vasárnap, február 5, 2023
Home Iphone Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját - Liner.hu

Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját – Liner.hu

Az izraeli NSO Group által használt szoftverhibát egyidejűleg egy konkurens cég is megfigyelési célokra alkalmazta.

A QuaDream nevű cég az NSO Grouphoz hasonlóan szintén kormányzati ügyfeleknek szánt hackelési eszközöket fejleszt okostelefonhoz.

A két rivális vállalkozás a Reuters hírügynökség értesülései szerint tavaly ugyanannak a technikai tudásnak került birtokába, amellyel képesek voltak feltörni az Apple mobiltelefonjait anélkül, hogy a tulajdonosnak meg kellett volna nyitnia rosszindulatú hivatkozásokat.

A kifinomult, úgynevezett zéró kattintásos hackelési technikát alkalmazták, amely alapján megállapítható, hogy a manapság népszerű okostelefonok sokkal sebezhetőbbek a digitális kémeszközökkel szemben, mint azt a gyártók valaha is beismernék.

Az NSO Group és a QuaDream tavalyi behatolásait és kémkedéseit elemző szakértők úgy gondolják, hogy mindkét vállalat a ForcedEntry néven ismert szoftveres biztonsági rést – exploitot – használta ki arra, hogy az iPhone-okat meghackeljék.

Az exploit gyakorlatilag egy számítógépes kód, amit úgy terveztek, hogy aláaknázza egy adott szoftver sebezhetőségét, ezáltal a kiberbűnözők jogosulatlan hozzáférést nyerhetnek az adatokhoz.

A ForcedEntry két verziója annyira hasonlított egymásra, hogy amikor az Apple 2021 szeptemberében kijavította a hibákat, az NSO Group és a QuaDream kémszoftverét egyaránt hatástalanították, holott eredetileg nem ez volt a céljuk.

Most Popular

Kétségbeesetten keresi a gazdáját 150 milliárd dollár

A bulinak vége, a kijózanodás is megvolt, a másnaposságon is túl vagyunk. Na és most hogyan tovább? – ezzel a mérsékelten költői képpel festették...

Éhezik a HOLD!

Nem nagyon, de valamelyest. Óriási akciónk van ugyanis: ha most nyit nálunk Online Vagyonkezelés számlát, akkor az ön megtakarításának gyarapításán alig keresünk pénzt. A...

Még a zsebünkben is elfér?

Nem akar lemaradni az óriáscég. Az elmúlt évek során egyre több telefongyártó jelentkezett különleges kialakítású telefonokkal, tabletekkel. A Samsung a Galaxy Z Fold és...

Bivalyerős kamerával érkezik az új Samsung Galaxy S-sorozat

A Galaxy S23 Ultrában egy 200 megapixeles kamera van, ami akár 100x-os zoommal is értékelhető képeket készít, Európából nézve a legfontosabb változás mégsem ez:...

Recent Comments