kedd, december 6, 2022
Home Apple hírek Már egy kínai gyártó is megelőzte az Apple-t az okostelefonos piacon

Már egy kínai gyártó is megelőzte az Apple-t az okostelefonos piacon

Globális szinten a Xiaomi meg tudta előzni az Apple-t az okostelefonos piacon, Európában pedig egy év alatt jelentősen átalakult az olcsóbb kategóriás készülékek piaca. Az biztos, hogy a kínai gyártók egyre erősebbek minden téren, és minden valószínűség szerint rengeteg még a növekedési potenciáljuk.

Érdekesen változott az okostelefonok piaca az elmúlt negyedévben. Azt követően, hogy a piac teljesen magára talált az első negyedévben, és értékesítési rekordokat döntöttek a gyártók, a második negyedben is erős növekedés mutatkozott, aminek az egyik legnagyobb nyertese a Xiaomi, a kínai gyártó ugyanis most megelőzte az Apple-t, és ezzel jelen megszerezte a dobogó második fokát a Samsung mögött.

2020 azonos időszakához képest egyébként 12%-kal fogyott több okostelefon világszerte, a Samsung pedig töretlenül vezet a maga 19%-os piaci részesedésével.

Láthatóan azonban a Xiaomi egyre inkább zárkózik fel a piacvezető mögé, és most már az eladott készülékek 17%-át tudta adni, ami nem csak a helyezést illetően kiemelkedő teljesítmény, hanem azért is, mert a kínai cég egy év alatt 83%-kal haladta meg saját magát.

Xiaomi Mi 11Forrás: anandtech

Az Apple tehát pusztán az eladott készülékek mennyiségét tekintve visszaesett a harmadik helyre, ez azonban nem olyan hatalmas probléma a kaliforniai gyártó számára, hiszen nekik sokkal inkább az egy telefonon realizált profit mértéke számít. Ebben pedig valószínűleg továbbra is jól teljesítenek, hiszen míg a konkurensek nagyon erős versengést folytatnak az alsóbb árszegmensekben, addig az Apple-nek egyetlen készüléke érhető el 500 dollár alatt.

Ehhez képest a második helyre befutott Xiaomitól átlagosan 75%-kal olcsóbban vesznek telefont a vásárlók, mint az Apple-től.

A piacvezető ötösfogatot két további kínai gyártó egészíti ki, az egy tulajdonban lévő Oppo és Vivo, akik egyrészt szinte egyforma telefonokat kínálnak, másrészt pedig közel azonos áron. Ez meg is látszik a teljesítményükön, ugyanis mindketten 10%-os részesedést tudhat kihasítani az elmúlt negyedévben, amihez az Oppónak 28%-os, a Vivónak pedig 27%-os növekedésre volt szüksége.

Európában komoly közelharc folyik a középkategóriában

Ehhez roppant érdekesen kapcsolódik a Counterpoint Research piacfelmérése, ahol két kategóriát vizsgáltak: az alsóbb kategóriás, 250-500 dollár közötti, valamint a “megfizethetőbb prémium” kategóriás 500-700 dollár közötti mobilokat, ráadásul mindezt Európában.

A legfontosabb tanulság, hogy a továbbra is a Google szolgáltatásai nélkül tengődő Huawei egyre inkább szorul ki az európai piacról, főleg a legolcsóbb árkategóriákban, ahol egykor meglehetősen domináns volt. Úgy tűnik, hogy a Huawei lassú eltűnése egy űrt hagyott maga után, ami egyrészt rosszat tett az árversenynek, másrészt pedig több gyártó is benyomult az egykoron szebb napokat látott cége helyére, szinte mind Kínából – mint a Xiaomi, az Oppo, a Vivo és most már a OnePlus is.

A felmérés rámutat, hogy a Huawei a legtöbb telefonját 250 dollár alatt értékesítette, és az eltűnésével nem érkeztek helyettesítő termékek, helyette inkább az árak kúsztak feljebb. 

Egy év alatt nagyot változott a világ, ugyanis az Apple szinte teljesen eltűnt a 250-500 dollár közötti ársávból, aminek a legfőbb oka (ahogy fentebb említettük), hogy most már csak a legolcsóbb iPhone SE-t kínálja ebben a szegmensben. A Huawei és az Apple visszaszorulásával pedig a Xiaomi tudott rendületlenül előre törni.

Forrás: Counterpoint Research

Fontos azonban megjegyezni, hogy bizonyos pontokon azért így is komoly verseny akad, a gyártók ugyanis igyekeznek a legalsóbb szintekre is lehozni az 5G támogatását. Míg egy évvel korábban szinte nem akadt 5G-s telefon ebben az árkategóriában, addig mostanra már az eladott készülékek közel fele 5G-s.

Eggyel feljebb aztán helyreáll a rend: az 500-700 dolláros kategóriában ugyan szintén csökkent némileg az Apple részesedése, a Samsung viszont duplázni tudott és itt már tényező a OnePlus is, amelyik az olcsósított Nord-készülékeivel tudott piacot szerezni.

Most Popular

Heteken belül helyreállhat a termelés a világ legnagyobb iPhone-gyárában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési...

Az Apple a beszállítóinak: intenzíven tervezzék a gyártás Kínából való áthelyezését!

Az Apple azon dolgozik, hogy felgyorsítsa beszállítói lánca egy részének Kínából való áthelyezését más országokba, és a beszállítói láncban lévő partnereit is figyelmeztette, hogy...

A Google szerint az 1990-es években ragadt az Apple üzenetküldője

Nem ez az első alkalom, hogy a Google felszólalt az Android felhasználókat kirekesztő iMessage ellen, és most egy újabb alkalmat találtak erre, mégpedig az...

Mégsem realityOS lesz az Apple kiterjesztett valóság rendszerének neve

Az Apple kiterjesztett valóság rendszerének mégsem realityOS lesz a neve, a pletykák szerint xrOS lehet az új rendszer elnevezése.A Bloomberg szerint az Apple kiterjesztett...

Recent Comments