csütörtök, május 19, 2022
Home Iphone Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját - Liner.hu

Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját – Liner.hu

Az izraeli NSO Group által használt szoftverhibát egyidejűleg egy konkurens cég is megfigyelési célokra alkalmazta.

A QuaDream nevű cég az NSO Grouphoz hasonlóan szintén kormányzati ügyfeleknek szánt hackelési eszközöket fejleszt okostelefonhoz.

A két rivális vállalkozás a Reuters hírügynökség értesülései szerint tavaly ugyanannak a technikai tudásnak került birtokába, amellyel képesek voltak feltörni az Apple mobiltelefonjait anélkül, hogy a tulajdonosnak meg kellett volna nyitnia rosszindulatú hivatkozásokat.

A kifinomult, úgynevezett zéró kattintásos hackelési technikát alkalmazták, amely alapján megállapítható, hogy a manapság népszerű okostelefonok sokkal sebezhetőbbek a digitális kémeszközökkel szemben, mint azt a gyártók valaha is beismernék.

Az NSO Group és a QuaDream tavalyi behatolásait és kémkedéseit elemző szakértők úgy gondolják, hogy mindkét vállalat a ForcedEntry néven ismert szoftveres biztonsági rést – exploitot – használta ki arra, hogy az iPhone-okat meghackeljék.

Az exploit gyakorlatilag egy számítógépes kód, amit úgy terveztek, hogy aláaknázza egy adott szoftver sebezhetőségét, ezáltal a kiberbűnözők jogosulatlan hozzáférést nyerhetnek az adatokhoz.

A ForcedEntry két verziója annyira hasonlított egymásra, hogy amikor az Apple 2021 szeptemberében kijavította a hibákat, az NSO Group és a QuaDream kémszoftverét egyaránt hatástalanították, holott eredetileg nem ez volt a céljuk.

Most Popular

9 iPhone-os gesztus, amit talán nem is ismersz

Használd még hatékonyabban az iPhone-od ezekkel a mozdulatokkal, amik több bonyolult műveletet is leegyszerűsíthetnek! Az utóbbi években megszokhattuk, hogy az utolsó fizikai gombok is...

Az esetek harmadában működhet az AirTag riasztása

Tipikusan kikosarazott férfiak használják az exeik követésére az Apple kütyüjét. A másokat valamilyen oknál fogva titokban követni próbálók már hosszú ideje hozzáférhetnek a célra megfelelő...

Ha a techóriások országok lennének, az Apple és a Microsoft a 10 leggazdagabb között volna

A brit Real Business Rescue pénzügyi szakértőcég a világ leggazdagabb vállalatainak piaci értékét az országok GDP-jéhez hasonlította, hogy megmutassa, milyen nagyok lettek ezek a...

Egy kudarc az Apple AirPods 3?

Az Apple a jelentések szerint több mint 30 százalékkal csökkentette az AirPods 3-rendeléseket.  Az Apple...

Recent Comments