szombat, április 13, 2024
Home Iphone Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson...

Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson jogi háborúja miatt

Szabadalomsértések sorozatával vádolja egymást az Apple és az Ericsson.

A svéd Ericsson még 2012 februárjában szállt ki a Sony Ericssonból, így már 10 éve nincs jelen a fogyasztói mobilpiacon, a távközlés területén viszont továbbra is az egyik legfontosabb szereplőnek számít, beleértve az 5G-s technológiákat is.

A nagy múltú vállalat nevéhez rengeteg szabadalom fűződik, melyeket a mobilgyártóknak licencelniük kell ahhoz, hogy törvényesen árulhassák a saját telefonjaikat. Az egyik licencpartner az Apple, akikkel most szabályos jogi háborúba keveredtek a svédek.

A csetepaté azt követően robbant ki, hogy az Apple nem újított meg néhány szabadalmat, vélhetően azért, hogy ezzel jobb tárgyalási pozíciót szerezzen az ártárgyalásokon. Az Ericsson azonban nem ült fel a próbálkozásnak, és két amerikai bíróságon összesen 12 szabadalomsértési keresetet nyújtott be a cupertinóiak ellen, melyek közül az egyik az 5G-hez köthető.

A cupertinóiak válasza az volt, hogy három saját szabadalomra hivatkozva ők is beperelték az Ericssont a kelet-texasi kerület bíróságán, amely híres az ilyen ügyek szigorú elbírálásáról. A problémás szabadalmak (1,2,3) a vezeték nélküli töltéssel és az antennákkal kapcsolatosak.

Az Ericsson viszont ezúttal sem riadt meg az Apple taktikázásától, és a Juve Patents jelentése szerint már Brazíliában, Hollandiában, Belgiumban és Németországban is keresetet nyújtott be az almás cég szabadalomsértései miatt. A németeknél ráadásul rögtön három bíróságon (München, Mannheim, Düsseldorf). Florian Müller, a szabadalmi peres esetek szakértője úgy gondolja, hogy a svédek nem állnak meg itt, és az Egyesült Királyságban nyithatják meg a következő frontot.

Habár elméletben elképzelhető, hogy az Ericsson szabadalmainak megsértése miatt több országban is importtilalmat vetnek ki az Apple termékeire, ennél jóval valószínűbb, hogy a nyomásgyakorlás peren kívüli megegyezést hoz, hiszen a svédeknek is érdekükben áll a licencdíjak rendszeres átutalása. Ami pedig a cupertinóiak Amerikában benyújtott kereseteit illeti, az Ericsson technológiájának tengerentúli kitiltása az Egyesült Államoknak sem kedvezne, mivel az USA kormánya világszerte a nyugati hátterű távközlési hálózatokat propagálja a kínai Huawei biztonsági kockázatként kezelt megoldásaival szemben.

A Foss Patents szakmai blog arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ericsson akár ennél jóval komolyabb nyomást is kifejthetne, hasonlóan a Nokiához, akik néhány éve 2 milliárd dolláros kártérítést vasaltak be az Apple-ön a megsértett szabadalmaik miatt. Hogy ezt a svédek mégsem teszik, az arra utal, hogy az Ericsson épp csak megvillantotta a karmait egy mielőbbi előnyös megegyezés reményében. Kérdés, hogy mit reagál erre az Apple, amely egyébként az értesülések szerint a Qualcommnak fizeti a legtöbbet a felhasznált szabadalmakért.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments