péntek, június 21, 2024
Home Apple hírek A hangunkat is leutánozzák majd az Apple termékei, de a jó cél…

A hangunkat is leutánozzák majd az Apple termékei, de a jó cél…

Egy sereg új funkció teszi hozzáférhetőbbé az iPhone-t és az iPadet.

Az akadálymentesítés manapság már nemcsak a fizikai környezetünk kialakításakor fontos téma, hanem az elektronikai eszközök tervezésében is, hiszen ezek a kütyük szervesen átszövik az életünket, a fogyatékkal élők számára pedig sok szempontból még nagyobb segítséget is jelenthetnek, mint a társadalom egészséges tagjainak.

Épp ezért már az androidos és az iOS-es okostelefonokon is rengeteg hozzáférhetőségi funkció segíti az akadályok lebontását, az Apple pedig tovább bővíti a repertoárt egy sor vadonatúj lehetőséggel.

A cupertinóiak a június 5. és 9. között zajló WWDC fejlesztői konferencia előfutáraként jelentették be a szoftveres újdonságokat, amelyeket a fogyatékkal élő közösség tagjaival és képviselőivel együttműködve dolgoztak ki. A funkciók tényleges rajtja ugyanakkor az év későbbi szakaszában várható, az Apple egyelőre csupán egy rövid bepillantást engedett a nyilvánosságnak.

A sort a kognitív problémákkal küzdő felhasználóknak szánt Assistive Access nyitja, amely radikálisan leegyszerűsíti az iPhone-ok és az iPadek kezelőfelületét, öt alkalmazásba sűrítve a készülékek alapfunkcióit. A célközönség így könnyebben hozzáférhet a hívásokhoz, az üzenetekhez, valamint a kamerához, a fotókhoz és a zenéhez. Fontos, hogy az alkalmazások nem pusztán a normál változatuk felnagyított klónjai, hanem egyedi funkciókkal is bírnak, az Üzenetek például egy letisztult emoji-gombsort is tartalmaz a szimpla kommunikáció érdekében.

A beszédgondokkal élők számára nyújt megoldást a Live Speech, amely igény esetén felolvassa a beírt mondatokat a telefon- és a videóhívások (FaceTime) közben. A felhasználók itt akár előre is elmenthetnek bizonyos kifejezéseket, megkönnyítve azok ismételt bevetését. Ami pedig egészen lenyűgöző, hogy a Live Speechet kiegészítő Personal Voice funkció képes lesz leutánozni a saját hangunkat, egy mindössze 15 perces felolvasásos beállítást követően.

A mesterséges intelligencián alapuló lehetőséget azoknak szánja az Apple, akik egy betegség (pl. ALS) miatt el fogják veszteni a hangjukat, így viszont megőrizhetik azt a későbbiekre. Hasonlóan látványos a Nagyító képességeit kiegészítő Point & Speak, amely a kamera és a drágább iPhone-okban/iPadekben található LiDAR szkenner munkába állításával képes kiírni, hogy milyen funkciókat töltenek be egy másik elektronikai eszköz gombjai, amikor azokra mutatunk.

Az Apple ezek mellett további újdonságokkal is készül. Az Made for iPhone linenccel bíró hallókészülékek például közvetlenül összekapcsolhatók lesznek a Mac számítógépekkel,  az iPhone-on és az iPaden bármilyen gombból virtuális játékkontrollert faraghatunk a Switch Controllal, valamint finomhangolhatóvá válik a Siri hangasszisztens beszédsebessége (0,8-2x tempóbeállítás) is.

A cég hozzáférhetőségi fejlesztéseiről az Apple Newsroom vonatkozó blogposztjában olvashatsz bővebben.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments