vasárnap, május 26, 2024
Home Apple hírek A halloween-effektus és egyéb tőzsdei érdekességek

A halloween-effektus és egyéb tőzsdei érdekességek

De mi köze a Halloweennek a tőzsdéhez?

A bitcoin és a többi kriptovaluta tömeges elterjedése és egyre elfogadottabbá válása nyomán megnőtt azoknak a száma is, akik kereskedni szeretnének ezekkel a termékekkel. Ez pedig jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a korábban csak a szigorú falak és oszlopok között zajló kereskedés részben átköltözött az internetre. Ha tőzsdézni szeretnénk, nem kell mást tennünk, mint fiókot nyitni egy online bróker oldalán, befizetni egy kezdő összeget és már kezdhetjük is a kereskedést.

Ráadásul, nem csak kriptovalutákkal kereskedhetünk, hanem szinte mindennek, amivel a hagyományos tőzsdéken: energetikai termékekkel, nemesfémekkel, értékpapírokkal. Minden ma már annyira egyszerűvé vált, hogy akár a mobilra letöltött alkalmazáson keresztül is intézhetjük az adásvételeket. Fontos és eldöntendő kérdés, hogy mely brókeren keresztül kereskedjünk. A különböző tematikus oldalak ebben is segítenek, ott ugyanis rengeteg hasznos információ található: oktatási anyagok, üzleti hírek és további segítség egy bróker kiválasztásával kapcsolatban.

Amikor brókert szeretnénk választani, hasznos lehet felállítani egy kritériumrendszert, ez alapján pontozni a platformokat és így kiválasztani legjobbat. Akár hagyományos tőzsdei kereskedésről, akár CFD-kereskedésről vagy a manapság egyre népszerűbb bináris opciókról van szó, íme néhány tényező, amelyeket érdemes megfontolni: a bróker megítélése, a platform kezdőbarát jellege, a minimálisan befizetendő összeg.

Ha már rendelkezel némi ismeretekkel a tőzsdékről, biztosan találkoztál már a Halloween-effektus fogalmával. Ez a tőzsdei árfolyamok szezonális mozgására utal, vagyis azt jelenti, hogy ettől az ünneptől, vagyis november elejétől márciusig a tőzsdei hozamok magasabbak, mint az év fennmaradó részében.

A Bloomberg készített egy elemzést a tőzsdei hozamok 1970 és 2017 közötti alakulásáról, amely szerint a Halloween-időszakban az átlagos hozam 6,9% volt, míg a március és november között időszakban 1,5%. Persze, mindezek ellenére a fentieket nem lehet készpénznek venni, hiszen egy átlagos értékről van szó.

Az online tőzsdézéssel kapcsolatos másik hasznos tudnivaló, hogy a hagyományos tőzsdével ellentétben nem kell nagy összegekkel rendelkeznünk, hogy kereskedhessünk. A legtöbb ilyen platformon már 40.000-80.000 forint befizetésével is megkezdhetjük a kereskedést, de vannak olyan oldalak is, ahol nincs is minimális limit. A másik lehetőségünk pedig, ha kevés pénz áll rendelkezésünkre, a tőkeáttételes kereskedés. Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk egy tőzsdén a tőkeáttétel mondjuk 1:100, akkor a befektetett pénzünk százszorosával tudunk kereskedni.

A négyszáz éves üzlet

Az első elektronikusan működő tőzsde a NASDAQ volt, amely 1971-ben kezdte meg a működését. Ezen a tőzsdén a világ olyan óriáscégei kereskednek, mint az Adobe, a Microsoft vagy az Apple.

A Dow Jones index a nevét két újságíróról, Charles Dow-ról és Edward Jones-ról kapta, maga az index pedig 30 cég részvényei alapján alakul ki. Fennállásának több, mint 115 éve alatt a 30 cég összetétele 48 alkalommal módosult.

Az online tőzsdék manapság egyre nagyobb közönséget vonzanak a fentebb említett előnyök miatt. A tőzsdézés egy több mint 400 éve létező kereskedési forma, az első tőzsdét a holland kelet-indiai társaság hozta létre még 1602-ben. Jelenleg nagyjából hatvan tőzsde működik világszerte, amelyek közül a legnagyobbak a New York-i, a BATS Global Markets és a NASDAQ.

A hagyományos tőzsdék egy része elérhető online platformon keresztül is, vagyis az internetnek köszönhetően az átlagember is kipróbálhatja a kereskedést a világ legnagyobb kereskedési helyszínein. De ehhez nem kell a helyszínen jelen lennünk, akár otthon, egy mobiltelefonon keresztül is üzletelhetünk.

***Figyelem! Fenti írásunk egy sajtóközlemény. A BitcoinBázis fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját a kriptovaluta, CFD, token és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése fokozottan javasolt. Kereskedj felelősségteljesen.***

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments