenek. Ez már csak azért is fontos lehet, mert a kormányzatok és kiberbűnözők ebben az esetben gyakran megpróbálnak más sebezhető pontokat találni azelőtt, hogy a felhasználók egy frissítés által megszüntetnék a hozzáférésüket. A cég továbbá azt is közölte, hogy a jövő évben az üzenetküldő alkalmazásuk, az iMessage is további védelmet kaphat egy új frissítés által. 

A Pegasus ügy magyar vonatkozásában a múlt héten derült ki az, hogy idén márciustól kezdve lehallgatták egy korábbi MSZP-s politikus telefonját. 

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments