péntek, június 21, 2024
Home Apple hírek Már jövőre alternatívákat kaphat az App Store

Már jövőre alternatívákat kaphat az App Store

Jövőre teret engedhet az alternatív alkalmazás-piactereknek különféle platformjain, így elsősorban az iOS operációs rendszeren az Apple azért, hogy megfeleljen az Európai Unió nemrég elfogadott, 2024. márciusától kötelezően alkalmazandó, digitális piacokat szabályozó keretrendszerének, a Digital Markets Act-nek (DMA). Ezzel az Apple ökoszisztémájában eddig tabuként kezelt, gyökeres változáshoz érhet a gyártó, mely a kiszivárgott hírek szerint azért nem fogja olyan könnyen adni a bőrét.

A Bloomberg mindig jól értesült szakújságírója, Mark Gurman szerint az Apple az iOS operációs rendszer jövőre érkező, 17-es főverziójával egy sor olyan megkötést megszüntet a rendszerben, melyek a DMA-ban foglalt kötelezettségekkel ellentétesek, beleértve a fent említett, alternatív alkalmazás-letöltési források teljes tiltását. Az Apple-nek ráadásul a törvény értelmében nem csak az alternatív forrásokat, hanem a sideload-ot is engedélyeznie kellene, ami ellen a cég a DMA előkészítésének és elfogadásának különböző fázisaiban foggal-körömmel küzdött, a sideload-ot a „bűnözők egyik kedvelt eszközének” nevezve.

apps

A cupertinói cég ugyanakkor Gurman szerint úgy kívánna megfelelni a jogszabályi kötelezettségeknek, hogy a gyeplőt továbbra is valamennyire a kezében tarthassa. Így felmerült, hogy az alternatív alkalmazás-piacterekből is csak az Apple által jóváhagyott és ellenőrzött alkalmazásokat lehet majd telepíteni, ezt az ellenőrzést azonban nem végezné el ingyen a cég.

A külső alkalmazás-piacterek mellett a DMA egy sor további, az Apple által tabunak tekintett rendszerszintű változtatást ír elő a cég számára – várhatóan ezeket is kénytelen lesz a cég a következő mintegy tizenöt hónapban megvalósítani a vállalat.

Így az Apple-nek többek között meg kell majd nyitnia az iPhone-ok NFC-s hardverplatformját a külső fizetési szolgáltatók számára, hozzáférést kell biztosítania a versenytársaknak a „Find My” lokátorhálózathoz és platformfüggetlenné kell tennie az iMessage működését is.

A jogszabályok értelmében mindezek az előírások csak az EU területén értékesített eszközök szoftverhátterére vonatkoznak, ám könnyen lehet, hogy az Apple nem fogja megkülönböztetni a régiókat, így a fenti változások minden, az iOS 17-et (vagy az annak megfelelő iPad OS-t) telepítő felhasználót érinteni fognak.

Hasonlóan globális szintű változásokat eredményezett az EU által szintén idén elfogadott, egységes töltőcsatlakozót előíró rendelet, melynek hatására az Apple kénytelen az iPhone-okon (és más, ugyanezen interfészt használó eszközökön) található Lightning-csatlakozót USB Type-C csatolóra cserélni. Ennek az előírásnak ugyanakkor csak 2024. december 28-tól kell kötelezően megfeleljen egy gyártó az Európai Unióban, ettől függetlenül a pletykák szerint már az iPhone-ok következő generációja is Type-C csatlakozóval érkezhet jövő ősszel.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments