csütörtök, május 19, 2022
Home Iphone Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson...

Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson jogi háborúja miatt

Szabadalomsértések sorozatával vádolja egymást az Apple és az Ericsson.

A svéd Ericsson még 2012 februárjában szállt ki a Sony Ericssonból, így már 10 éve nincs jelen a fogyasztói mobilpiacon, a távközlés területén viszont továbbra is az egyik legfontosabb szereplőnek számít, beleértve az 5G-s technológiákat is.

A nagy múltú vállalat nevéhez rengeteg szabadalom fűződik, melyeket a mobilgyártóknak licencelniük kell ahhoz, hogy törvényesen árulhassák a saját telefonjaikat. Az egyik licencpartner az Apple, akikkel most szabályos jogi háborúba keveredtek a svédek.

A csetepaté azt követően robbant ki, hogy az Apple nem újított meg néhány szabadalmat, vélhetően azért, hogy ezzel jobb tárgyalási pozíciót szerezzen az ártárgyalásokon. Az Ericsson azonban nem ült fel a próbálkozásnak, és két amerikai bíróságon összesen 12 szabadalomsértési keresetet nyújtott be a cupertinóiak ellen, melyek közül az egyik az 5G-hez köthető.

A cupertinóiak válasza az volt, hogy három saját szabadalomra hivatkozva ők is beperelték az Ericssont a kelet-texasi kerület bíróságán, amely híres az ilyen ügyek szigorú elbírálásáról. A problémás szabadalmak (1,2,3) a vezeték nélküli töltéssel és az antennákkal kapcsolatosak.

Az Ericsson viszont ezúttal sem riadt meg az Apple taktikázásától, és a Juve Patents jelentése szerint már Brazíliában, Hollandiában, Belgiumban és Németországban is keresetet nyújtott be az almás cég szabadalomsértései miatt. A németeknél ráadásul rögtön három bíróságon (München, Mannheim, Düsseldorf). Florian Müller, a szabadalmi peres esetek szakértője úgy gondolja, hogy a svédek nem állnak meg itt, és az Egyesült Királyságban nyithatják meg a következő frontot.

Habár elméletben elképzelhető, hogy az Ericsson szabadalmainak megsértése miatt több országban is importtilalmat vetnek ki az Apple termékeire, ennél jóval valószínűbb, hogy a nyomásgyakorlás peren kívüli megegyezést hoz, hiszen a svédeknek is érdekükben áll a licencdíjak rendszeres átutalása. Ami pedig a cupertinóiak Amerikában benyújtott kereseteit illeti, az Ericsson technológiájának tengerentúli kitiltása az Egyesült Államoknak sem kedvezne, mivel az USA kormánya világszerte a nyugati hátterű távközlési hálózatokat propagálja a kínai Huawei biztonsági kockázatként kezelt megoldásaival szemben.

A Foss Patents szakmai blog arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ericsson akár ennél jóval komolyabb nyomást is kifejthetne, hasonlóan a Nokiához, akik néhány éve 2 milliárd dolláros kártérítést vasaltak be az Apple-ön a megsértett szabadalmaik miatt. Hogy ezt a svédek mégsem teszik, az arra utal, hogy az Ericsson épp csak megvillantotta a karmait egy mielőbbi előnyös megegyezés reményében. Kérdés, hogy mit reagál erre az Apple, amely egyébként az értesülések szerint a Qualcommnak fizeti a legtöbbet a felhasznált szabadalmakért.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments