szombat, július 20, 2024
Home Apple hírek Tim Cook majdnem 1500-szor többet keresett tavaly, mint egy átlagos Apple dolgozó

Tim Cook majdnem 1500-szor többet keresett tavaly, mint egy átlagos Apple dolgozó

Az Apple friss adatszolgáltatása alapján a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook tavaly 1447-szer többet keresett, mint a cég egy átlagos dolgozója. A látványos egyenlőtlenség pedig újra a viták célkeresztjébe állíthatja az elképesztően magas amerikai vezetői juttatásokat.

Az Egyesült Államokban már hosszú évek óta komoly viták tárgya, hogy egyes vállalatok vezetői extrém magas juttatásokban részesülnek az átlagos dolgozók fizetéseihez képest. Az Apple friss adatközlése pedig újra felforrósíthatja ezt a vitát. A technológiai óriásnál ugyanis a vezérigazgató, Tim Cook tavaly 1447-szer többet keresett, mint egy átlagos Apple dolgozó – írja a Protocol.

Az Apple alkalmazottainak medián (tehát az alsó és a felső kilengésektől megtisztított) fizetése 68.254 dollár (kb. 21,8 millió forint) volt 2021-ben.

Tim Cook majdnem 1500-szor annyit keresett 2021-ben, mint egy átlagos Apple dolgzóForrás: AFP/Brittany Hosea-Small

Mindeközben Tim Cooknak csak az alapfizetése 3 millió dollár volt. Emellé kapott még 82,3 millió dollárnyi egyszeri részvényjuttatást és 12 millió dollárnyi készpénzbónuszt, mivel a cég elérte a kitűzött pénzügyi eredményeket. Továbbá a vállalat 1,38 millió dollár értékben fedezte a költségeit, amiben benne volt a személyes repülőútjaira elszámolt 712.488 dollár is. Összességében tehát Cook 98,7 millió dollárt (kb. 31,5 milliárd forint) kapott az Apple-től 2021-ben.

Ez ráadásul nem tartalmazza azt az 5 millió darab Apple részvényt, melyet Cook azért kapott augusztusban, mert 10 éve lett a vállalat vezérigazgatója – a 2011-es megállapodás alapján. Ez a részvénycsomag akkori árfolyamon 750 millió dollárt ért.

Cook mellett az Apple más vezetői is erős évet zártak. A cég pénzügyi vezetője, Luca Maestri és az operatív igazgató, Jeff Williams egyaránt 1 millió dollárt kerestek, kiegészítve ezt több millió dollár értékű részvényjuttatással.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments