csütörtök, szeptember 29, 2022
Home Iphone Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját - Liner.hu

Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját – Liner.hu

Az izraeli NSO Group által használt szoftverhibát egyidejűleg egy konkurens cég is megfigyelési célokra alkalmazta.

A QuaDream nevű cég az NSO Grouphoz hasonlóan szintén kormányzati ügyfeleknek szánt hackelési eszközöket fejleszt okostelefonhoz.

A két rivális vállalkozás a Reuters hírügynökség értesülései szerint tavaly ugyanannak a technikai tudásnak került birtokába, amellyel képesek voltak feltörni az Apple mobiltelefonjait anélkül, hogy a tulajdonosnak meg kellett volna nyitnia rosszindulatú hivatkozásokat.

A kifinomult, úgynevezett zéró kattintásos hackelési technikát alkalmazták, amely alapján megállapítható, hogy a manapság népszerű okostelefonok sokkal sebezhetőbbek a digitális kémeszközökkel szemben, mint azt a gyártók valaha is beismernék.

Az NSO Group és a QuaDream tavalyi behatolásait és kémkedéseit elemző szakértők úgy gondolják, hogy mindkét vállalat a ForcedEntry néven ismert szoftveres biztonsági rést – exploitot – használta ki arra, hogy az iPhone-okat meghackeljék.

Az exploit gyakorlatilag egy számítógépes kód, amit úgy terveztek, hogy aláaknázza egy adott szoftver sebezhetőségét, ezáltal a kiberbűnözők jogosulatlan hozzáférést nyerhetnek az adatokhoz.

A ForcedEntry két verziója annyira hasonlított egymásra, hogy amikor az Apple 2021 szeptemberében kijavította a hibákat, az NSO Group és a QuaDream kémszoftverét egyaránt hatástalanították, holott eredetileg nem ez volt a céljuk.

Most Popular

Realme Watch 2 Pro – műholdvevő fapaddal

Külső, kijelző, üzemidőMagyarországon nyitotta meg első európai üzletét a Realme, és mi is megjelentünk a budapesti Lurdy Ház földszintjén, hogy részt vegyünk a nyitóeseményen,...

Döntött az EU: egységesítik a töltőket, 2024-től minden készülékbe USB-C-t kell tenni, az iPhone-okba is

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak, hogy 2024-től a kis- és közepes méretű hordozható elektronikus eszközök legtöbbje csak az...

A Pro modellekhez hasonló dizájnt és M2-es lapkát kapott az új MacBook Air

Az Apple a tegnapi, fejlesztőknek szóló konferenciájának nyitóeseményén lerántotta a leplet az M1 utódjának szánt M2-es rendszerchipről, amely teljesítmény szempontjából alig (a CPU 18,...

Így lehet arcátlanul lemásolni egy iPhone-t

Visszatért a Letv, az új mobilja egy iPhone-klón, USB-C porttal és jackcsatlakozóval.  A Letv visszatért a mobilpiaca, méghozzá az Y1 Pro nevű okostelefonjával. A bemutatót...

Recent Comments