szombat, július 20, 2024
Home Apple hírek Így szorítja maga mögé az Apple valamennyi földrész legértékesebb vállalatát

Így szorítja maga mögé az Apple valamennyi földrész legértékesebb vállalatát

Az Apple az idei év elején elérte a 3000 milliárd dolláros piaci értéket, és bár az elmúlt hetekben a kapitalizációja csökkent, az iPhone gyártója még így is kimagaslik a világ legértékesebb cégeinek rangsorában. Egy összesítés megvizsgálta, hogy aránylik az Apple értéke az egyes földrészek legértékesebb vállalatainak értékéhez.

A világ legnagyobb piaci értékével rendelkező vállalatainak listáját az észak-amerikai cégek vezetik, és az Apple értéke messze kimagaslik a rangsorból. A technológiai óriás az idei év elején már a 3000 milliárd dolláros álomhatárt is átlépte, ám az elmúlt hetekben csökkent némileg az értéke, visszacsúszva a 2850 milliárd dolláros szintre.

Ezzel azonban az iPhone gyártója továbbra is stabil globális éllovasnak számít. A Statista most azt is megvizsgálta, hogy az egyes földrészek legértékesebb vállalatai hogy állnak az Apple értékéhez viszonyítva.

Az egyetlen cég, amely egyáltalán meg tudja közelíteni az Apple értékét, a Saudi Aramco szaúdi állami olajóriás, 1980 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ezt követően azonban már jelentős a leszakadás. Európa legértékesebb cége, az LVMH luxusóriás például csak 408 milliárd dolláros értékkel bír, ami az Apple kapitalizációjának mindössze 14,3 százaléka.

Az Apple piaci értéke, az egyes földrészek legértékesebb vállalatainak értékeivel összevetveForrás: Statista

Ausztrália és Óceánia legértékesebb cége, a BHP bányavállalat 240,7 milliárd dolláros értékkel áll a harmadik helyen, míg Dél-Amerikai legértékesebb társasága, a Petrobras 86,7 milliárd dolláros értékkel bír. A lista végén az afrikai éllovas, a Naspers kiadóvállalat áll, 34,3 milliárd dolláros piaci értékkel. Ez utóbbi az Apple értékének csupán 1,2 százaléka.

A fentiekből tehát jól látszik, hogy az Apple globális előnye egyelőre behozhatatlannak tűnik, legalábbis az Észak-Amerikán kívüli cégek számára.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments