szerda, április 24, 2024
Home Apple hírek Attól tart az Apple, hogy az iOS egy "Android-klón" lesz

Attól tart az Apple, hogy az iOS egy „Android-klón” lesz

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) az Apple versenyellenes gyakorlatát vizsgáló eljárás részeként változtatásokat javasolt az iOS-re vonatkozóan. Ezekkel nyitottabbá válna az almás vállalat rendszere, megnyílna az út a külsős alkalmazásboltok előtt, illetve a WebKit böngészőmotor használata sem lenne kötelező. Az Apple azonban azt állítja, hogy ezek a változtatások az iOS-t egy “Android-klónná” változtatnák.

A WebKit követelményének eltörlése a CMA egyik legfontosabb javaslata. A WebKit az Apple által fejlesztett renderelő motor, ami jelenleg kötelező minden webböngésző számára, máskülönben nem kerülhetnek fel az App Store-ba.

Mindez azt jelenti, hogy hiába töltesz le bármilyen böngészőt egy iPhone-ra (vagy iPadre), lehet az Chrome vagy Mozilla, ezek mind a WebKitet használják a weboldalak betöltésére és megjelenítésére, csak a felület más.

Az Apple kritikusai azzal érvelnek, hogy a WebKit minden böngészőt hasonlóvá tesz, előnyben részesítve a Safarit, az alapértelmezett böngészőt. Sokan úgy vélik, hogy a WebKit korlátozza a böngésző teljesítményét az Apple gyári megoldásaihoz képest. A CMA továbbá azzal érvel, hogy a WebKit lassabb fejlesztési üteme miatt az Apple-eszközökön az összes böngésző minősége korlátozott. Ez többször azt eredményezte, hogy a fejlesztők lemondtak néhány tervezett funkciót, mert a motor nem támogatja azokat.

Az Apple azt állítja, hogy az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága Android-klónná változtatná az iOS-t.

Az Apple természetesen nem ért egyet a CMA javaslatával. A vállalat azzal érvel, hogy a kötelezettség megszüntetése megakadályozná a webes tartalmakat megjelenítő alkalmazások egységes frissítését, ahogyan azt az Android teszi. Az Apple azt is állítja, hogy az alternatív alkalmazásboltok “aláásnák az Apple üzleti modellje által biztosított erős felhasználói védelmet”. A hírek szerint a decemberi CMA-nyilatkozat után az Apple január végén fellebbezett a brit versenyjogi fellebbviteli bírósághoz.

A CMA vizsgálata mellett a japán Fair Trade Commission (tisztességes kereskedelemért felelős japán bizottság) is azt javasolta, hogy az Apple és a Google vegye fel platformjaira a harmadik féltől származó alkalmazásboltokat. Az Európai Unióban 2024-ben lép életbe a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) és a digitális piacokról szóló törvény (DMA), amelyek szigorúbban szabályozzák a digitális vállalatokat, különösen a versenyre vonatkozó gyakorlatukat. Az Apple-t érintő pontos következmények még nem ismertek, de a márka várhatóan kénytelen lesz megnyitni az iOS-t az alternatív alkalmazásboltok előtt.

Bár az Apple küzd a javaslatok ellen, valószínűleg nem lesz más választása, mint változtatni a gyakorlatán. A versenyhatóságok és a szabályozók nyomása ugyanis egyre nagyobb. A vállalat így kénytelen lesz megnyitni a zárt rendszerét az alternatív alkalmazásboltok és üzenetküldő szolgáltatások előtt.

Via GizChina

Kövesd te is a NapiDroid.hu-t a legfrissebb androidos hírekért!

Source

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments