szombat, július 20, 2024
Home Iphone Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját - Liner.hu

Újabb vállalatról derült ki, hogy kémkedésre használta az iPhone szoftverhibáját – Liner.hu

Az izraeli NSO Group által használt szoftverhibát egyidejűleg egy konkurens cég is megfigyelési célokra alkalmazta.

A QuaDream nevű cég az NSO Grouphoz hasonlóan szintén kormányzati ügyfeleknek szánt hackelési eszközöket fejleszt okostelefonhoz.

A két rivális vállalkozás a Reuters hírügynökség értesülései szerint tavaly ugyanannak a technikai tudásnak került birtokába, amellyel képesek voltak feltörni az Apple mobiltelefonjait anélkül, hogy a tulajdonosnak meg kellett volna nyitnia rosszindulatú hivatkozásokat.

A kifinomult, úgynevezett zéró kattintásos hackelési technikát alkalmazták, amely alapján megállapítható, hogy a manapság népszerű okostelefonok sokkal sebezhetőbbek a digitális kémeszközökkel szemben, mint azt a gyártók valaha is beismernék.

Az NSO Group és a QuaDream tavalyi behatolásait és kémkedéseit elemző szakértők úgy gondolják, hogy mindkét vállalat a ForcedEntry néven ismert szoftveres biztonsági rést – exploitot – használta ki arra, hogy az iPhone-okat meghackeljék.

Az exploit gyakorlatilag egy számítógépes kód, amit úgy terveztek, hogy aláaknázza egy adott szoftver sebezhetőségét, ezáltal a kiberbűnözők jogosulatlan hozzáférést nyerhetnek az adatokhoz.

A ForcedEntry két verziója annyira hasonlított egymásra, hogy amikor az Apple 2021 szeptemberében kijavította a hibákat, az NSO Group és a QuaDream kémszoftverét egyaránt hatástalanították, holott eredetileg nem ez volt a céljuk.

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments