szerda, április 24, 2024
Home Apple hírek Korányi G. Tamás: 30 év alatt egy ember csapott be, ő most…

Korányi G. Tamás: 30 év alatt egy ember csapott be, ő most…

Kedden megjelent a Portfolio testvérlapja, a Pénzcentrum által gondozott Első Yard című podcast legújabb adása, ami Korányi G. Tamás befektető, korábbi gazdasági újságíró, a Napi Gazdaság című lap egykori tőzsdei rovatvezetőjének, majd tulajdonosának karrierútjáról szól.

A műsor meghallgatható Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten vagy bármely nagyobb podcast felületen, és itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is:

Korányi G. Tamás 63 éves, Budapesten született. Kalandos életútjára jellemző, hogy történelem-filozófia szakon végzett, de pályáját gazdasági újságíróként kezdte.

Ott volt a magyar tőkepiac megszületésénél, később a Napi Gazdaság című lap tőzsde rovatának vezetője, majd a lap főszerkesztője és tulajdonosa is lett.

Vagyont viszont nem újságírói és médiakarrierjéből, hanem tőzsdei és tőzsdén kívüli befektetési ügyletekből szerzett – ezt a tevékenységet alapvetően játéknak, sőt társasjátéknak tekinti.

Az egyetem után, 1984-ben került az Esti Hírlaphoz, ahol rögtön gazdasági témákkal kezdett foglalkozni.

Szükség van számolni is tudó újságírókra

– mondta neki a lap főszerkesztője, mielőtt felvette az újsághoz.

Korányi G. Tamás Korányi G. Tamás az Első Yard című podcast felvételén. Fotó: Portfolio / Stiller Ákos

Az Esti Hírlap után előbb az Ötlet című laphoz, majd 1989-ben a társaival alapított Világ című folyóirathoz került. Ezzel az időszakkal kapcsolatban elmondta: ahogy megalakult az új parlament, a pártoknak saját médiájuk lett, és akkor ők hirtelen légüres térbe kerültek.

A politika és a média iránti érdeklődés ráadásul a taxisblokád után jelentősen csökkent, a Világ pedig csődbe ment.

„Az üzleti kérdésekhez nem értettünk, a szerkesztőségi tulajdon soha nem nagyon hatékony, ezt mindannyian tudjuk. És akkor ’91 elején úgy gondoltam, hogy a belpolitikából ennyi. Nem akarok többet belpolitikai újságíró lenni” – fogalmazott.

Napi Gazdaság, tőkepiacok

Ezt követően került a Napi Gazdaság című laphoz, amit csak 2017-ben hagyott ott, itt közben a tőzsde rovat vezetője, majd pedig az újság főszerkesztője és tulajdonosa is volt.

Ezzel párhuzamosan pedig épült befektetői karrierje. A tőzsdét megszervező körrel már korán, még a rendszerváltás előtt kapcsolatba került újságíróként, és hamar felfedezte magának a kötvényeket, valamint a tőzsdén, és tőzsdén kívül jegyzett értékpapírokat is.

Utóbbiakkal kapcsolatban elmondta: az OTC-piac arról szól, hogy kis tételeket is meg kell venni, gyűjteni kell őket. Ha van osztalék, fel kell venni, az osztalékszelvényt szépen le kell vágni, és várni 10-20 évet.

A rekord ebben a műfajban, nekem sajnos csak három darabom volt, az a debreceni Biogal, később Teva, egyik barátomnak volt meg az egyetlen nagyobb csomagja […] Ott körülbelül 25 évi várakozás után [..] a névérték 116-szorosát kapta, meg én is a három darabomra

– mondta el a podcastben.

A tőkepiacokon tapasztalt hangulatról elmondta: ahhoz képest, hogy legendásan vadkeleti állapotok uralkodtak akkor a magyar gazdaságban, a pénz és tőkepiacon nem.

30 év alatt összesen egy ember csapott be, ráadásul barátom volt, egy nagy brókercég vezérigazgatója, de hát ő most ül

– közölte.

A műsorban más témák mellett szó volt még:

  • a rendszerváltási utáni hírlappiacról,
  • a megalakuló tőzsdéről,
  • kötvényügyletekről,
  • a Bookline tőzsdére viteléről,
  • a Napi Gazdaság című lap sztorijáról,
  • a budapesti tőzsde felvásárlásáról, ami az első, milliárdos profittal zárult üzlete volt,
  • a hasonló mértékű bukással végződő Rába-kalandról,
  • a 2008-as válság kapcsán meglelt lehetőségekről és
  • néhány olyan sztoriról is, amik Korányiról terjednek a budapesti közbeszédben.

Az adás meghallgatható Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten vagy bármely nagyobb podcast felületen, és itt, a cikkbe illesztett lejátszóban is: 

Mi az az Első Yard?

Az Első Yard a Pénzcentrum podcast sorozata, olyan magyarokról szól, akik maradandót alkottak az üzleti életben. Minden részben egy vállalkozó, befektető vagy vállalati szakember karrierjét dolgozzuk fel.

Az első évad első része Gerő Viktorról, a Vatera korábbi vezetőjéről szólt, a második rész a BiotechUSA-tulaj Lévai-testvérek, Bálint és Balázs sztoriját dolgozta fel, a harmadik részben Balogh Levente beszélt az életéről és a Szentkirályi történetéről, a negyedik részben Horváth Miklós, a Hungarocamion korábbi tulajdonosa volt a vendégünk, a ötödik részben Lantos Csaba befektető, a hatodikban részben Földvári Gábor vállalkozó, a hetedikben pedig Pados Gábor műkereskedő élet- és karrierútját dolgoztuk fel.

2022 őszén elindult a második évad, melynek első része Oszkó Péter kockázati befektető, ex-pénzügyminiszter karrierjét dolgozta fel, a második rész Futó Péterről, a Futureal csoport alapító-társtulajdonosáról szólt, a harmadik pedig az Axiál-tulaj Harsányi Zsoltról.

Kövesd az Első Yardot a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten vagy bármely nagyobb podcast felületen, hogy ne maradj le az új epizódokról!

Címlapkép, képek: Portfolio / Stiller Ákos

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments