péntek, július 1, 2022
Home Apple hírek Tim Cook majdnem 1500-szor többet keresett tavaly, mint egy átlagos Apple dolgozó

Tim Cook majdnem 1500-szor többet keresett tavaly, mint egy átlagos Apple dolgozó

Az Apple friss adatszolgáltatása alapján a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook tavaly 1447-szer többet keresett, mint a cég egy átlagos dolgozója. A látványos egyenlőtlenség pedig újra a viták célkeresztjébe állíthatja az elképesztően magas amerikai vezetői juttatásokat.

Az Egyesült Államokban már hosszú évek óta komoly viták tárgya, hogy egyes vállalatok vezetői extrém magas juttatásokban részesülnek az átlagos dolgozók fizetéseihez képest. Az Apple friss adatközlése pedig újra felforrósíthatja ezt a vitát. A technológiai óriásnál ugyanis a vezérigazgató, Tim Cook tavaly 1447-szer többet keresett, mint egy átlagos Apple dolgozó – írja a Protocol.

Az Apple alkalmazottainak medián (tehát az alsó és a felső kilengésektől megtisztított) fizetése 68.254 dollár (kb. 21,8 millió forint) volt 2021-ben.

Tim Cook majdnem 1500-szor annyit keresett 2021-ben, mint egy átlagos Apple dolgzóForrás: AFP/Brittany Hosea-Small

Mindeközben Tim Cooknak csak az alapfizetése 3 millió dollár volt. Emellé kapott még 82,3 millió dollárnyi egyszeri részvényjuttatást és 12 millió dollárnyi készpénzbónuszt, mivel a cég elérte a kitűzött pénzügyi eredményeket. Továbbá a vállalat 1,38 millió dollár értékben fedezte a költségeit, amiben benne volt a személyes repülőútjaira elszámolt 712.488 dollár is. Összességében tehát Cook 98,7 millió dollárt (kb. 31,5 milliárd forint) kapott az Apple-től 2021-ben.

Ez ráadásul nem tartalmazza azt az 5 millió darab Apple részvényt, melyet Cook azért kapott augusztusban, mert 10 éve lett a vállalat vezérigazgatója – a 2011-es megállapodás alapján. Ez a részvénycsomag akkori árfolyamon 750 millió dollárt ért.

Cook mellett az Apple más vezetői is erős évet zártak. A cég pénzügyi vezetője, Luca Maestri és az operatív igazgató, Jeff Williams egyaránt 1 millió dollárt kerestek, kiegészítve ezt több millió dollár értékű részvényjuttatással.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments