csütörtök, május 19, 2022
Home Macbook 2022 lehet a Mac eddigi legjobb éve - IThon.hu | Techben otthon...

2022 lehet a Mac eddigi legjobb éve – IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Mac számára ilyen jelentős 2020-as év után 2021-ben nehéz volt tartani a lépést. De mivel az Apple Silionra történő átállás már javában zajlik, a kérdés továbbra is fennáll: mit tartogat a Mac számára a 2022-es év?

2020 közepén az Apple bejelentette, hogy a Mac Apple-Silicon átállása két évig fog tartani. Aztán 2020 őszén megkezdték a változást. Egy kis gyors matekot végezve, ez biztosan azt jelenti, hogy az Apple 2022-ben fejezik be az átállást.

De az igazság az, hogy az Apple-t – mint szinte mindenkit – próbára tették a COVID-járvány hatásai. Az ellátási lánc problémái korlátozzák az Apple termékszállítási képességét, és a jelentések szerint az idei őszi MacBook Pro-bemutatót a nyár folyamán tervezték.

Mégis nem légből kapott elgondolás, hogy az Apple 2022-ben összeszedi magát, és befejezi az Intel processzorokról való átállást teljes mértékben. Minden termékkategóriában vezető Mac-modell Apple Siliconnal fog futni. Ez azt jelenti, hogy a Mac Pro, a csúcskategóriás Mac mini és a 27 hüvelykes iMac mind lecserélődik. 

A MacBook Prónak köszönhetően 2021 a pro Macek nagy éve volt. De 2022 még jobb lesz. Jön az Apple Silicon Mac Pro, és bár kisebb lesz, mint a jelenlegi modell, az M1 Max processzorral szuper erős lehet.

A hírek szerint az Apple olyan rendszereken dolgozik, amelyek nem csak egy M1 Max chipet, hanem kettőt vagy négyet is használhatnak egymáshoz csatlakoztatva. Ha ezek a hírek valóra válnak, és a high-end Mac felhasználók akár négy M1 Max lapkával – más szóval 40 CPU-maggal és 128 GPU-maggal – működő Mac Prót vásárolhatnak majd.

Az új Mac Pro akár 128 GPU-magjával az Apple magabiztosabbnak érezheti magát egy másik fontos lépésben: az új Mac Próban lesz hely a hűtésre és a belső bővítésre a tároló és a be- és kimenet számára, de külső grafikus kártyák támogatására nem lesz lehetőség.

Az Apple profi célpiaca számára a csúcskategóriás MacBook Pro már most is lenyűgöző eszköz, amely számos egyedi fejlesztéssel rendelkezik, például a ProRes videokódoláshoz és -dekódoláshoz. Képzelj el egy négyszer nagyobb teljesítményű Mac Prót.

Emelllett az Apple ki fog adni egy iMac Prót is – nevezetesen az új 27 hüvelykes iMac-et, amely gyanítom, hogy új nevet és feladatot fog kapni. Az új, nagyobb iMac a 24 hüvelykes M1 modellhez hasonlóan újratervezett lesz, de egy csilli-villi mini-LED kijelzőt kap, ProMotion technológiával – gondoljunk csak a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro képernyőkre, de egy 27 hüvelykes iMacben.

iMac Pro back

Ezt az iMac Prót ugyanazokkal a chipkonfigurációkkal kínálják majd, mint a MacBook Prót, de kíváncsi vagyok, lesz-e olyan ultra-magas kategóriás modell, amely dupla M1 Max chippel is működhet. Az sem lepne meg, ha az Apple olyan alapmodellt kínálna, amely ugyanazt a régi M1 processzort használja, amely a 24 hüvelykes iMacben is megtalálható, vagy esetleg egy kissé frissített M2 processzort.

A csúcskategóriás Mac mininek is mennie kell. És menni is fog, helyére egy új Mac mini kerül, amely asztroszürke színben érkezhet, és teljesítménye jobban megfelel a 2021-es MacBook Pro modellek teljesítményének. Hacsak az Apple nem nevezi át Mac mini Próra, akkor a Mac mini lesz az első olyan Mac modell, amely mindhárom különböző chipkonfigurációban – M1, M1 Pro és M1 Max – elérhető lesz.

Végül, a profi Mac-felhasználók mindenhol tapasztalható örömére az Apple legalább egy új, önálló kijelzőt fog kiadni, amelyet a Mac Pro, a MacBook Pro vagy a Mac mini számítógéphez lehet csatlakoztatni. Nehéz elképzelni, hogy a mini LED technológia és a ProMotion ne lenne támogatott abban a kijelzőben. És valószínűleg közel sem fog annyiba kerülni, mint a hihetetlenül drága Pro Display XDR.

MacBook Air blue

Abban biztosak lehetünk, hogy a 2022-es WWDC bejelentéseit egy csomó új funkció fognak hozni, amelyek az iOS, iPadOS, macOS és watchOS rendszerekre terjednek ki. De Mac-fronton úgy tűnik, hogy a legtöbb munkát a Shortcutsnak kell majd végeznie. Elvégre az Apple Silicon átállásával az Apple éppen a második évébe lép az évek óta tartó átállásnak az automatizálás új megközelítése felé a Macen.

Mivel a Shortcuts már elérhető a macOS Montereyben, a macOS 13 egyik célja az lesz, hogy a Shortcuts-támogatást az Apple többi alkalmazásába is bevezesse. A régi időkben az Apple saját alkalmazásainak az volt a célja, hogy jó példák legyenek az Apple alapvető technológiáira, de az elmúlt több mint egy évtizedben az automatizálás támogatása elhalványult. Az Apple talán a legnagyobb lökést az adhatja a Shortcutsnak, ha gondoskodik arról, hogy az összes, az App Store-ba beépített és az App Store-ban található alkalmazása mély szinten automatizálható legyen. Ez pedig a Shortcuts támogatásával kezdődik.

Borítókép: Apple

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments