szombat, május 25, 2024
Home Apple hírek Szakadékban landolt az autó, az iPhone mentette meg őket

Szakadékban landolt az autó, az iPhone mentette meg őket

December 14-én, azaz szerdán finoman szólva is igen kellemetlen kalandja volt egy huszonéves kaliforniai párnak: Crescenta Valley hegyi útjáról sikerült egy szakadékba zuhanniuk.

Elsőre megkönnyebbültek, hogy kisebb sérülésekkel megúszták a zuhanást, valamint hogy ki is tudtak mászni a roncsból, ám jött a hideg zuhany: a völgy alján nem volt térerő, mobilon nem tudtak segítséget hívni.

Vagyis nem tudtak volna, ha a férfinek nem a legújabb, 14-es iPhone lapul a zsebében, ugyanis az Apple telefonjának legújabb generációján már elérhető az SOS vészhívási szolgáltatás, mely a mobilhálózat helyett műholdas úton továbbítja a bajba jutottak üzenetét.

Kép: Apple

Az alkalmazás az indításkor rögtön megkérdezi, milyen jellegű vészhelyzetről van szó – közlekedési baleset, betegség/sérülés, bűncselekmény, eltévedés/csapdába kerülés, tűz –, majd a megfelelő szervnek továbbítja a szöveges üzenetet.

Ilyen, a földrajzi koordinátákat is tartalmazó üzenetet kaptak a montrose-i mentőszolgálatnál is a szakadékba jutott pártól, így hamarosan meg is kezdődhetett, majd sikeresen le is zajlott a mentés.

Az iPhone 14-es minden verziója kínálja a műholdas segélyhívást, ám egyelőre nem minden piacon: pillanatnyilag csak az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban és Németországban működik a szolgáltatás, később azonban további országokban is elérhetővé válik majd.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a fenti hívás és az USA-ban 911-es, az EU-ban 112-es általános segélyhívó használata között, hiszen a legtöbbünknek legalábbis rémlik, hogy mobilunk már a készülék feloldása, a hálózatra csatlakozás előtt is felkínálja a segélyhívást.

Nos, a 112-es számot ugyan bármilyen telefonról, élő előfizetés, pozitív egyenleg, sőt, akár SIM nélkül is ingyenesen hívhatjuk, ám a hívás így is valamelyik mobilszolgáltató hálózatán fut át, azaz a térerő megléte elengedhetetlen, míg az iPhone megoldása közvetlen műholdas kapcsolatra épül, ezért mobilos lefedettség nélkül is működik.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments