vasárnap, július 14, 2024
Home Apple hírek Az Apple duzzog az EU USB-C-s előírása miatt

Az Apple duzzog az EU USB-C-s előírása miatt

Az EU minden okostelefonon előírja az USB-C használatát, az Apple pedig előre láthatóan duzzog emiatt.

2020 januárjában az Európai Parlament képviselői megszavazták az univerzális töltési lehetőség létrehozását az EU-ban értékesített okostelefonokhoz. Azóta is várjuk, hogy ezt a törekvést átvegyék törvénybe. Az Európai Bizottság most olyan jogszabályt terjesztett elő, amely az USB-C-t a mobil eszközök közös töltőjeként hozná létre, függetlenül az okostelefonoktól.

Az EU érvelése e lehetséges követelmény mögött két elemre vezethető vissza: az elektronikus hulladékra és a kényelemre. A hulladéklerakókban túlcsorduló technikai termékek komoly problémát jelentenek. Ezen kívül az EU a töltőket is kivenné a dobozból, ám ezt a lépést már a gyártók, például a Samsung és a Google is megtették. Gyakorlati értelemben ez a törvény leegyszerűsítheti az uniós lakosok készülékek töltésének módját.

Az Apple duzzog az EU USB-C-s előírása miatt

A legtöbb okostelefon gyártó már áttért az USB-C-re, ám az iPhone-ra még várni kell. Ezzel az Apple marad az egyetlen nagyvállalat, amelyet ez a jogszabály esetleg érint. Ha a törvényjavaslatot aláírják, az Apple-nek 24 hónap áll rendelkezésére, hogy eszközein USB-C-re váltson. Figyelembe véve a MacBookokat és a legtöbb iPadet, amelyek jelenleg USB-C-n keresztül töltődnek, ez egy olyan változás, amelyet nem lesz túl nehéz megugrania a cégnek.

Ha ez a jogszabály hatályba lép, az Apple továbbra is elkerülheti az USB-C-re való átállást. A port nélküli iPhone-ról már évek óta pletykálnak, ez nem meglepő a jack port 2016-os eltávolítása után.

Az EU szóvivője megerősítette a The Verge című lapnak, hogy USB-C portra csak a kábellel tölthető eszközökre lesz szükség. Ha az Apple port nélküli iPhone 14-et (vagy 15-öt vagy 16-ot) gyártana, akkor nem esne e szabályok hatálya alá.

Az Apple a maga részéről a következő nyilatkozatot adta ki a Reutersnek a tegnapi hírekről:

„Továbbra is aggasztónak tartjuk, hogy a szigorú szabályozás, amely csak egy típusú csatlakozót ír elő, inkább elfojtja az innovációt, mint ösztönzi azt, ami pedig árt a fogyasztóknak Európában és világszerte.”

Ezek a szabályok nem sok változást jelent a legtöbb Android felhasználó számára. A vállalatok már kihagyják a töltőket a dobozból, az USB-C pedig alapvetően minden ismert eszközön elérhető. Az Apple-ön kívül többé-kevésbé olyan világot értünk el, amely megfelel az EU céljainak.

Böngésszen tovább legfrissebb híreink között! Böngésszen tovább legfrissebb híreink között!

A cikkhez kapcsolódó linkek:

Most Popular

Ezekkel az újdonságokkal tarolhat az iPhone 16 Pro

Egy neves elemző szerint a nagyobb kijelző és a periszkópkamera lesz a két nagy újdonság. Míg az iPhone 15 modellekhez új...

Apple Watch-a mentette meg egy nő életét

Az okosórákon elérhető esésészlelés funkciónak köszönheti egy nő az életét. A kezén lévő Apple Watch ugyanis még időben riasztotta a segélyhívót.   Számos módon...

ITB Today 05/19: Itt az adat, hol az adat?

Itt az adat, hol az adat? Mind több vállalat hallja és tudja, hogy kezdenie kellene valamit a nála felgyűlt vagy a külső forrásokból egyre könnyebben...

ChatGPT alkalmazást indít iOS-re az OpenAI

Az OpenAI egy olyan iOS-alkalmazást jelentett be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy útközben is hozzáférjenek a vállalat népszerű AI chatbotjához. Ígéretük szerint...

Recent Comments