kedd, május 28, 2024
Home Apple hírek A zaklatók álma az Apple AirTag

A zaklatók álma az Apple AirTag

Korlátozások ide vagy oda, nagyon könnyű másokat követni a kütyüvel.

Az elmúlt időszakban az Apple és a Samsung jóvoltából is piacra kerültek az elveszni képes holmikra ráerősíthető követőkütyük, a remények szerint ezekkel megtalálhatóak például a kulcscsomókhoz vagy pénztárcákhoz hasonló tárgyak. Alapvetően nagyon hasznosak, azonban számos jogvédő szervezet fogalmazott meg aggodalmakat a termékek kapcsán, hiszen nagyon könnyen lehetővé tehetik a zaklatók számára az áldozataik precíz követését, adott esetben a lakhelyük meghatározását.

Apple AirTagForrás: Apple

A problémák miatt az Apple és a Samsung is próbált zaklatóellenes védelmet építeni a maga kütyüjébe, mobilos értesítéssel vagy csipogással riadóztatnák az áldozatokat a követésükről. A The Washington Post újságírói a 20 dolláros Apple AirTaggel a puding próbáját végrehajtva arra jutottak, hogy a lépések elégtelenek, főleg ha az áldozat egy háztartásban él a zaklatójával, például bántalmazó kapcsolatban.

A tesztelés során az egyik újságíró AirTaget tett a kollégájának táskájába, természetesen annak beleegyezésével. Elsőként is kiderült, hogy a termék nagyon jól működik: a követést végző személy pár perces késleltetéssel meg tudta mondani, hogy éppen merrefelé biciklizik az áldozata, nem okozott gondot számára a lakhelyének precíz meghatározása.

Az elvárt módon a vele együtt mozgó, idegen AirTag miatt az áldozat telefonján megjelent egy riasztás, ám az androidos eszközökkel rendelkező áldozatoknál ez nem fog megtörténni: ők csak arra számíthatnak, hogy három teljes nap elteltével pittyegni kezd a zaklató AirTagje. Viszont mostanra kiderült, hogy némi ügyeskedéssel nem jelent problémát a kütyüben lévő csipogó kikötése, plusz ennyi idő elteltével a zaklató már úgy is tudni fogja, hogy hol lakik és merre szokott járni az áldozata, így a kütyü lelepleződése nem feltétlenül oszt vagy szoroz.

Apple AirTaggel kapcsolatos oldalak a Find My appbanForrás: Apple

Végül az iPhone-okon megjelenő értesítés esetében furcsa, hogy a készülékeken teljesen kikapcsolható a riasztás megjelenítése, ráadásul ez nincs PIN vagy jelszó megadásához, biometrikus hitelesítéshez kötve. A bántalmazó kapcsolatban élők készülékeihez sok esetben hozzáférnek az elkövetők, a furcsa biztonsági hiányosság megkönnyíti számukra, hogy észrevétlenül kikapcsolják a riasztást.

Emellett a csipogás visszaszámlálója nullázódik, mikor az AirTag az elkövető által használt mobil hatósugarába kerül, így nemhogy egy bántalmazó házastárs, de akár az áldozattal egy helyen dolgozó zaklatónak sem kell feltétlenül aggódnia a pittyegéstől.

Az újságírók azt javasolják, hogy a követőkütyük gyártói próbáljanak valamit kezdeni a problémákkal. Abszolút minimum dolgozzanak ki egy szabványos és platformfüggetlen megoldást, hogy a használt mobiltól és követőeszköztől függetlenül megjelenhessenek a biztonsági riasztások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments