szombat, február 24, 2024
Home Apple hírek Keményen inasba rakták az Apple-t a hollandok

Keményen inasba rakták az Apple-t a hollandok

Az Apple kénytelen fejet hajtani a holland szabályozó hatóságnak, és változtatni eddigi gyakorlatán, és engedni az alternatív fizetési lehetőségeket. 

A holland Fogyasztóvédelmi és Piacfelügyeleti Hatóság (ACM) által közzétett részletes döntés szerint az Apple-nek lehetővé kell tennie, hogy a társkereső alkalmazások fejlesztői nem Apple fizetési rendszereket kínáljanak az alkalmazáson belüli vásárlásokhoz, különben súlyos bírságra számíthat. A szabályozó hatóság 2019 óta vizsgálja a cég App Store gyakorlatát, de a Reuters értesülései szerint úgy döntött, hogy a társkereső alkalmazásokra összpontosít, miután panaszt kapott a Match Grouptól. Ez a cég a tulajdonosa például a Tindernek, a Match.com-nak, és az OkCupid-nak. Ez a döntés más alkalmazáskategóriákra, például játékokra nem vonatkozik.

Martijn Snoep, az ACM igazgatótanácsának elnöke szerint néhány alkalmazásszolgáltató függ az App Store-tól, és az Apple kihasználja ezt. Az Apple-nek domináns pozíciója miatt különleges felelőssége van, éppen ezért komolyan kell vennie az alkalmazásszolgáltatók érdekeit, ésszerű feltételeket szabva.

pakisztán tinder
Forrás: CNN

A holland szabályozó szerint amellett, hogy a társkereső alkalmazások fejlesztői számára lehetővé kell tenni, hogy alternatív fizetési rendszereket kínáljanak, azt is meg kell engedni, hogy a felhasználókat az alkalmazáson kívüli fizetési lehetőségekre irányítsák. Ha a vállalat január 15-ig nem teszi ezt meg, akkor heti 5 millió eurós, de maximum 50 millió eurós bírsággal kell számolnia.

Jelenleg az alkalmazásfejlesztőknek az Apple alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét kell használniuk, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy 15-30 százalékos részesedést kapjon az ügyfelek által az alkalmazáson belül végrehajtott vásárlásokból.

Marni Goldberg, az Apple szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem ért egyet az ACM által kiadott végzéssel, és fellebbezést nyújtott be. Szerinte a vállalat nem rendelkezik erőfölénnyel a hollandiai szoftverforgalmazási piacon, és óriási erőforrásokat fektetett abba, hogy a társkereső alkalmazások fejlesztőit segítse a vásárlók elérésében és az App Store-ban való boldogulásban. Az uniós és holland jogszabályok értelmében joga van ahhoz, hogy az Apple által számukra nyújtott összes szolgáltatásért és technológiáért díjat kérjen az ilyen alkalmazások fejlesztőitől.

apple tv

apple tv

Ennek ellenére a kormányok világszerte vizsgálják az App Store szabályait. Szeptemberben a vállalat bejelentette, hogy megállapodást kötött egy japán szabályozó hatósággal arról, hogy a Netflixhez és a Kindle-hez hasonló “olvasó alkalmazások” külső regisztrációs oldalak felé irányítják a felhasználókat, ahol a vásárlók az Apple rendszerét megkerülve megadhatják a hitelkártyaadataikat. Dél-Korea augusztusban törvényt fogadott el, amely lehetővé kívánja tenni a fejlesztők számára, hogy a platformtulajdonosok által biztosított fizetési rendszerektől eltérő fizetési rendszereket is használhassanak, és a hírek szerint most döntenek arról, hogy az Apple-nek és a Google-nek mit kell tennie a megfelelés érdekében.

Az Egyesült Államok szintén azt tervezte, hogy az Epic Games-szel folytatott jogi csatározás eredményeként az Apple-t is kötelezi a harmadik féltől származó fizetési rendszerek felé való nyitásra, de egy fellebbviteli bíróság éppen a döntés hatályba lépése előtt felfüggesztette azt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments