400 ezer dollárért, vagyis nagyjából 128 millió forintért vettek meg egy Apple-1-est – írja az IFLScience. A konstrukciót Steve Jobs és Steve Wozniak készítették a vállalat történetének első időszakában. A készülékből mindössze 200 példányt gyártottak, és a nyolcvanas években még nevetséges összegért cseréltek gazdát a megszállott rajongók körében. A gépet egy főiskolai tanártól vásárolta meg az egyik diákja, mindössze 650 dollárért.

A kitűnő állapotnak örvendő Apple-1-et az eredeti felhasználói kézikönyvvel és szoftverrel együtt értékesítették a John Moran Auctioneers vállalat révén Kaliforniában.

Az Apple I nem csupán elektro- és komputertechnika-történeti különlegesség, hanem relikvia is, mint az Apple cég legendás első terméke. Ráadásul ezen modellek összeszerelése kézzel történt, amit részben maguk a cégalapítók végeztek el. Az aukciókon mindig nagyon jól szerepelnek, az utóbbi években volt már olyan darab is, amiért 650 ezer dollárt adtak. 2013-ban a szakmának nagyjából 50 megmaradt példányról volt tudomása, amelyből mindössze hat volt működőképes.