csütörtök, szeptember 29, 2022
Home Iphone Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson...

Néhány országban be is tilthatják az iPhone-t az Apple és az Ericsson jogi háborúja miatt

Szabadalomsértések sorozatával vádolja egymást az Apple és az Ericsson.

A svéd Ericsson még 2012 februárjában szállt ki a Sony Ericssonból, így már 10 éve nincs jelen a fogyasztói mobilpiacon, a távközlés területén viszont továbbra is az egyik legfontosabb szereplőnek számít, beleértve az 5G-s technológiákat is.

A nagy múltú vállalat nevéhez rengeteg szabadalom fűződik, melyeket a mobilgyártóknak licencelniük kell ahhoz, hogy törvényesen árulhassák a saját telefonjaikat. Az egyik licencpartner az Apple, akikkel most szabályos jogi háborúba keveredtek a svédek.

A csetepaté azt követően robbant ki, hogy az Apple nem újított meg néhány szabadalmat, vélhetően azért, hogy ezzel jobb tárgyalási pozíciót szerezzen az ártárgyalásokon. Az Ericsson azonban nem ült fel a próbálkozásnak, és két amerikai bíróságon összesen 12 szabadalomsértési keresetet nyújtott be a cupertinóiak ellen, melyek közül az egyik az 5G-hez köthető.

A cupertinóiak válasza az volt, hogy három saját szabadalomra hivatkozva ők is beperelték az Ericssont a kelet-texasi kerület bíróságán, amely híres az ilyen ügyek szigorú elbírálásáról. A problémás szabadalmak (1,2,3) a vezeték nélküli töltéssel és az antennákkal kapcsolatosak.

Az Ericsson viszont ezúttal sem riadt meg az Apple taktikázásától, és a Juve Patents jelentése szerint már Brazíliában, Hollandiában, Belgiumban és Németországban is keresetet nyújtott be az almás cég szabadalomsértései miatt. A németeknél ráadásul rögtön három bíróságon (München, Mannheim, Düsseldorf). Florian Müller, a szabadalmi peres esetek szakértője úgy gondolja, hogy a svédek nem állnak meg itt, és az Egyesült Királyságban nyithatják meg a következő frontot.

Habár elméletben elképzelhető, hogy az Ericsson szabadalmainak megsértése miatt több országban is importtilalmat vetnek ki az Apple termékeire, ennél jóval valószínűbb, hogy a nyomásgyakorlás peren kívüli megegyezést hoz, hiszen a svédeknek is érdekükben áll a licencdíjak rendszeres átutalása. Ami pedig a cupertinóiak Amerikában benyújtott kereseteit illeti, az Ericsson technológiájának tengerentúli kitiltása az Egyesült Államoknak sem kedvezne, mivel az USA kormánya világszerte a nyugati hátterű távközlési hálózatokat propagálja a kínai Huawei biztonsági kockázatként kezelt megoldásaival szemben.

A Foss Patents szakmai blog arra is felhívta a figyelmet, hogy az Ericsson akár ennél jóval komolyabb nyomást is kifejthetne, hasonlóan a Nokiához, akik néhány éve 2 milliárd dolláros kártérítést vasaltak be az Apple-ön a megsértett szabadalmaik miatt. Hogy ezt a svédek mégsem teszik, az arra utal, hogy az Ericsson épp csak megvillantotta a karmait egy mielőbbi előnyös megegyezés reményében. Kérdés, hogy mit reagál erre az Apple, amely egyébként az értesülések szerint a Qualcommnak fizeti a legtöbbet a felhasznált szabadalmakért.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments