szerda, április 24, 2024
Home Apple hírek Ilyen boltnyitása sem volt még az Apple-nek, mint ami most következik

Ilyen boltnyitása sem volt még az Apple-nek, mint ami most következik

Az Apple bejelentette, hogy jövő héten megnyitja az első fizikai üzleteit Indiában. A technológiai óriás ezzel is jelzi, hogy egyre fontosabb számára az indiai piac, az értékesítés és a gyártás során egyaránt.

Április 18-án Mumbaiban, 20-án pedig a fővárosban, Delhiben nyílnak meg az Apple első fizikai üzletei Indiában. A vállalat ezzel is jelzi, hogy az ország egyre fontosabb a cégnek, mind az értékesítésben, mind a gyártásban – írja a CNBC.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook személyesen utazhat Indiába a boltok megnyitójára – mondták a Bloombergnek az ügyet ismerő források. Cook látogatására csaknem hét évvel az első indiai útja után kerülhet sor, miközben az Apple igyekszik fellendíteni az eladásait és a gyártási tevékenységét a világ ötödik legnagyobb gazdaságában.

A lépést indokolja, hogy az Apple egyre nagyobb teret hódít az indiai piacon, melyet eddig olyan cégek olcsóbb okostelefonjai uraltak, mint a Samsung és a Xiaomi. Az iPhone-eladások azonban 2022-ben 16 százalékkal nőttek a megelőző évhez képest az országban. A prémium szegmensben pedig az Apple piacvezető volt.

Az Apple megnyitja az első fizikai üzleteit IndiábanForrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

Noha az első fizikai üzletek csak most nyílnak meg, az Apple-nek 2020 óta van online áruháza Indiában.

A kiskereskedelem azonban csak az egyik terület, melyet a vállalat erősítene az országban. A gyártási fronton tavaly kezdődött el az iPhone 14 indiai összeszerelése. Ez volt az első alkalom, hogy a társaság Indiában gyártotta a legújabb készülékét. Piyush Goyal, India kereskedelmi és ipari minisztere januárban azt mondta, az Apple célja, hogy az összes iPhone-jának 25 százalékát Indiában gyártsa. Az Apple így diverzifikálná a termelését, csökkentve a Kínától való függőségét. Jelenleg ugyanis a készülékek jelentős részét Kínában gyártják.

Megugrott az Indiában gyártott IPhone-ok száma

Ezzel összefüggésben említhető, hogy egy április elején megjelent beszámoló szerint jelentős növekedést mutat az Indiában készülő IPhone-ok száma és értékesítése, miután az Apple Kína helyett Indiában terjeszkedik – összegezte a South China Morning Post című hongkongi lap a Counterpoint piackutató adatai alapján.

Az Indiában gyártott IPhone-ok száma tavaly 65 százalékkal nőtt az előző évhez képest, értékben pedig 162 százalékos növekedést mértek.

Mindezzel egy időben Indiában az egy évvel korábbi 12 százalékról tavaly 25 százalékra emelkedett az Apple részesedése a teljes okostelefon kiszállításon belül.

2020-ban az indiai kormány egy 6,65 milliárd dolláros programot indított arra ösztönözve a globális okostelefon-gyártókat, hogy gyártásukat helyezzék át az országba.

Globálisan az Iphone-ok 85 százalékát Kínában gyártják, de Kína meghatározó szerepe veszélybe került, miután az Apple úgy döntött, hogy ellátási láncát átszervezi. 

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments