csütörtök, április 18, 2024
Home Macbook 2022 lehet a Mac eddigi legjobb éve - IThon.hu | Techben otthon...

2022 lehet a Mac eddigi legjobb éve – IThon.hu | Techben otthon vagyunk!

A Mac számára ilyen jelentős 2020-as év után 2021-ben nehéz volt tartani a lépést. De mivel az Apple Silionra történő átállás már javában zajlik, a kérdés továbbra is fennáll: mit tartogat a Mac számára a 2022-es év?

2020 közepén az Apple bejelentette, hogy a Mac Apple-Silicon átállása két évig fog tartani. Aztán 2020 őszén megkezdték a változást. Egy kis gyors matekot végezve, ez biztosan azt jelenti, hogy az Apple 2022-ben fejezik be az átállást.

De az igazság az, hogy az Apple-t – mint szinte mindenkit – próbára tették a COVID-járvány hatásai. Az ellátási lánc problémái korlátozzák az Apple termékszállítási képességét, és a jelentések szerint az idei őszi MacBook Pro-bemutatót a nyár folyamán tervezték.

Mégis nem légből kapott elgondolás, hogy az Apple 2022-ben összeszedi magát, és befejezi az Intel processzorokról való átállást teljes mértékben. Minden termékkategóriában vezető Mac-modell Apple Siliconnal fog futni. Ez azt jelenti, hogy a Mac Pro, a csúcskategóriás Mac mini és a 27 hüvelykes iMac mind lecserélődik. 

A MacBook Prónak köszönhetően 2021 a pro Macek nagy éve volt. De 2022 még jobb lesz. Jön az Apple Silicon Mac Pro, és bár kisebb lesz, mint a jelenlegi modell, az M1 Max processzorral szuper erős lehet.

A hírek szerint az Apple olyan rendszereken dolgozik, amelyek nem csak egy M1 Max chipet, hanem kettőt vagy négyet is használhatnak egymáshoz csatlakoztatva. Ha ezek a hírek valóra válnak, és a high-end Mac felhasználók akár négy M1 Max lapkával – más szóval 40 CPU-maggal és 128 GPU-maggal – működő Mac Prót vásárolhatnak majd.

Az új Mac Pro akár 128 GPU-magjával az Apple magabiztosabbnak érezheti magát egy másik fontos lépésben: az új Mac Próban lesz hely a hűtésre és a belső bővítésre a tároló és a be- és kimenet számára, de külső grafikus kártyák támogatására nem lesz lehetőség.

Az Apple profi célpiaca számára a csúcskategóriás MacBook Pro már most is lenyűgöző eszköz, amely számos egyedi fejlesztéssel rendelkezik, például a ProRes videokódoláshoz és -dekódoláshoz. Képzelj el egy négyszer nagyobb teljesítményű Mac Prót.

Emelllett az Apple ki fog adni egy iMac Prót is – nevezetesen az új 27 hüvelykes iMac-et, amely gyanítom, hogy új nevet és feladatot fog kapni. Az új, nagyobb iMac a 24 hüvelykes M1 modellhez hasonlóan újratervezett lesz, de egy csilli-villi mini-LED kijelzőt kap, ProMotion technológiával – gondoljunk csak a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro képernyőkre, de egy 27 hüvelykes iMacben.

iMac Pro back

Ezt az iMac Prót ugyanazokkal a chipkonfigurációkkal kínálják majd, mint a MacBook Prót, de kíváncsi vagyok, lesz-e olyan ultra-magas kategóriás modell, amely dupla M1 Max chippel is működhet. Az sem lepne meg, ha az Apple olyan alapmodellt kínálna, amely ugyanazt a régi M1 processzort használja, amely a 24 hüvelykes iMacben is megtalálható, vagy esetleg egy kissé frissített M2 processzort.

A csúcskategóriás Mac mininek is mennie kell. És menni is fog, helyére egy új Mac mini kerül, amely asztroszürke színben érkezhet, és teljesítménye jobban megfelel a 2021-es MacBook Pro modellek teljesítményének. Hacsak az Apple nem nevezi át Mac mini Próra, akkor a Mac mini lesz az első olyan Mac modell, amely mindhárom különböző chipkonfigurációban – M1, M1 Pro és M1 Max – elérhető lesz.

Végül, a profi Mac-felhasználók mindenhol tapasztalható örömére az Apple legalább egy új, önálló kijelzőt fog kiadni, amelyet a Mac Pro, a MacBook Pro vagy a Mac mini számítógéphez lehet csatlakoztatni. Nehéz elképzelni, hogy a mini LED technológia és a ProMotion ne lenne támogatott abban a kijelzőben. És valószínűleg közel sem fog annyiba kerülni, mint a hihetetlenül drága Pro Display XDR.

MacBook Air blue

Abban biztosak lehetünk, hogy a 2022-es WWDC bejelentéseit egy csomó új funkció fognak hozni, amelyek az iOS, iPadOS, macOS és watchOS rendszerekre terjednek ki. De Mac-fronton úgy tűnik, hogy a legtöbb munkát a Shortcutsnak kell majd végeznie. Elvégre az Apple Silicon átállásával az Apple éppen a második évébe lép az évek óta tartó átállásnak az automatizálás új megközelítése felé a Macen.

Mivel a Shortcuts már elérhető a macOS Montereyben, a macOS 13 egyik célja az lesz, hogy a Shortcuts-támogatást az Apple többi alkalmazásába is bevezesse. A régi időkben az Apple saját alkalmazásainak az volt a célja, hogy jó példák legyenek az Apple alapvető technológiáira, de az elmúlt több mint egy évtizedben az automatizálás támogatása elhalványult. Az Apple talán a legnagyobb lökést az adhatja a Shortcutsnak, ha gondoskodik arról, hogy az összes, az App Store-ba beépített és az App Store-ban található alkalmazása mély szinten automatizálható legyen. Ez pedig a Shortcuts támogatásával kezdődik.

Borítókép: Apple

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments