vasárnap, május 26, 2024
Home Apple hírek Kezd beérni az Apple harca a diabétesz ellen

Kezd beérni az Apple harca a diabétesz ellen

A cupertinói cég közel másfél évtizede dolgozik a cukorbetegek életét megkönnyítő technológián.

Az Apple már hosszú ideje szeretné bővíteni hordható eszközeinek funkciókészletét a vércukor szintjének mérésére alkalmas technológiával: már 2021-ben is írtunk a témáról, mivel akkor is azt pletykálták, hogy az Apple Watch-ba bekerül majd az úgynevezett szúrásmentes vércukormérési funkció, erre azonban akkor nem került sor.

Az Engadget azonban most arról számol be, hogy a céghez közeli források szerint elkészült a technológia proof of-concept változata, azaz egyfajta működő prototípus, amely már megfelelően elvégzi a rászabott feladatot, de még nem feltétlenül alkalmas a kereskedelmi bevezetésre.

A lap információi szerint a készülék, amely lézerekkel képes mérni a vérben található glükóz koncentrációját a bőrön keresztül, korábban még egy asztali eszköz volt, a méretei miatt azonban mostanra már egy nagyjából okostelefon méretű hordozható eszközzé zsugorodott.

A technológia nem csak a cukorbetegek számára hasznos az állapotuk figyelésére, de a cukorbetegség előszobájának tekinthető, úgynevezett prediabétesz jeleire is képes figyelmeztetni az érintett felhasználókat. Ennek köszönhetően ők még időben változtathatnak az életmódjukon, hogy elkerüljék a 2-es típusú, felnőttkorban kialakuló diabéteszt.

Az Apple egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. A cég diabétesz-projektje már 2010-ben elkezdődött, amikor még Steve Jobs vezetése alatt felvásárolták a RareLight vércukorszint mérésre specializálódott startupot.

A hosszú fejlesztés ellenére aoznban egyelőre úgy tűnik, hogy még évekre lesz szükség, mire az említett technológia valóban eljuthat a hétköznapi felhasználókhoz. A technológiai iparnak ugyanis egyelőre komoly problémákat okoz a szúrásmentes, noninvazíz eszközök kifejlesztése. 2018-ban a Google anyacége, az Alphabet alá tartozó Verily kukázott egy okos kontaktlencse kifejlesztésére irányuló projektet, amely a könnyek összetételének elemzésével számolta volna ki a vércukorszintet.

Az Apple azonban előszeretettel nevezi az Apple Watch okosóráját egészségügyi eszköznek, amely például a szívritmuszavar bizonyos formái vagy az alacsony véroxigénszint jeleit képes érzékelni, a Series 8 pedig az ovulációs ciklust is képes követni. A glükózmérés lehetősége pedig elképesztő könnyebbséget jelentene a diabéteszesek számára, akiknek így nem lenne szüksége egy dedikált készülékre, illetve arra, hogy minden nap tűvel szurkálják magukat.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments