Home Apple hírek Háborog az Apple az egységes mobiltöltők uniós terve miatt

Háborog az Apple az egységes mobiltöltők uniós terve miatt

Az Európai Bizottság egységesítené a különféle mobiltelefontöltőket, hogy mérsékelje az elektronikai hulladék termelését. Ez sokak életét egyszerűsítheti majd, az Apple azonban ellenzi a tervet.

Évente több ezer tonnányi elektronikai hulladék keletkezik Európában a telefontöltők miatt. Az Európai Bizottság szerint elérkezett annak az ideje, hogy a különféle mobilokhoz ugyanolyan töltőt használhassanak az emberek.

“Egy mindenki számára nyitott irodában dolgozom, ahová viszem az eszközeimet is. Ha minden eszközömhöz külön töltő kell, akkor egyfolytában töltőket kell vennem” – mondta egy programozó.

A tervek szerint a mobiltelefonok mellett a fejhallgatók, és a kamerák töltési pontjait is egységesítenék és c-type csatlakozóval gyártanák a jövőben. Az unióban keletkező elektronikai hulladék 40 százalékát dolgozzák csak fel újra.

“Ez jó lenne a környezetnek, hiszen sokunknak van többféle használaton kívüli töltője otthon. A jövőben remélhetőleg csak egy lesz. De nem csak szemétből lesz kevesebb, hanem a széndioxid-kibocsátás is csökken majd” – mondta Thierry Breton uniós biztos.

A bizottsági tervet leginkább az Apple bírálja, mert az Iphone-ok töltőit a konkurensekéhez kellene igazítani. A cég közleménye szerint a kezdeményezés elfojtja az innovációt. Azonban az európai fogyasztóvédők szerint szükség van erre a lépésre. Ha a tagállamok és az Európai Parlament is jóváhagyja a javaslatot, 2024-től léphet életbe az egységes töltőkről szóló szabály.

Most Popular

Nagyon átvariálhatja az iPhone-t az Apple

Többek szerint a jövőre megjelenő iPhone 14 lesz az az újabb modell, amelynél ismét komolyabb változtatásokat hajt végre az Apple. Ahogy az az...

Izzadtságszagúan az Apple-re mutogat a Google

Továbbra sem szeretné kifizetni a 4,34 milliárd eurós versenyügyi bírságát. Három évvel ezelőtt a Google óriási versenyügyi bírságot kapott az Európai Bizottságtól, miután az illetékesek...

Ennyi idő alatt töltenek fel az iPhone 13 mobilok

Az első tesztek alapján nagyjából másfél órába telik feltölteni az Apple új iPhone 13 okostelefonjait. Papíron több mint 30 országban elérhető már az új iPhone...

Videó: Lerohanták Kínában az Apple boltjait az iPhone 13 érkezésekor

Elképesztő embertömeg zúdult a boltokba. Kínában is megjelent az Apple legújabb készüléke, az iPhone 13 (és különféle variációi), a kínaiak pedig megrohanták...

Recent Comments